Türkiye Gaziler Vakfı Bandırma Şubesi 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşlarının 100. Yıl dönümüne kendi bünyesinde hazırladığı etkinlik ile katkı verdi.
Bandırma- Pehlivanlar Düğün salonunda düzenlenen geceye Türkiye Gaziler Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Yeşildağ bizzat katılarak destek verdi.
Bandırmalı Gaziler Vakfı Üyeleri, Aileleri, Bazı Muhtarlar, Bazı Siyasi parti Temsilcileri, Bandırma Ülkü Ocakları´nın hazır bulunduğu gece Bandırma Müftülüğü adına okunan kuran ve konuşmalarla Başladı.
Türkiye Gaziler Vakfı Genel Başkan yardımcısı Tahsin Yeşildağ´ın haftanın önemine binaen yaptığı konuşma ve akabinde Hiçri Ercili sevgi evleri çocukları tarafından hazırlanan gösteri izlendi.
Duygu yüklü Çanakkale Savaşları sunumu ardından geceye Bursa2dan katılan Mehteran takımı nefis bir konserle katılımcılara nefis bir konser sundu.
Gaziler Vakfı Bandırma Şubesinin geceye damgasını vuran semazen gösterisi ayakta alkışlandı.
18 Mart Çanakkale Zaferi 100 yaşında
Çanakkale´de bundan 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, Britanya, Kanada, Fransa ve Anzak (Avustralya ve Yeni Zelanda orduları) güçlerine karşı savaştı. Tarihin akışını değiştiren, ülkelerin kaderini belirleyen Çanakkale Savaşı, yıkık bir imparatorluktan çıkacak genç Cumhuriyet´in ilk izlerini taşıyordu.
HEMEN hemen tüm dünya liderleri ve askeri kişiliklerinin tarihi önemi konusunda hemfikir olduğu bu zafer, sonuçları açısından büyük kırılmalara neden oldu. Akademik tarihçilik bu sonuçları, üç başlık altında anlatıyor.
İngiltere ve Fransa´dan yardım alamayan Rus Çarlığı çöktü, Bolşevik İhtilali yapıldı. Böylece 1919´daki Sevr ve Versailles gibi paylaşım anlaşmalarına Rusya katılmadı. Bu, Türkiye´nin lehine oldu.
Milli Mücadelenin doğuş noktasının Çanakkale siperleri olduğu tarihçiler tarafından da kabul edilen bir gerçek. Milli Mücadeleyi yürüten komutanların hemen hepsi Çanakkale´de çeşitli cephelerde savaştı.
?Yenilmez´ olarak görülen İngiltere, bütün tarihinde sadece Türkler karşısında iki mağlubiyete uğradı. Biri Çanakkale diğeri, Irak´ta Kutül Amare Savaşı. İngiltere´nin yenilebilir olduğunun görülmesi, başta Hindistan olmak üzere sömürge ülkelerde Milli Kurtuluş hareketlerini tetikledi.