Türkiye'yi yasa boğan Amasra Kömür işletmeleri grizu patlaması ve 41 maden işçisinin yeride yıkılan yuvalar bırakarak hayatlarını kaybetmeleri..
Ülke sınırlarını aşan büyük acı için bugün Bandırma'da da bir anma ve yaşam hakkına yönelik mücadele sözü verildi. Cumhuriyet alanında asılan pankartlar, beton zemine serilen karanfiller ve maden lambası fenerler.
Eylem sözcüleri Genel İş Sendikası Balıkesir şube Başkanı Hüseyin Ovalı ile Disk Emeklisen şube başkanı ve Kent Konseri yürütme kurulu üyesi Kevent Balkış konuştu.
"Değerli arkadaşlar Bartın Amasra'da maden ocağında grizu patlaması sebebiyle yitirdiğimiz 41 madenci işçi arkadaşımız için hepinizi bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. Konuşmama Zonguldaklı bir madencinin sözüyle başlıyorum aşağıda ölüm olasılık Yukarıdaki açlık kesin demişti bir maden işçisi ölümler artık olasılıktan da çıktı , maalesef alınmayan tedbirler yüzünden bugün Bartın Amasra'da, dün Ermenek'te , Zonguldak'ta ve Soma'da yaşandı yaşanmaya devam ediyor ülkemizde farklı iş kollarında alınmayan önlemler nedeniyle her gün işçi cinayetlerinde onlarca işçi hayatını kaybediyor daha dün Burada Balıkesir'de 17 yaşındaki stajyer işçi Emre Koç kardeşimiz iş tinayetinde kaybettik. Öümlerin sebebini biliyoruz ne kaderdır ne fıtrattır bu ölümler birer cinayettir işçileri öldüren ihmaldir. Maliyet gerekçesiyle alınmayan önlemlerdir üzgünüz yastayız öfkeliyiz isyandayız artık bir daha iş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz."
"Amasra'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocağında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 41 işçinin yaşamını yitirmesinden dolayı üzgün kaygılı ve öfkeliyiz. Bu faciaya kaza diyemeyiz, çünkü madenlerde yaşanabilecek olan bütün olumsuzluklar öngörülebilir ve önlenebilir. Bu kimilerinin ifade ettiği gibi ne kader planıyla ne de madenciliğin fıtratıyla izah edilemez."
"Madenlerde meydana gelen çok sayıda felaket yaşamış bir ülke olarak, ders çıkarmamak, önlem almamak insan hayatına, işçinin güvenliğine yaklaşımı gösteriyor. Maden kazaları ve madenci ölümlerinde Türkiye açık ara öndedir. Son 20 yılda Almanya’da meydana gelen kazalarda sadece 6 işçi ölürken aynı zaman diliminde Ülkemizde 900’ün üzerinde madenci yaşamını yitirmiştir."
"Bugün Bartın’a giden devlet erkânının yapması gereken önceden önlem alarak bu faciayı önlemekti. Geçmişte yaşananlardan ders çıkarılsa, önlemler alınsa ve sorumlular cezalandırılsa bugün bu ölümler olmayacaktı".
"Madenciliğin fıtratında ölüm yok, asıl sermayenin fıtratında insan hayatının değeri yok. Daha fazla kâr amacıyla işçi yaşamları yine yok sayıldı, aileler dağıldı. Şimdi sorumluların hesap verme zamanıdır."
"Devletin kamu denetim kurumu olan Sayıştay’ın yaptığı denetim ve hazırladığı raporda kaza riski açıkça ifade edilmiş sadece kazanın günü ifade edilememiştir. Şayet Sayıştay Raporu dikkatle ele alınsa ve gereği yapılabilseydi bugün toprağa verilen madenciler aileleri ile birlikte ve hayatta olabilecekti."
"Evet;
Üzgün ve Öfkeliyiz, Ülkemizde bir kez daha Madenler faciaya, işçi cinayetine neden olmuş, toplumumuzu yasa boğmuştur."
"Üzgün ve öfkeliyiz yıllardır bu alanlarda haykırdığımız iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, her yıkımda, her göçükte bundan sonra gerekli önlemler alınacak denilmesine rağmen herşey eskisi gibi devam ettiği için, Üzgün ve Öfkeliyiz işçilerin yanarak, göçük altında kalarak topluca ölümüne tanık olduğumuz için. Üzgün ve öfkeliyiz, ülkemizde işçi hayatının kar ve maliyet karşısında ölüm kadar değeri olmadığı için Üzgün ve öfkeliyiz Madenlerin içinde ki değerlerin gün ışığına çıkartılırken Maden Emekçilerinin Ocaklarının söndüğü için. Emekçi çocukları yetim kaldığı için.
Bartın’daki faciada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Kazayla ilgili etkili bir yargı sürecinin işletilmesi gerekiyor ve biz bu sürecin takipçisi olacağımızı emek sınıfımıza bildiriyoruz."