Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Zeki Müren´in Bandırma´daki büyük aşkı

Zeki Müren´in Bandırma´daki büyük aşkı


/resimler/2018-11/5/0941463537259.jpg

Radi Dikici´nin, ?Aşkın Kavurduğu Güneş-Zeki Müren? kitabını bir solukta okudum.

Kitap, ?Sanat Güneşi? Zeki Müren´in hiç bilinmeyen yönlerini, ilk kez gün ışığına çıkarıyor. İnatçılığı, kıskançlığı, kindarlığı, cimriliği, vefasızlığı gibi zayıflıklarının yanı sıra, ulaştığı yerde tek olarak kalma isteğiyle yanıp tutuşan, kimi zaman da anlaşılmaz bir gönül zenginliği sergileyip, âşık olduğunda onu sonsuza dek yaşayan bir büyük sanatçı.

Zeki Müren´in, yaşamı boyunca çeşitli sevgilileri olduğu ama tek büyük bir aşk yaşadığı bilinir. Ama bu büyük aşkın Bandırma´da olduğu pek bilinmez.

İşte bu kitapta, Bandırma´nın ismi verilmeden, ?bir kasaba?da yaşayan sevgiliden söz ediliyor.

Zeki Müren´in, 1962 yılında, bu kasabadaki ?Kürşat? isimli büyük aşkı olan subaya ölesiye tutkuyla bağlandığı, İstanbul´daki sahne programı biter bitmez koşarak geldiği anlatılıyor.

/resimler/2018-11/5/0939524470325.jpg

25 yıl Zeki Müren´in yardımcısı olup bu aşkın en büyük tanığı durumundaki Berrin Hanım, kitapta bu aşkı şöyle anlatıyor:

?Bu çok büyük bir aşktı. O Kürşat Bey´i, Kürşat Bey de onu sevdi. Temelde ve başlangıçta platonikti. Geceleri gazinodan çıkınca yağmur çamur demiyorlardı. İki sevgili gibi sabahlara kadar dolaşıp geç saatte eve geliyorlardı. Kürşat Bey o hafta gelememişse Zeki Bey çıldıracak gibi oluyordu. Gece yarısı arabaya binip yola çıkıyor, Kürşat Bey´in birliğinin olduğu kasabaya gidiyorduk. Kaç kez oraya gittik hatırlamıyorum. Sonunda ben orada bir ev kiraladım. Ama evi kiralamak bir sorunu da beraberinde getirmişti: Zeki Bey´in görüldüğünde tanınmaması mümkün değildi. Peki eve nasıl girecekti o zaman? Sonunda çözümü yine kendisi buldu. Siyah kadın çarşafı aldık. Evde ilk defa çarşafı giyip özellikle kırıtarak yürüyerek, ?Ayol benden daha iyi kadın mı olur?´ deyince gülmekten yerlere yattık. O, çarşafı giyip arabanın arkasına geçiyordu. İşin enteresan tarafı, hafta sonunda Kürşat Bey, İstanbul´a gelecekse Zeki Bey adeta deliriyordu. Her dakika saatine bakıyor, ?Bak hâlâ gelmedi, acaba başına bir şey mi geldi, acaba hayatında bir kadın var da beni mi kandırıyor´ diye evde dört dönüyordu. O yıllar benim için de zor geçti. Birçok şeyi idare etmekten çok yoruluyordum. Cumartesi günleri kâbustu. Çünkü söz verdiği halde Kürşat Bey gelmezse onu sahneye çıkarmak bayağı zor oluyordu. Tabii çıkardı. Ama çıkana kadar anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirirdi. 1966 yılıydı zannederim. Kıbrıs olayları vardı galiba. Orduda tüm izinlerin kaldırıldığını duymuştuk. Bu nedenle iki haftadır Kürşat Bey gelemiyordu. Ne zaman geleceğini de bilemiyorduk. İlk iki haftayı zor geçirdik. Ama biliyorduk ki üçüncü hafta da gelemeyecekti. Tam evden çıkıyorduk ki birden Kürşat Bey içeri girdi. Hepimizle kucaklaştı. O asık suratlı Zeki Bey birden gitti. Mutluluktan neşe saçmaya başladı. ?Hayatım nasıl gelebildin?´ diye sordu. Kürşat Bey, elini ağzına götürdü. Sağ üst azı dişinin olması gereken yerdeki boşluğu gösterdi.

?İki haftadır devriye nöbetimiz vardı. Üçüncü hafta gelebilmemin mümkün olmadığını anlayınca, sana o kadar hasret kalmıştım ki, sağlam dişimi çektirip iki günlük rapor aldım ve koşup İstanbul´a geldim´ dedi.

Zeki Bey, bana, ?Kürşat, aybaşında orkide alıp gelir bana, ay sonunda ise çiçek´ derdi.

Gerçekten bu büyük bir aşktı. Çok kez Zeki Bey, ?Bizim aşkımız çok derin bir aşktır, Leyla ve Mecnun gibi´ derdi. Sürekli olarak bazı kitapları alır ve Kürşat Bey´e verip okuturdu.

Epey uzun süre bu durumu idare ettik. 1970 yılına gelince, kaçınılmaz bir şey oldu, ilişkileri duyuldu. Kürşat Bey´in arkadaşları kendisini uyarmışlar. ?Onlar seni atmadan önce istifa et´ demişler. O da istifa etti. Ondan sonra da Kürşat Bey´le Zeki Müren arasında ilişkinin şekli değişti. Kürşat Bey, yeni işi dolayısıyla sürekli yurtdışındaydı. Sonra da Kürşat Bey evlendi: İki büyük dost oldular.?

/resimler/2018-11/5/0941120097121.jpg

Kitapta, Zeki Müren´in, Bandırmalı bu aşkı nedeniyle duyguları da, Mete Akyol´a verdiği bir röportajdan alınarak şöyle anlatılıyor:

?Ben sekiz sene, 1961´den 1970´e kadar büyük bir sarhoşluk içinde bir aşk yaşadım. Allah bana bir daha öyle aşk nasip etmesin. Çünkü bu kalbim dayanamaz aşkın öylesine. O günlere dönüyorum, düşünüyorum da?O nasıl bir çileymiş. Acılı bir yemek gibi. Yemeğin acılısını bilmiyorum ama aşkın acısını tattım, aşkın acısını çok iyi biliyorum. Düşünemiyorum, hayatta öylesine bir aşka ikinci kez katlanabileceğimi. Onun için, âşık olmak için değil, olmamak için Tanrı´ya yalvarıyorum. Çünkü aşkın yaşı yok. Hem sonra insan çiçeği de sevmeli, güzel renkli kelebeği de sevmeli, güzel kanaryayı da sevmeli, güzel bir denizi de güneşli bir günü de sevmeli, belki yağmurlu bir günde de yaratan varlığı sevmeli. Yani Yunus Emre´nin felsefesine tapıyorum.?

Müren, onunla yapılan TRT belgeselinde de ?Hiç âşık oldunuz mu?? sorusuna da şu yanıtı verir:

?Musikiye ?aşığım gibi klasik bir cevap vermeyeceğim. İnsan ?aşık oluyor. Evet âşık oldum. Bir kez, 1961 yılında başlayan uhrevi bir aşk. Çok büyük bir duygu. Aşk şevk veriyor. Aşkın kendisi hastalık. Menfaate dayanmayan temiz hislerle dolu günler ve yıllar. Ondan sonra yine hâlâ yaşıyorum.(Gözleri yaşarır ve devam edemez.) Galiba bu konuyu kapatalım.?

/resimler/2018-11/5/1344008820062.jpg

 

Kitapta anlatılanlara göre Kürşat Bey, çok onurludur. Zeki Müren´den en küçük bir hediye bile almaz. Hatta bir seferinde Zeki Bey, onun için iki takım elbise diktirdiğinde aralarında resmen kavga olur. ?Sen, nasıl benim iznim olmadan böyle bir şey yaparsın?? Asla kabul etmem? diye bağırır ve o elbiseleri asla giymez.

 

1970´te aynı meslekte çalışan hostes bir arkadaşıyla evlenir ve ondan bir oğlu olur.

 

Zeki Müren, 24 Eylül 1996 Salı günü yaşama veda eder. Defnedilmeden bir gün önce Bursa morgunda bir ziyaretçisi vardır. Kürşat Bey ve oğlu. Uzun uzun sevgili arkadaşına bakar. Gözyaşını oğluna belli etmemeye çalışır. Zeki Müren´i alnından öperek ona veda eder.

 

İşte o dönemin Bandırma´sında kulaktan kulağa dolaşan bu büyük aşkın öyküsü böyle?

 

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55