Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


YÖNETİCİLERE ŞEYH EDİBALİNİN NASİHATİ

YÖNETİCİLERE ŞEYH EDİBALİNİN NASİHATİ


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ülkemizde yöneticilere nasihat edebilecek bilge yok mu dersiniz? Elbette vardır. Fakat ülkemizdeki yöneticiler gururlarından ve kibirlerinden taviz vermezler. Her şeyi ben bilirim, ben yaparım havasındadırlar.

Bir devlet adamının nelere dikkat edeceğini, şeyh Edibali Osman gaziye verdiği nasihat ile ana hatlarını çizmiştir. Ey oğul! Beysin!

Bundan sonra öfke bize; Uysallık sana.

Güceniklik bize; Gönül almak sana.

Suçlamak bize; Katlanma sana.

Acizlik ve yanılgı bize; Hoş görmek sana.

Geçimsizlikler, çatışmaklar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; Adalet sana.

Kötü söz, şom ağız, haksız yorum bize; Bağışlamak sana.

Bundan sonra bölmek bize; Bütünlemek sana.

Üşengeçlik bize; Uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana.

Osman gaziye kayın pederinin yöneticilikte dikkat edeceği davranışların nasıl olacağını böyle nasihat etmiştir.

Yine Hayme Ana’nın oğlu Ertuğrul gaziye öğüdü ise şöyledir. “ Boyundan, soyunda olsun, olması insanlara adil davran. Adaletten ayrıma ki! İnsanların birlik, dirlik kazansın” diye öğüt vermiştir.

Bizde ise bunlara uymayı bırakın. Tam tersi oluyor. Yöneticiler öfkeleniyor. Biz uysallaşıyoruz. Yöneticiler güceniyor. Alkışlayarak biz gölünü alamaya çalışıyoruz. Yöneticiler suçluyor! Biz katlanıyoruz! Yöneticiler acizlik ve yanılgı gösteriyor. Biz hoşgörü gösteriyoruz. Yöneticiler geçimsizlik, çatışma, uyumsuzluk, anlaşmazlık gösteriyor. Biz adalet gösteriyoruz. Kötü söz, haksız yorum yöneticilerden geliyor. Bağışlayan ve haksızlığa ses çıkarmayan biz oluyoruz. Yöneticiler ayrımcılık ve bölücülük yapıyor. Biz bütünleşmeye ve bütünleştirmeye çalışıyoruz.

Hiçbir siyasetçinin eski siyasetçilerden bir şeyler öğrenmek için gittiğini duydunuz mu? Gitmezler onurları kırılır. Şimdiki siyasetçiler kibirli. Hâlbuki kibir insanın baş düşmanıdır. Hayatta en çok bilen kişi en çok hata yapan kişidir. İşte bu gurur ve kibir yüzünden geçtiğimiz cumartesi günü Danıştay’ın kuruluş yıl dönümümde. Hoş olmaya ve istenmeye bir tartışma oldu. Bu olay kibir ve eleştiriye tahammülsüzlükten kaynaklanmıştır. Eleştiri daima yön göstericiliktir. Eleştirilerden ders çıkarmak gerekir. Ülkenin saygın yargı mensuplarının ve ülkenin ileri gelen yöneticilerinin hazır bulunduğu kuruluş yıl dönümü töreninde ki olay çok üzücüdür. Cumhurbaşkanının bulunduğu bir kutlama töreninde böyle bir olayın olması. Adabı muaşeret kurallarına da ters bir olaydır. Ayrıca orada ev sahipliği yapan Danıştay mensuplarına ve üst düzey yargı mensuplarına saygısızlıktır.

Bu olan olaydan herkesin haberi var. Yöneticilere söyleyecek sözüm yok. Ben şeyh Edibali’nin damadı Osman gaziye yöneticilikte nasıl hareket etmesi gerektiği hatırlattığı nasihati dile getirdim. Öyle güzel nasihatte bulunmuş ki. Tarih boyunca uyulacak kurallardır.

Başbakan oradan ayrıldıktan sonra Afyona gitmiş. Oradaki konuşmasını dinledim. Şimdiye kadar hiçbir iktidar davamız devam edecek diye bir şey söylemedi. Fakat Afyonda yapılan istişare toplantısında. Erdoğan “ ne olursa olsun. Ben olmasam da davamız devam edecek” dedi. Ben bu davanın ne olduğunu merak ediyorum. Açık olmayan söylemler her türlü yoruma açıktır.  Yeni Türkiye diye bahsettikleri olay bu davamıdır? Bir iktidarın ülkeye hizmet etmekten başka nesi olabilir. Davamız devam edecek demek. Kafalarındaki düşünceleri başkaları kabul etmiyor da. Bu düşünce onlar için bir inandıkları dava haline mi gelmiştir? Bizim bildiğimiz ülkenin bir tek davası var. Oda PKK terör örgütüdür. Onlar bölmeye gayret ediyor. Biz ülkeyi böldürmeyeceğiz diyoruz. Bizim davamız demek iktidarında davası demektir.  Hiç zannetmiyorum! Çünkü bu günlerde Öcalan ile iktidarın özerklik konusunda anlaştığı iddia ediliyor. Bu iddialara cevap verende olmadığına göre demek ki anlaşma yapılmış demektir. Biz bu özerklik meselesi konusundan kimse ile anlaşmadık diyen birisi çıkmıyor. Maazallah muhalefet böyle bir şey söylese yer yerinden oynar. Fakat örgüt böyle söylemlere devam ediyor. Bindik alamete gidiyoruz kıyamete. Allah sonumuzu hayır eyleye. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Yaşasın Atatürk milliyetçiliği! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Atatürk’ün askerleri! Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DDİYENE! 12 – 05 – 2014 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44