Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisinin Down Sendromlular farkındalık günü dolayısıyla Engelsiz Meclis Başkanı Nihat Karakazım tarafından engelsiz meclisi adına yaptığı basın açıklamasında "Bugün (21 Mart) Down Sendromlu özel çocuk ve özel bireylerimizin kendilerini anlamaları, kendilerini anlatmaları ve anlaşılmaları için ilan edilmiş farkındalık günüdür."
Down sendromlu nedir?
Aslında hemen herkesin artık bildiğini sandığım bu terimi çok derine inmeden kısaca belirtelim.
İnsan vücudunu oluşturan kromozom sayısı 46 dır. Bu kromozomların 23'ü anneden , 23'ü de babadan gelir. Down sendromunda ise genetik bir farklılık görülür. 21. kromozom 2 değil 3 adet olur. (Down sendromuna, çeşitleri olmakla birlikte Trisomy 21 diye de bilinir). Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olur. Yani down sendromu tedavi edilecek bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Bu kromozomun sebebi anneden veya babadan kaynaklı olabilmektedir.
Neden 21 Mart: Down sendromlu çocuklarımızı farklı kılan 21. kromozomun 3 tane olması rakamları özel kılmış ve 21 Mart Down sendromlular farkındalık günü olarak kabul edilmiştir.
Her canlı, her insan gibi hepimiz farklıyız. Downlu çocuklarımızı farklı kılan sadece fiziki özellikleri veya başkaca da olabilir. Ancak her insan gibi bebek, çocuk, birey olarak gelişirler. Onlar da her insan gibi beslenme, temizlenme, korunma, ilgiye, sevgiye ihtiyaç duyar, acıkınca, bir yeri ağrıyınca veya sıkılınca ağlar, debelenir vs. onlar da güler, (down lu bebeklerin gülüşlerinde gökkuşağını görebilirsiniz.) onlarda kızar, küser. Downlu gençlerinde cinsel istekleri, ergenlik bunalımı, aşık olanı, birey olma arzusu, kavga edeni, küstüğünde kollarını bağlayanı sırtını döneni eşyaları fırlatanı kapıları vuranı, yüksek seste müzik dinleyeni, spor yapanı, gülen, dans edeni olan insanlardır. Yani tüm insanlar gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.
Ve onlar da okur, onlarda üretir, onlar da hayata dair herşeyi yapabilir. Birçok örnek verebiliriz. Ayşegül Kara, Adana'da dünyaya geldi. "Bundan size hayır gelmez" dendi, okul çağına geldiğinde "Bu okuyamaz" diyerek okula alınmak istenmeyen Down Sendromlu genç kız herkese inat üniversiteyi bitirerek, tez hazırlayıp, cilt bakım üzerine, hem ustalık hem de usta öğreticilik belgesi aldı. Angela Bachillier, Down sendromlu ilk kadın belediye meclis üyesi olarak seçildi. Şu aralar İspanya Valladolid’a Ayuntamiento belediyesinde çalışıyor ve siyasi kariyerine devam etmesi bekleniyor. Deniz Ayçe Karagöz, Almanca ve İngilizce biliyor, salsa, çaça ve vals yapıyor. İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği okuyor. Vs.vs.vs…
Ancak bir gerçek var ki; Özel çocuklarımız kendine inansa da güvense de, onlara engel olan ebeveyneler, uzmanlar ve toplum. Maalesef engeli yaratanlarla, çocuklarımızı damgalayanlar aynı düşünce yapısına sahip insanlar.
Down sendromlu bireyler birçok şeyi başarır. İşte 21 Mart bunun için var. Farketmek, farkedilmek ve anlaşılabilmek için var.
Doğru eğitim ve doğru yol göstermeyle çocuklar öğretmen, aktör, sanatçı, berber, garson, milletvekili hatta bakan vs herşey olabilir, olmayadabilir. Önemli olan Özel çocuk aileleri, bu işe gönül vermiş STK' lar, Farklılıkların eğitimini alsınlar doğru olanı yapsınlar.
Önce inanmak gerekir sonra başlarsın başladığında zaten bitmiştir.
Huzurun, mutluluğun, zenginliğin yolu paylaşmaktır.
21 Down Sendromlular farkındalık günü kutlu, umutlu ve sağlıklı olsun
Selam olsun tüm Downlu ve özel çocuklarımıza özel bireylerimize
Selam olsun Gülüşüyle gökkuşağını yaşatan gelecek downlu bebeklerimize.
Ve her şeye inat kendine inat savaş. HOŞGELDİN BAHAR BAYRAMI (NEVRUZ)