Zübeyir ÇÖMLEKÇİ


ZAFERLER AYI AĞUSTOS

ZAFERLER AYI AĞUSTOS


26 Ağustos 1071 Malazgirt’le başlayıp 30 Ağustos 1922 zaferiyle sonuçlanan süreç, Türk tarihinde zaferler ayı olarak özdeşleşen özel bir zaman dilimidir. Bu özel zaman diliminin kalıcı olarak gelecek nesillere aktarılması, millet olma bilincinin sürekliliği açısından önemlidir. Millet olarak yaşadığımız acı hatıraların tekrar yaşanmaması ve geleceğe daha güvenle bakabilmemiz de bu bilincin daima canlı tutulmasına bağlıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe” ile vermek istediği hedef de bu bilinci hep canlı tutmak için olsa gerektir.

Geniş tarihte, 26 Ağustos 1071 Malazgirt ile başlayan zaferi, sırasıyla; 27 Ağustos 1389 Kosova, 11 Ağustos 1473 Otlukbeli, 23 Ağustos 1514 Çaldıran, 24 Ağustos 1516 Mercidabık, 29 Ağustos 1521 Belgrad, 29 Ağustos 1526 Mohaç, 1 Ağustos 1571 Kıbrıs, gibi önemli zaferler takip etmiştir.

Yakın tarihte ise;23 Temmuz-7 Ağustos 1919 Erzurum Kongresinde “milli sınırlar” anlayışı ile başlayan süreç, Mustafa Kemal’in; “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz...” prensibiyle çıkılan yolda, sağlanan millî birlik ruhu ile23 Ağustos'ta başlayıp 13 Eylül 1921 de sonuçlanan Sakarya Meydan muharebesi kazanılmıştır. Daha sonra da Mustafa Kemal’in; “Ya istiklâl, ya ölüm” parolasıyla 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 de zaferle sonuçlanarak taçlanmıştır.

Türk milleti için bu tarihi sürecin anlamı şudur: 26 Ağustos 1071 Malazgirt bir başlangıç, 30 Ağustos 1922 zaferi ise bir sonuçtur. Çünkü bundan sonra Mustafa Kemal’in; “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emriyle, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir'den denize dökülen sadece Yunan ordusu değil, aynı zamanda emperyalistlerin hayalleriydi.

Türk milletine bütün bu zaferleri kazandıran birlik ruhunun temelinde, liderlerin; özgüvenlerinin yanında ordusuna (milletine) güvenmesi, ordunun (milletin) da liderlerine güvenmesi yatmaktadır. Bu güvenin temelinde de liderlerin; emir ve komutadaki liyakatlerinin yanında, ordusu (milleti) ile birlikte aynı inanç / amaç uğrunda hayatını ortaya koyan ve sadece milletin istikbalini hedefleyen insanlar olmalarıdır. Başka bir deyişle; milletin bağrından çıkan liderlerin, şartlara bağlı olarak ilkeleri değişmeden, milletle ağlayıp milletle gülmeleridir.

Nitekim Malazgirt’te Sultan Alparslan’ın, kefen gibi beyaz bir elbise giyerek askerlerine;“Şehitlik ve Gazilik isteyen benimle gelsin. Şehit olursam elbisem kefenim olsun. O zaman ruhum göklere yükselecektir. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir” derken, zaferden sonra ise gönül rahatlığıyla; “Size, ebediyen sizin olacak bir vatan bırakıyorum” diyordu.

Aynı şekilde; Sakarya Meydan Muharebesinden sonra Mustafa Kemal’e TBMM tarafından Mareşal ve Gazilik unvanı verilir. Ama O durmaz ve “Ya istiklâl ya ölüm” parolasıyla Büyük Taarruzu başlatarak 30 Ağustos zaferini kazanır. Mustafa Kemal’de Sultan Alparslan gibi, kendinin değil milletin istikbaliyle yanıp tutuştuğunu; “Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyerek ortaya koyuyordu.

26 Ağustos 1071 Malazgirt’ten MillMücadeleye, Türk milletinin aslî karakterinin hiç değişmediğini; “Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır” diyerek ifade eden Şair Yahya Kemal Beyatlı, 30 Ağustos zaferi için de Rabbi’mize şöyle yalvarıyordu:

“Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi.

Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi.

Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,

Galib et, çünkü bu son ordusudur İslâm'ın.”

İşte bu yüzden; 26 Ağustos 1071 Malazgirt bir başlangıç iken, 30 Ağustos 1922 zaferi bir sonuçtur.30 Ağustos zaferi; tüm emperyalist güçlerin,26 Ağustos 1071 Malazgirt’le vatan yapılan Anadolu’dan Türk milletini çıkarma hayallerini boşa çıkardığı içinde bir sonuçtur.

Yabancı tarihçiler;  “Türk'ten başka; Japon Denizi’nden Atlas Okyanusu’na,Sibirya'dan Habeşistan'a kadar aynı anda sesini duyurmuş,bu muazzam yeryüzünde çok sayıda devlet kurmuş başka bir millet gösterilemez..” derler, biz de gurur duyarız.

Evet, tarih ve coğrafyadaki zenginliğimizin bize kültür ve medeniyet açısından çok şey kattığı bir gerçektir. Gittiğimiz yerlere bizim çok şeyler kattığımız da bir gerçektir. Onun için elbette gurur duyacağız. Ne var ki; madalyonun hep tek tarafına bakarak tam ve doğru sonuca ulaşmak mümkün değildir. Onun için madalyonun her iki yönüne birden bakmak zorundayız.

Buna göre; tarihte kurduğumuz her devlet, aynı zamanda bir önceki devleti yıktığımızın da bir göstergesi değil midir?.. O zaman, kurduğumuz devletleri konuşurken, yıktıklarımızı da konuşarak hem yıkılış sebeplerini doğru analiz etmek hem de yeni bir devlet kurmak için çektiğimiz sıkıntı ve acıları hafızalarda canlı tutmak gerekmez mi?.. Elimizde kalan son vatan toprağının ilelebet payidar olmasının şartlarından biri ve en önemlisi de bu değil midir?..

9 Eylül 1922 tarihinde emperyalist emeller denize dökülmüş ama ölmemiştir. Hatta o gün sadece savaş alanlarında karşımıza çıkan emperyalistler ve işbirlikçileri, bugün hayatın her alanında içeriden ve dışarıdan milletimizi kuşatmış durumdadır. Bu kuşatmanın sıkıntılarını / acılarını her an ve her durumda yaşayıp dururken, önceki devleti neden ve nasıl yıktığımızı  ve yeni bir devlet kurmak için neler çektiğimizi hâlâ doğru analiz edip ders almayacak mıyız?..

Tarihimiz, bizim hafıza kartımızdır. Onu kaybedersek veya içi boşmuş gibi kendimiz biçimlendirmeye kalkarsak, Allah korusun; hafızasını kaybeden bir insanın durumuna düşeriz.

Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, 26 Ağustos 1071 Malazgirt’ten bugüne, hayatları pahasına bizlere hür bir vatan emanet eden tüm Şehit ve Gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd eder, onların emanetine sahip çıkma konusundaki azim ve kararlılığımızı bir kez daha yenileriz.

Milletimizin zaferler ayını gönülden tebrik eder, sağlık ve esenlikler dilerim.

                      13/08/2021  Zübeyir ÇÖMLEKÇİ

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44