Marmarabirlik'den Geleceğe Enerji yatırımları

Marmarabirlik

-Marmarabirlik'den yenilenebilir enerjide 3 dev proje

Türkiye’de bir ilk olan “Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi  Üretimi” projesini  yılsonu itibariyle hayata geçirecek olan  Marmarabirlik, sisteme  yenilenebilir enerjide 2  yeni proje daha ekleyecek. Biri, ısıdan elektrik üreten ORC tribünü diğeri de kurulacak panellerle güneş enerjisi…

Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik, yenilenebilir enerji yatırımlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Çevre sağlığı açısından büyük sıkıntı yaratan  zeytin atıklarının bertaraf edilmesi konusunda geliştirdiği TÜBİTAK destekli  3 milyon lira  “Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme” Projesini yıl sonu itibariyle hayata geçirecek olan Marmarabirlik, bu projeye ilaveten elektrik enerjisi üretimi için iki farklı proje daha geliştirdi.

ORC TRİBÜNÜ İLE GÜNEŞ PANELLERİ  SİSTEME DAHİL OLACAK

Kalıcı başarının yolunun geleceğe yapılan yatırımlardan geçtiğini söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ”Devlet destekli projelerle enerji üreterek Marmarabirlik’in sürekli  kar etmesini sağlıyoruz” dedi. Başkan Asa konuşmasına şöyle devam etti:

Yenilenebilir enerjide Birlik olarak 3 enerji projesi geliştirdik. Birincisi, Türkiye’de ilk olan zeytin atıklarını gazlaştırılıp elektrik enerjisine dönüştürme projesi. Yılda 500 kilowat/saat kapasiteli bu projemizi yıl sonu uygulamaya sokuyoruz. İkincisi bu tesisin ürettiği ısıyı da elektrik enerjisine dönüştürecek “Organik Rankin Çevrimi”  olarak bilinen yine TÜBİTAK’ın desteklediği ( Rankine Conversion) ORC sistemi. Bu sistemden de 270 kilovat/saat elektrik enerjisi elde edilecek. Fizibilitesini tamamladığımız üçüncü projemiz de güneş enerjisinden elektrik üretimi. Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nin çatısı ve boş alanlara kurulacak panellerle güneş enerjisi elde etmeyi planlıyoruz”.

MARMARABİRLİK’İN GELİRİNE KATKI  SAĞLAYACAĞIZ

 3 farklı sistemle üretecekleri yıllık elektrik miktarının 70 milyon kilovatı bulacağını belirten Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa  “Marmarabirlik olarak bizim şu anki kapasitemizle kullandığımız elektrik miktarı 2.5-3 milyon kilovat… Enerji üretimimiz başladığı anda 2 milyon kilovat olacak. İhtiyacımızın büyük bölümünü ilk aşamada karşılamış olacağız. ORC ve güneş panelleri de devreye girdiğinde ihtiyaç fazlasını üretmiş olacağız ki, bunu da satarak Marmarabirlik’in gelirine önemli bir katkı sağlamış olacağız” Diye konuştu.

TEKNİK İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Geçtiğimiz hafta içinde İtalya’da  Mitsubishi’nin yüzde 51 hisseyle sahibi olduğu Avrupa Enerji devi TURBODEN firmasında teknik inceleme yaptıklarını, firmanın ortaklarından Milan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mario Gaio ile de görüşerek bilgi aldıklarını da anlatan Başkan Asa elektrik enerjisi projelerini daha sonra birliğe bağlı kooperatiflerde de uygulamayı planladıklarını söyledi. Asa,  bu sayede hem kooperatiflerin, hem de ortakların kazanmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek konuşmasını şöyle tamamladı:

Geleceğe, enerjiyi elinde bulunduran ülkeler yön verecek. Dolayısıyla mevcutlara alternatif enerji üretmek gerekir. Bunun yolu da yenilenebilir enerji  sistemlerinden geçiyor. Devlet bu alanda yapılan yatırımları destekliyor. Marmarabirlik olarak biz de, Türkiye’de ilk defa zeytin atıklarından enerji üretmek için proje geliştirdik.Sistemin birliğimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz”

FOTO:Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa beraberinde  Genel Müdür Yardımcısı İsmail Acar, Çevre Müdürü Mehmet Şen ve Doç. Dr. Murat Doğru ile İtalya’da TURBODEN firmasında teknik incelemelerde bulundu.



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı