Zeki KARADENİZ (NETLİ-YORUM)


Yinemi sen HANCIOĞLU !...

İyi ki varsın kız…


Yinemi sen HANCIOĞLU !...

Bir zamanların itibarlı mesleği Terzi Hasan Hüseyin Demir’in üç evladından en büyüğü, kızı Nur….

Yüksek Eğitimi tamamlaması ardından bir süre Milli Eğitimde bir süre “Özel Özgür Dersaneleri”n de yapmanın ardından hayatını Süleyman Hancıoğlu ile birleştiriyor.

Bir dönem zor günleri adamı 30 yıl CHP ilçe başkanlığını üstlenmiş ama ne üstlenme hiçbir karşılık beklemeksizin nerede ise tüm kazancını partisine harcamış bir isim Erol Hancıoğlu’nun oğlu Süleyman Hancıoğlu…

2.ci, 3.cü kuşak efsane Başkan Hancıoğlu’nun ismini durmaktan öylesine aşına olmuş ki, o dönemde nerede ise parti iş yeri sahibi de Erol Hancıoğlu sanılırmış!...

İşte bu egoyu ekarte etmek adına oluşturulan parti lobisi o gün bu gündür Hancıoğlu ismini taşıyan şahsiyetlere uyguladığı seçilme ambargosunu üyelikte öte taşımamış…

Süleyman Hancıoğlu’da Baba yadigârı CHP’nin geçmiş-gelecek arasındaki İnovasyonu gördükten sonra çokta hevesi kalmamış.

Kısaca Bandırma’nın makûs tarihinde 1923-1970 yılları arasındaki siyasi kimlikler üzerinde küçük bir safari yapacak olursak Edincik’ten Erol Hancıoğlu, Ali Zekai Özçakır, Bandırma’da İzzettin Yaşbek, Cemal Örgen gibi isimlerin siyasi otorite olduklarını görürüz.

Nereden, buraya geldik derseniz konumuz elbette Muhtar Nur Demir Hancıoğlu ve onun ardında bulunan siyasi dayanağı işaret etmez isek anlatmak istediğimiz konu anlam bulmaz.

Gerek Baba DP, AP ve DYP Bandırma ilçe delegesi Terzi Hasan Hüseyin Demir, gerekse kayın baba yönünden derin CHP gelini Nur Demir Hancıoğlu tek evladı Eylül’ü, 9 Eylül Üniversitesinde, Kamu yönetimindeki tahsili için  İzmir’e uğurlamanın ardından çekirdek aile meclisi onayı ile 2014 yerel seçimlerinden Haydar Çavuş Mahallesi Muhtarlığına aday oluyor.

Karşısındaki rakibi 35 yıllık tarihi çınar Hayrettin Karaca,

Hayrettin Karaca 35 yıl her seçimde karşısına çıkan adaylara karşı ezici çoğunlukla yeniden Muhtar seçilen, efsane Başkan Erol Hancıoğlu’nun sağ kolu.

Nur Demir Hancıoğlu, Türkiye Muhtarlar Derneği tarafından özel hizmet-onur belgesi ile taltif edilen Hayrettin Karacan’ın icazetini alarak çıktığı yarışı kazanmanın ardından ilk elini öptüğü kişi.

Siyaset tarihinde görülmesi nadir halef-seleflik…

Nur Demir Hancıoğlu; “Karacan’dan aldığım emanetini en üst noktaya taşırken, ona gözüm gibi bakıp Baba yadigârı olarak başımın üzerinde tutacağımdan kimsenin şüphesi olmasın…”

Hayrettin karacan; “Görevi 50 yıllık yol arkadaşım Erol Hancıoğlu’nun evladı Nur’a bırakmanın huzuru içindeyim. Başarıp bayrağı daha yükseklere taşıyacağına inancım tamdır…”

İşte Hayrettin Karacan gibi bir efsaneyi devirip Haydar Çavuş mahallesinin başına gelen ilk kadın Muhtar Nur Demir Hancıoğlu’nun ilk icraatı…

Yerel yönetimler yasasına göre Bandırma’da Muhtarları bütünleştirip hizmette ortak hareket etmelerini sağlayacak bir kurumun olmadığı bu eksikliğin giderilmesi noktasında başlattığı girişim olumlu sonuç verdi. Ve Bandırma Ankara’da kurulan olan derneğin şubesi olarak faaliyet gösterirken yapılan idari soruşturma ve başvuru sonrası ilk kez “Muhtarlar derneği” tüzel kişiliğine sahip oldu.

Sonrası mı?...

Bu değişime ayak uyduranlar kervana katıldı… Ayak uydurmak istemeyenler mevcut şubenin üyesi olarak görevlerini sürdürme isteği zaman zaman bilgi kirliliğine neden oldu.

Konuyu bireyselleştirip egosunu aşamayan hemcinsleri durumu kabullenmese de Hancıoğlu’nun Muhtarlık müessesesindeki açılımları Bandırma ilçe sınırlarını aşıp Ulusal bazda örnek alındı.

İç İşleri Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, Balıkesir Valiliği ve Bandırma Kaymakamlığı önderliğinde hayata geçirdiği “Kadın Muhtarlar Akademisi” projesi ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ekim 1933 te Türk kadınına seçme-seçilme hakkını vermesini kâğıt üzerinden alıp uygulamaya koyarak Cumhuriyet’in 100 yılında gerek siyasi, gerek ticari gerekse ilmi anlamda ulusal kalkınma hamlesi adına çağdaş Türk kadının erkeğinin yanında omuz omuza mücadele vermesi düşüncesine katkıda bulundu.

Nur Demir Hancıoğlu için bunlar elbette yeterli olmadı….

Yakın tarihe kadar görevlerini sadece ilmühaber vermekten öte geçmediğini sanan Muhtarlar siyaset ve bürokratik yolları kullanarak temsil yetkisini aldıkları Mahallelerinde gözlenen eksikliklerin giderilmesi, fakir fukarayı gözetmesi, okula gidecek çocuklarına nasıl göz kulak olunmasını gerektiğini gösterdi.

Kah, kamyona binip kömür dağıttı, kah fırınlarda ekmek…

Özellikle son günlerde yaşanan  karantina günlerinde evlerinde kapalı kalan ailelerin beklentilerini karşılamaya yönelik elden-ele yardım kampanyası ve idari otorite tarafından bu çabaya getirilen yasak!...

Bu konuya şimdilik yorum getirmek istemiyorum… Zaman en iyi ilaçtır… Tarih affetmez gün gelir her şey gün ışığı ile örtüşür..

Ben bu yazımda meslektaşlarına kanaat önderi olarak şövalyelik heveslisi kisvesinde gösterilip paralel görüşteki yerel basın tarafından olduğunun ötesinde gösterildiğini düşünenlerden değilim.

40 yılı aşkın süredir Bandırma’da basın dünyasının içinde olan birisi olarak bazı dostlar sağ olsun hakkımda “Kara Kutu”  yakıştırmalarını övgü mü? Sövgü mü? Olarak algılasam bilmiyorum.

Ama bilinen gerçek şu ki eskiler olarak bizlerde sanal aleme terfi edip, daktilodan klavye başına geçtikten sonra şunu gördük.

Bizin ne yazdığımız değil, okurun ne beklediği ile orantılı yayıncılık yapmazsanız sizi ne okuyan, nede tanıyan olur.

Bandırma’da yakın tarihe kadar yayım hayatını sürdüren ve bugün 35 yılını deviren GERÇEK, 60 yılını deviren GÜRSES gazeteleri ve devamında ofset dönüşümlü günümüz yayın organlarının baskı tirajı kesinlikle tatmin edici değil, iletişim ve ulaşım şartları, maliyetler engel, dolayısı ile Dijital gazeteler bu anlamda daha şanslı işte bu noktada yapılan haberlerin toplum katındaki karşılığı biz gazetecilerin stratejik öngörülerini de belirleyicisi oluyor.

Herkes rahat olsun…

Bizler kişinin karakaşına, kara gözüne göre değil toplumdaki karşılığına göre kaleme alıyoruz.

Nur Demir Hancıoğlu’da bu kategoride okurlarımızın haberine en çok itibar ettiği isimlerden birisi…

Elden, ele yardımlaşma kampanyası yasaklanarak önü kesilmek istenen Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı ve Haydar Çavuş Mahallesi Muhtarı Nur Demir Hancıoğlu, kelimenin tanımı ile çuvala sığmayan çuvaldız dibi, bir taraftan yasaklanıyor, ama o yılmıyor şimdide Kent konseyi ve yerel belediye tarafından vatandaşa dağıtılmak üzere kendisine teslim edilen el losyonu ve maskeleri kapı kapı dolaşarak hak sahiplerine teslim ediyor.

Dün ihtiyaçtan fakir fukaranın, öğrenci evlerinin kapısını çalan hizmetin topuklu Layd’si Nur Demir Hancıoğlu, bugün zengin- fakir ayırmaksızın pencerelerinde maske bekleyen mahalle sakinlerinin imdadına yetişiyor.    İyi ki varsın kız…

                                           EDİTÖRDEN 25 NİSAN 2020

Yağmur yağdı... Tipi oldu, Dolu yağdı... Kar yağdı... Hani Mahalleye NUR yağacaktı!...

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44