1929 yılında mazotla elektrik üretip Bandırma'yı aydınlatıyordu
İlçemizde 1929 yılında yaptırılan elektrik fabrikası artık kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılacak.
Bandırma Belediyesi'nin Tedaş ile olan hukuki sorunların aşılması ve yapının Belediye adına tescilinin ardından Elektrik Fabrikası'nın Kültür ve Sanat Merkezi olarak restorasyon projesinde son aşamaya gelindi. İhaleyle hazırlanan projenin Bursa Anıtlar Kurulundan onaylanmasıyla birlikte Elektrik Fabrikası Kültür-Sanat Merkezi Projesi Restorasyon Çalışmaları kısa sürede başlayacak.
Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, yaptığı açıklamada, Bandırma`nın eski elektrik fabrikasının 1929 yılında inşa edildiğini söyledi.
Mazottan elektrik üreten fabrikanın ilçenin ihtiyacını karşılamak üzere kurulduğunu ifade eden Pekel, Bandırma Belediyesinin o dönemlerde binasını 13 bin, şebekesini 77 bin liraya yaptırdığı fabrikanın, 1957 yılındaki eklemeler ve yatırımlarla uzun yıllar faaliyet gösterdiğini anlattı.
Üst kullanım hakkı belediyenin olan Tedaş`a ait binanın, bir süre depo olarak kullanıldığını dile getiren Pekel, "Tedaş, yeni binası yapılınca burayı boşalttı. Tarihi yapı, 15 yıldır atıl duruyordu. Binanın tüm kullanım hakkı şu anda belediyede. Yıllarca elektrik üreten fabrikada artık kültür ve sanat faaliyetleri olacak" dedi.
Pekel, fabrikayla ilgili projenin hazırlandığını ve yaklaşık 2 milyon liralık harcama yapılacağını ifade ederek, "Bir kent için kültür ve sanat kavramlarının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu fabrikayı da kültür ve sanat hizmetleri için kullanacağız. Tiyatro, toplantı ve sergi salonlarıyla fabrika, çok hareketli olacak" diye konuştu.
İhsaniye Mahallesi Kaşif Acar Caddesi ve İhsaniye Sokağın köşesinde ve 290 ada 1 parselde 1267.54 m² üzerinde yer alan Eski Elektrik Fabrikası iki katlı bir kültür merkezi olarak projelendirildi. Konferans, panel, söyleşi ve tiyatro salonu olarak hazırlanan Yeni Kültür Merkezi Projesi toplam 214 koltuk kapasiteye sahip olacak. Projenin zemin katında 154, balkon katında ise 60 kişilik koltuk kapasitesi yer alıyor. Ana girişinin İhsaniye Sokak ile 44 Sokağın bulunduğu köşede yer alan Eski Elektrik Fabrikası-Yeni Kültür Merkezi'nin giriş bölümünde sergi amaçlı fuaye bloğu bulunuyor. Yeni Kültür Merkezi'nin iç bölümü ise ana salon bloğu, sahne bloğu, sanatçı birimleri bloğu ve binanın ihtiyacı olan teknik servis mekânları şeklinde tasarlandı. Etkinlik zamanlarında katılımcıların trafik sıkıntısı yaşamaması için Kültür merkezinde otopark alanıda yer alıyor.