Bandırmalı enerji danışmanı Talaş: “Bandırma’ya deniz üstü RES kurulmasını doğru bulmuyorum”

Bandırmalı enerji danışmanı Talaş: “Bandırma’ya deniz üstü RES kurulmasını doğru bulmuyorum”

Onur Talaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Bandırma açıklarına kurmayı düşündüğü deniz üstü rüzgâr enerji santrallerini (RES), günümüz için rantabl bulmadığını belirtti.

Bandırma’nın 600 Evler Mahallesi’nde doğan ve uzun yıllar yurt dışında da enerji danışmanı olarak görev yapan Onur Talaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Bandırma açıklarına kurmayı düşündüğü deniz üstü rüzgâr enerji santrallerini (RES), günümüz için rantabl bulmadığını belirtti.

Tüm dünyanın artık kaynağı bedava olan rüzgâr, güneş ve hidrojen başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğine dikkati çeken Talaş, şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkemizde halen kullanılabilir yenilenebilir yeşil enerji oranı yüzde 5’lerde. Bu oranı en az yüzde 65’lere çıkarmalı, kömür, doğalgaz ve petrole dayalı enerji üretiminden artık vazgeçmeliyiz. Bugün İskandinav ülkelerinin tamamı yenilenebilir enerji kullandıklarından, bu ülkelerde yaşayan insanlar da çok az elektrik ücreti ödüyorlar. Bizde ise durum şu. Devlet, sübvanse ederek ülkede üretilen elektriğin ¾’ünü kendisi ödüyor. Tabii ki bu durum, vatandaşın bütçesine de yüksek elektrik faturası olarak geri dönüyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen küresel ısınmaya paralel şekilde başta klimalar olmak üzere elektrik tüketimi ve ihtiyacı artıyor. Rüzgâr enerjisi yatırımlarına de kredi desteği geliyor. Tabii ki Bandırma, ülkemizin rüzgâr alan bölgeleri arasında açık ara önde. Ancak Bandırma’ya deniz üstüne kurulacak RES’ler için iyi düşünmek gerekir. Ben böyle bir yatırımı, günümüzün fiyatları doğrultusunda verimli görmüyorum. Böyle bir yatırım, Almanya’da kendisini 15 yılda amorti ediyor. Bu süre Bandırma için karada veya denizde 5 yıl olabilir.”

3 yıl süreyle Güney Kore ve Japonya’da da enerji santralleri yöneticisi olarak görev yapan Talaş, “Aklınızın estiği her yere RES kuramazsınız. Eğer kurarsanız bunun bilimsel bir karşılığı yoktur. Bu konuda ‘karbon ayak izi’ne uyulması gerekir” dedi.

Teksas’ta da enerji depolama tesisi yöneticiliği yapan Onur Talaş, son günlerde Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasına giren Akbelen Ormanları’nın kesilmesini doğru bulmadığına da dikkati çekerek, “Tabii ki devletin enerji ihtiyacına yanıt vermesi gerekiyor ama bu enerji için termiğe başvurulması doğru değildir. Önemli olan bu ihtiyacı yenilenebilir yeşil enerji yoluyla elde etmektir” diye konuştu.    ÖNDER BALIKÇI



Tahir Can Yanardağ
13.08.2023 07:24:40
Elektrik şirtketlerini kim sattı ? 30 kuruşa devletten aldıkları elektriği bize 2000 kuruşa satıyorlar.Devlet sübvanse etmiyor,halktan toplanan paralar sübvanse ediyor.Bu şirketler devlete ait olsaydı bu kadar yüksek fatura ödermiydik.Elektriğe 1 yılda % 200 zam neden geldi ?

Ünal ışık
13.08.2023 10:05:08
Neyi doğru buldunuz ki? Zillet ittifakına kalsa, somali yi sollarız,bangladeş'e benzeriz. Ufuksuzlar vizyonsuzlar

  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli