90 kadın katıldı

90 kadın katıldı

Kadın Girişimcilik Eğitiminde belge töreni

Kadın Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi sunum töreni Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi salonunda yapıldı.

Bandırma Kent Konseyi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Belediyesi ve İŞKUR Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitime katılan 90 kadına belgeleri verildi.

Belgelerin dağıtılmasından önce ilk konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, kurs eğitimcilerinden Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar yaptı. Sistemli bir ekip çalışmasının sonucunda, Bandırma’ya örnek oluşturacak bir sosyal sorumluluk ve gönüllülük çalışmasında aktif olarak yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şunları söyledi:

“Kısa ismi BANÜKAT olan Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama Araştırma Merkezimiz,  yürüttüğü proje, etkinlik ve faaliyetlerle henüz 2019 yılının ağustos ayında kurulmasına rağmen oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Pandemi döneminde birçok online etkinlik yürütmenin yanı sıra yoğun bir çalışma ile Avrupa Birliği projelerine de başvuru sağladık, ancak henüz olumlu bir sonuç alamadık. Ama çalışmalarımıza da hiç ara vermedik. Diğer taraftan, yakın zamanda Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na ikisi BANÜKAT bünyesinde, biri ise ortak olduğumuz SOGEP proje önerileri ile başvuru yaptı. Umarım güzel bir sonuç ile BANÜKAT’ımızı ve üniversitemizi taçlandırabiliriz. Bu arada, Kadın Girişimciliği Eğitimi Sosyal Sorumluluk Projemizin yanı sıra ‘Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi’, kısa adıyla BİGEP kapsamında, 11 Mart’ta, Enerji-SA Fen Lisesi’nde, gençlerimizin tamamına yönelik, üç ay boyunca, sınıf sınıf ‘Kadına Şiddette Ses Sizsiniz’ projesinin ortağı olarak da kadına yönelik şiddetle mücadele ve farkındalık eğitimlerine başlıyoruz.”

Ar, Kadın Girişimcilik Eğitimi’ne destek verenlere teşekkür etti.

Ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Mustafa Cem Aldağ, kurs eğitmenlerinden Gözde Engür, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek Karaaslan ve Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat konuştular.

İŞKUR İL MÜDÜRÜ KONUŞUYOR

İŞKUR Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı, kadının, çalışma yaşamı içinde daha çok yer almasını arzu ettiklerini belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Balıkesir, kadın istihdamı açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyor. Halen kurumumuza çalışmak için başvuruda bulunanların yüzde 53-54’ünü kadınlar oluşturuyor. Kadınların herhangi bir işe yerleştirilme oranı ülke genelinde yüzde 34-35 iken, Balıkesir’de bu oran yüzde 45’leri buluyor. Yine Balıkesir’de, toplum yararına çalışmalar yapan kadınların oranı yüzde 69, meslek edindirme kurslarına katılan kadınların oranı ise yüzde 59’lar düzeyinde.”

ONUR KÜRSÜDE

Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, kadınların iş kurma hayallerinin gerçeğe dönüşmesine katkı sunacağına inandığını belirttiği temel girişimcilik eğitim projesinin başarıla ulaştığına dikkati çekti.

Onur, şu değerlendirmede bulundu:

“Kentimizin değerli kurumlarının bir araya gelerek ortak bir amaç çerçevesinde projeler üretmesi, geliştirmesi ve bunu halka sunması, kentimizin de gelişimine katkı sunacaktır. Kentimize değer katacak olan bu ve buna benzer projelerin her zaman destekçisi olduğumuzu ifade etmek isterim. Kadınlarımız, son dönemlerde ne yazık ki her çeşit baskı ve şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden daha fazla birlik olmak, güçlü olmak gerekmektedir. Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar başta kadınlarımız olmak üzere ailelerimizi ve tüm toplumu derinden etkilemektedir. Her birlikte, ülkenin bütün dinamikleri ile beraber bir çıkış yolu yaratmalıyız. Özellikle kadınlarımızın istihdam oranlarını artırmalı, iş yaşamına atılabilmeleri için gerekli ortam ve koşulları birlikte sağlamalıyız. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 15 ve daha üst yaş gruplarında istihdam edilenlerin oranı yüzde 42,8 iken, bu oran kadınlarda yüzde 26,3, erkeklerde ise yüzde 59,8’dir. Bu veriler bir kez daha kadınlarımızın istihdam alanlarında daha fazla iş imkânı bulmaları gerektiğini gözler önüne sermektedir. Demek ki bu proje, kadınların iş yaşamına kazandırılmaları yönünde bir farkındalık oluşturacaktır.”

Onur, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kutladı.

REKTÖR KONUŞUYOR

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de konuşmasında, kadının iş yaşamında çok daha fazla yer alması gerektiğine işaret ettikten sonra şunları aktardı:

“Üniversitemizin birinci sınıflarında girişimcilik dersimiz var yine sosyal sorumluluk dersimize de 500’ün üstünde öğrenci katılıyor. Kadınlar, sosyal, ekonomik ve siyasal alanlarda önde olmalı. Onları, toplumsal kalkınmada, girişimcilikte daha çok görmek istiyoruz. Tarihimizde çok başarılı kadınlarımızın olduğunu biliyoruz.”

CHP Balıkesir Milletvekilleri Fikret Şahin ve Ensar Aytekin’in mesajlarının okunmasının ardından kadın eğitimlerini, kadınların duygu ve düşüncelerini yansıtan video gösterildi.

Eğitim programına emekleri geçen Aybeniz Akdeniz Ar, Gözde Engür, M.Cem Aldağ ve İŞKUR görevlisi Ebru Omağ’a plâketlerinin verilmesinin ardından Kadın Girişimcilik Eğitimi’ne katılanlara belgeleri sunuldu.  ÖNDER BALIKÇI