Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Başkanı Av. Namık Nart, Çerkes kültürünün yaşatılması gerektiğine işaret etti.
Nart, düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:
Biz Çerkesler için çok önemli olan kültürümüzün yaşatılmasının en önemli unsuru olan dilimiz, ne yazık ki, zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş, hatta Çerkes dillerinden Ubıhça, konuşan son kişi rahmetli Tevfik Esenç ile birlikte yok olup gitmiş, yeryüzünde bu dili konuşan hiç kimse kalmamıştır. Diğer Çerkes dillerinin de aynı sona uğraması açısından devletimizce, bizlere sunulan çok önemli bir olanakla karşı karşıyayız. Umarım ki, bu olanağı verimli kullanır ve dillerimizin kaybolmaması için elimizden gelen çabayı gösteririz.
Bilindiği gibi gelecek yıldan itibaren, yaşayan diller ve lehçelerin okullarda öğretilmesi konusunda Millî Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışması bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında, ortaokuldan başlayarak istenen öğrencilerimizin yeterli sayıya ulaşmaları durumunda arzu ettikleri dilleri öğrenme şansları olacaktır. Tam olarak netleşmese de 10 kadar öğrencinin talep etmesi durumunda seçmeli ders olarak dil dersinin verileceği ifade edilmektedir. Bu konuda çalışmalara başlayan Kafkasya Dernekleri Federasyonu ve Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği olarak bizler talep edecek öğrencileri şimdiden belirleyerek, öğetici bulunması konusunda Bakanlığa bir veri sunablmek amacıyla derneğimizde çalıma başlatmış bulunmaktayız. Çerkesçe seçmeli dersini almak isteyen öğrencilerin isimlerinin bir an önce derneğe bildirilmesini duyarlı vatandaşlarımızdan rica ediyoruz.
Biz Çerkesler, 148 yıl önce bu topraklara bir vatan kaybederek geldik ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin emellerine canımız ve kanımızla harç olduk, taş olduk. Bir veciz sözde belirtildiği gibi, Biz, bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk, şimdi ise ana dilimizi bilmiyoruz. Bunun sorumlusunun, bizler kadar bizleri yönetenler olduğunu düşünmekteyiz. Bu topraklar için canını ve kanını vemekte bir saniye bile tereddüt etmeyen ve etmeyecek olan Çerkeslerin ana dillerinin devlet eliyleöğretilmesi geç kalınmış olmasına karşın bizler için önemli ve değerlidir. Kültür e diller mozaiği Türkiye Cumhuriyeti'nin zenginliklerinden olan Çerkesçenin, devlet eliyle öğretilmesinin bu zenginliği arttıracağına inancımızı dile getirirken, Çerkes kökenli vatandaşlarımızın da gerekli ilgiyi göstereceklerini, bu kültürel mücadelede bizleri yalnız bırakmayacaklarını umuyoruz.
Bandırma'da 1990 yılında kurulup, hâlen 200 dolayında üyesi bulunan Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını Av. Namık Nart yaparken, yönetim kurulunda ise Dr. Cihat Erdem, Sadullah Batur, Necmettin Özen, Ahmet Han, Aran Karan ve Tamer Gümüş bulunuyor. KAMUOYUNA Biz Çerkesler için çok önemli olan kültürümüzün yaşatılmasının en önemli unsuru olan dilimiz, maalesef zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş hatta Çerkes dillerinden Wubıhçakonuşan son kişi Rahmetli Tevfik ESENÇ ile birlikte yok olup gitmiştir.Yeryüzünde bu dili konuşan hiç kimse kalmamıştır. Diğer Çerkes dillerinin de bu akıbete uğramaması açısından Devletimiz tarafından bizlere sunulan çok önemli bir imkanla karşı karşıyayız. Umarımki bu imkanı verimli kullanır ve dillerimizi kaybolmaması için elimizden gelen çabayı gösteririz.
Bilindiği üzere gelecek yıldan itibaren Yaşayan Diller ve Lehçelerin okullarda öğretilmesi konusunda Mili Eğitim Bakanlığının bir çalışması mevcuttur. Bu çalışma kapsamında ortaokuldan itibaren arzu eden öğrencilerimizin yeterli sayıya ulaşmaları durumunda istedikleri dili öğrenme şansları olacaktır. Tam olarak netleşmese de 10 kadar öğrencinin talep etmesi durumunda seçmeli ders olarak dil dersinin verileceği ifade edilmektedir. Bu konuda çalışmalara başlayan Kafkas Dernekleri Federasyonu ve Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği olarak bizler talep edecek öğrencileri şimdiden tespit ederek öğretici temini konusunda Bakanlığa bir veri sunabilmek amacıyla derneğimizde çalışma başlatmış bulunmaktayız. Çerkesçe seçmeli ders almak isteyen öğrencilerin isimlerinin bir an önce derneğimize bildirilmesini duyarlı vatandaşlarımızdan rica ediyoruz.
Burada kamuoyuyla paylaşmak istediğimiz bir hususta şudur; Biz Çerkesler 148 yıl önce bu topraklara bir vatan kaybederek geldik ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinin temellerine canımız ve kanımızla harç olduk taş olduk.Bir veciz sözde söylendiği gibi; Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk, şimdi ise anadilimizi bilmiyoruz. Bunun sorumlusunun bizler kadar bizleri yönetenler olduğunu düşünmekteyiz.Bu topraklar için canını ve kanını vermekte bir saniye bile tereddüt etmeyen ve etmeyecek olan Çerkeslerin anadillerinin Devlet eliyle öğretilmesi geç kalınmış olmasına rağmen bizler için önemli ve değerlidir. Kültür ve diller mozaiği Türkiye Cumhuriyetininzenginliklerinden olan Çerkesçenin Devlet eliyle öğretilmesinin bu zenginliği artıracağına olan inancımızı ifade ederken Çerkes kökenli vatandaşlarımızın da gerekli ilgiyi göstereceklerini, bu kültürel mücadelede bizleri yalnız bırakmayacaklarını umuyor saygılarımızı sunuyoruz. 05.07.2012
Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Yönetim Kurulu