700 YILLIK KURŞUNLU CAMİSİ” YENİLENİYOR

700 YILLIK  KURŞUNLU CAMİSİ” YENİLENİYOR

Edremit ilçesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait 1300 yılından önce yapılmış olan Kurşunlu Camisi 4 aylık bir gecikme ile tekrar restorasyonu başladı.






Edremit ilçesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait 1300 yılından önce yapılmış olan Kurşunlu Camisi 4 aylık bir gecikme ile tekrar restorasyonu başladı.

Edremit ilçesinde, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait 1300 yılından önce yapılmış olan 700 yaşının üzerinde Kapıcıbaşı Mahallesi Kurşunlu Caddesinde üzerinde bulunan Kurşunlu Camii, kubbesi, çevre düzenlemesi ile minarecinde başlayan yenileme (restorasyon) çalışması belediye ile ilgili olan sorun nedeni ile durdurulmuştu. Edremit Belediye meclisinden çıkan karar ile sorun aşılınca 4 aylık bir gecikme ile yenileme çalışmaları tekrar başlandı.

Kurşunlu Camisinin yenileme çalışmalarının 6 ay sürebileceği ve çevre düzenlemesinin de yapıldıktan sonra tekrar ibadete açılacağı belirtildi.

Selçuklu Dönemine ait olan, 1231 yılında Edremit Fatihi olan Selçuklu Komutanı Yusuf Sinan Paşa tarafından yaptırılan Edremit'in en eski camisidir. Avlusunda Yusuf Sinan Paşanın kabri vardır. Başucundaki yazı Balıkesir sınırları içindeki en eski kitabedir ve caminin kubbesi kurşunla örtülü olduğundan dolayı Kurşunlu Camii denilmiştir. Kurşunlu Camisi yapımında inşa malzemesi olarak taş-tuğla kullanılmıştır. Caminin yenileme çalışmalarının başlaması cami dışı ile birlikte dış duvarlarının da yenileneceği bilgisi verildi.

EDREMİT'TE 7 ASIRLIK TARİH KURŞUNLU CAMİ”

Kurşunlu Camisi içerisinde camiyi yapan Yusuf Sinan Paşanın mezarının yer aldığı tarihi mezarların yenileme esnasında zarar görmememsi için cami cemaatinin çalışmalarda çalışanların çok daha dikkatli davranılmasını istedi.

Sekiz köşeli kaideye oturan tek kubbesi olan, onu tutan sütunların başlıklarında süslemeler bulunan Kurşunlu Camisinin yenileme çalışmaları hakkında bilgi veren Edremit İlçe Müftüsü Ramazan Tekin, restorasyonun Balıkesir Vakıflar İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, camide görevli imam hatibin de geçici olarak başka yere atamasının yapıldığını belirtti.

Edremit ilçesi Kapıcıbaşı Mahallesi Kurşunlu Caddesinde bulunan ve mazbut vakıf olan caminin mülkiyeti Vakıflar genel Müdürlüğü`ne aittir. Caminin haziresinde bulunan, banisi Mevlâna Yusuf Sinan`ın mezar kitabesi hicrî 700 (1300/1301) tarihli olduğuna göre; Kurşunlu Camii`nin 1300 yılından önce yapılmış olması gerekmektedir.

Tek kubbeli bir camidir. Sekiz köşeli bir kaideye oturtulan kubbenin dayandığı kemerleri tutan sütunların başlıkları çok süslüdür. Caminin ahşap kapısının sol kanadında ağaç oyma işçiliği ile; "Accilû bit tevbeti kablel mevt (Ölmeden evvel tevbe etmekte acele ediniz.)" ve sol kanadında ise "Accilû bissalâti kablel fevt (Vakit çıkmadan önce namaz kılmakta acele ediniz.)" yazıları görülmektedir.

Cümle kapısı, kesme taştan yapılmış olup, ahşap kapısının işçiliği dikkat çekmektedir. Kapının sağ köşesine cami ve Yusuf Sinan Hazretleri hakkında bilgi tabelası asılmıştır. Son cemaat mahallindeki sütunlar, çevrede bulunan antik şehirlerden getirilmiş olmalıdır. Bu bölümdeki üç küçük kubbe, kemerlerle üç sütun üzerine oturtulmuştur. Şadırvanı ve tuvaleti mevcuttur.

Ihlamur, akasya ve çam ağaçlarıyla kaplı genişçe bahçesindeki müştemilâtı çay ocağı olarak işletilmektedir.

Son cemaat yerinin sol tarafında küçük bir mihrabı bulunan caminin pencere kenarları mermer bloklarla çevrilmiş olup, korkulukları dövme demirden yapılmıştır.

Taban seviyesindeki altı pencereden bir tanesi, klima yerleştirilmesinden dolayı iptal edilmiştir. Kubbe yanlarında dört küçük pencere mevcut olup, caminin içinde yapılış tarihi belli olmayan eski bir saat bulunmaktadır. Caminin tavanında asılı bulunan iki adet deve kuşu yumurtası dikkat çekicidir.

KURŞUNLU CAMİSİ SANAT TARİHİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ

Yapıda inşa malzemesi olarak taş-tuğla kullanılmıştır. Bu almaşık malzemeye uygun olarak kirpi saçaklar dikkat çekmektedir. Yapının kuzeyinde kubbeyle örtülmüş üç birimli bir son cemaat yeri vardır. Birimler, İon ve Korint tarzında yapılmış devşirme başlıklı sütunlar tarafından taşınmaktadır. Son cemaat yeri ön ve yan cepheleri geometrik şekilli tuğla süslemelerle süslenmiştir.

Yapının kuzeybatı köşesinde yer alan minaresi çokgen kürsülü, silindirik gövdeli tuğla bir minaredir. Papua kısmı kör kemerlemelerle, şerefe altı mukarnas şeritleriyle süslenmiştir. Petek kısmı muhtemelen sonradan onarım görmüştür. Yapıda tek sıra halinde, sivri kemerli çökertme içine yerleştirilmiş pencereler dikkati çekmektedir. Basık kemerli giriş açıklığının ahşap kapı kanatlarının üzerine, üçerden altı süsleme panosu yerleştirilmiştir. Üstteki iki panonun üzerine yazılar yazılmıştır. Diğer panolar, ahşap oyma tekniğiyle oluşturulmuş geometrik süslemeler içermektedir. Panolar çiçek şeklindeki madeni kabaralarla birbirinden ayrılmıştır.