Bandırmalı yazarın gizli hazinesi

 Bandırmalı yazarın gizli hazinesi

97 yaşındaki Yazar Pakize Başaran'ın kitaplığında yaşamını yitirmiş ünlü yazarların imzalı kitapları yer alıyor.

97 yaşındaki Yazar Pakize Başaran'ın kitaplığında Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Kemal Çağlar, Refik Halid Karay, Elif Naci gibi yaşamını yitirmiş ünlü yazarların imzalı kitapları yer alıyor. 

97 yaşında, 19'uncu kitabı "Daha Ne Olsun" adlı kitabının basımının hazırlıklarını yapan Yazar Pakize Başaran, evindeki zengin kütüphanesiyle dikkat çekiyor. Türk edebiyatının önemli isimlerinin yaklaşık 60 yıl önce imzaladığı kitaplar, kütüphanenin baş köşesinde yer alıyor.


"ORHAN KEMAL'İN YERİ AYRI"
Başaran, Nazım Hikmet'in cezaevinde birlikte yatarken "Birader sen düz yazı yaz" diyerek Türk edebiyatına kazandırdığı Orhan Kemal, Atatürk'ün son başbakanı ve 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, hikaye ve romanları kadar güçlü mizah yazarlığıyla da tanınmış olan Refik Halid Karay, Cumhuriyet dönemi edebiyatında önemli bir yeri olan Reşat Nuri Güntekin, ünlü ressam ve yazar Elif Naci, Faruk Nafiz Çamlıbel'le birlikte 10. Yıl Marşı şairi olan Behçet Kemal Çağlar gibi isimlerin imzalı kitaplarına gözü gibi bakıyor. Başaran için bütün yazarlar değerli olsa da yakın dostu olan Orhan Kemal'in, "Meslektaşım" diyerek imzaladığı kitaplar ayrı bir önem taşıyor.


"KÜTÜPHANEDE KİMLER YOK Kİ"
Başaran'ın kitaplığında Orhan Kemal'in film ve dizilere konu olan "Hanımın Çiftliği", "Bereketli Topraklar Üzerinde" ve "Vukuat Var" adlı kitapları da yer alıyor. Kütüphanedeki imzalı kitaplar bu isimlerle de sınırlı değil. Şair Hüseyin Pala, Abdullah Satoğlu, Mehmet Seyda, Halit Kıvanç, Bekir Sıtkı Kunt, Oktay Akbal, Orhon Murat Arıburnu, Emin Sofuoğlu, Sermet Sami Uysal, Umran Nazif, Ali Kemal Meram, Necmettin Alkan gibi yazarların da imzalı kitapları yer alıyor. 
"KENT MÜZESİ YAPILIRSA BAĞIŞLARIM"
İmzalı kitapların manevi olarak kendisi için çok değerli olduğunu ifade eden Başaran, "Türk edebiyatında iz bırakmış değerli yazarların, 'Meslektaşım' diyerek imzalamaları benim için büyük bir onur. Yaklaşık 60 - 65 yıldır gözüm gibi bakıyorum onlara. Benim en değerli hazinelerim onlar" diye konuştu. Bandırma'ya kent müzesi yapılması durumunda kitaplarını müzeye bağışlayabileceğini dile getiren Başaran, "Bu değerler paylaştıkça güzelleşiyor. Bandırma'ya kent müzesi kazandırılması durumunda kitapların bağışlanmasını düşünebilirim" dedi. 
"CEM KARACA'DAN ANLAMLI ÖNSÖZ"
Cem Karaca, Başaran'ın "Sonbaharımda Bahar" adlı şiir kitabına ismini veren şiiri "Unut Beni" adıyla bestelemişti. Başaran'ın eski damadı olan Karaca kitabın önsözünde şu görüşlere yer veriyor;
"Bir kadın düşünün, hani şu tüm sıkıntılara göğüs gerip bir başına vakur ve emin sürdüren yaşama savaşını. Roman yazarı olarak tanıdığımız Pakize Başaran'ı şiiri yönünden övmek ya da yermek değil amacım. Bir sanatçı olarak ancak şapkamı çıkarıp saygıyla öperim ellerini. Bu Türk anasının şimdiye dek yazdığı romanları bir yana, yalnızca bu şiirleri yazdığı için bile olsa" 
"19'UNCU KİTAP DAHA NE OLSUN YOLDA"
Geçtiğimiz yıl 11 kitabı Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans öğrencisi Yasemin Ercan tarafından hazırlanan tez çalışmasına konu olan Başaran, "Daha Ne Olsun" adlı 19'uncu kitabının hazırlıklarını yapıyor.



Anahtar Kelimeler: Bandırmalı yazarın gizli hazinesi
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli