Tarih: 09.01.2026 16:32

KYK burslarının yetersizliği haykırıldı

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları ile CHP İlçe Örgütü tarafından, üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi kampüs girişi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Final haftasında olan üniversite öğrencilerinin yaşadığı geçim sorunlarına vurgu yapılan açıklamanın ardından öğrencilere simit ve içecek ikramında bulunuldu.
Basın açıklamasına CHP Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak, ilçe yönetimi, CHP Bandırma Gençlik Kolları Başkanı Cemile Çetinkaya, CHP Balıkesir İl Gençlik Kolları Başkanı Umut Uyar ile çok sayıda genç katıldı.
Yenigül "Gençler ekonomik bir cehenneme mahkûm ediliyor"
Basın açıklamasını ilk olarak CHP Bandırma Gençlik Kolları üyesi ve Balıkesir İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Eshabil Yenigül yaptı. 

Yenigül, üniversite öğrencilerinin özellikle sınav haftalarında ağır bir ekonomik yük altında bırakıldığını belirterek, iktidarın gençlere sunduğu yaşam koşullarını sert sözlerle eleştirdi.
KYK bursunun aylık 4 bin TL olduğunu hatırlatan Yenigül, bu rakamın günlük yalnızca 133 TL'ye denk geldiğini belirterek, "Bu utanç verici rakam gençler için bir destek değil, açıkça bir alaydır" dedi. Bandırma'daki yaşam maliyetlerine dikkat çeken Yenigül, "Bandırma'da bir çay 20 TL, bir simit 20 TL. En mütevazı kahvaltı 40 TL. Günlük üç öğün düşünüldüğünde yalnızca beslenme için en az 120 TL gerekiyor. Barınma, ulaşım, fatura, internet ve kırtasiye giderlerini bile saymıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yaşanan ekonomik tablonun gençlerin tercihlerinden kaynaklanmadığını vurgulayan Yenigül, bunun uzun yıllardır uygulanan yanlış ekonomi politikalarının sonucu olduğunu söyledi. "Üniversite yılları artık umut ve gelişim dönemi olmaktan çıkmış, gençler açlık ve borç sarmalına itilmiştir" diyen Yenigül, gençlerin örgütlü mücadelesiyle bu düzenin değişeceğini ifade etti.
Basın açıklamasının ardından öğrencilere simit ve içecek ikram edileceğini belirten Yenigül, bu dayanışmanın iktidarın gençlere sırtını döndüğü bir düzene karşı sembolik bir duruş olduğunu sözlerine ekledi.


Basın açıklamasında ikinci konuşmayı CHP Balıkesir İl Gençlik Kolları Başkanı Umut Uyar yaptı. Uyar, geçtiğimiz yıl KYK burslarının yetersizliğine dikkat çektiklerini hatırlatarak, burs miktarının açıklanmasının bile son ana bırakıldığını ifade etti.
Uyar, "İktidar, bursların hesaplara yatmasından yalnızca bir gün önce 2026 yılı için KYK bursunun 4 bin TL olacağını açıkladı. Günlük 133 TL… Bu bir artış değil, açıkça sadakadır" dedi.
KYK bursunun cep harçlığı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Uyar, "KYK bursu; gıda, barınma, eğitim ve ulaşım masraflarını karşılamak zorundadır. Günlük 133 TL ile bir öğrencinin sağlıklı biçimde eğitimine devam etmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.


Uyar, verilen burs miktarının milyonlarca öğrenciyi çalışmak zorunda bıraktığını ve eğitim hayallerinden vazgeçmeye ittiğini belirterek, "Bu düzen AKP'nin kara düzenidir. Bakan çocuğuna ayrı, milletin evladına ayrı işleyen bir sistemdir" ifadelerini kullandı.
Üniversite gençliğine çağrıda bulunan Uyar, "Bizleri hapsetmek istedikleri bu geleceksizliğe sessiz kalmayacağız. Omuz omuza vererek bu düzene karşı mücadele edeceğiz" dedi.
Sınav haftasında dayanışma mesajı
Final haftasında gerçekleştirilen basın açıklamasının, üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla yapıldığı belirtilirken, CHP Gençlik Kolları yetkilileri gençlerin sesi olmaya devam edeceklerini vurguladı. Açıklamanın ardından üniversite öğrencilerine simit ve içecek ikramında bulunularak dayanışma mesajı verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —