Tarih: 26.01.2012 02:13
İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU TOPLANDI
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2012 yılının ilk toplantısı Valimiz Yılmaz ARSLAN Başkanlığında toplandı, gündemdeki maddeler üzerinde görüşüldü.
Toplantıya Valimiz Yılmaz ARSLAN´ın yanısıra Belediye Başkan Yardımcısı Ali ÖZTOZLU, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin DENİZ, İşkur İl Müdürü Nazım BALCI ile ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantıda İşkur İl Müdürü Nazım BALCI 2011 yılının değerlendirmesini yaparak Balıkesir genelindeki istihdamı arttırıcı konular hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Valimiz Yılmaz ARSLAN kurul üyeleri arasına yeni katılımların yapılmasının gerektiğinin görüşülmesini istedi. Meslek edindirme kurslarıyla büyük bir başarının yakalandığını belirterek 2012 yılında da buna devam edileceğini dile getiren Valimiz Yılmaz ARSLAN, Meslek edindirme kursları üzerinde önemle durulan bir konu. İstihdam garantili Meslek Edindirme Kurslarının iyi planlanması lazım. Çok sayıda kurs açmak marifet değil. Kursları bitirenlerden kaç kişinin iş sahibi olduğu önemli. dedi.
PROJELER İLAVE ETMELİYİZ
Vali Yılmaz Arslan ilgili bakanlık nezdinde İşkur´un çalışmalarına büyük bir önem verildiğini belirterek, İş Güvenliği Uzmanlığı ile Süt sığırcılığı, sığır besiciliği ve su altı kaynakçılığı kurslarının bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda öncelikli olmasıyla istihdam yaratacağına dikkat çekerek plana alınmasını istedi.
KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMALIYIZ
Kadın istihdamının artırılmasının temel hedef olması gerektiğine değinen Valimiz Yılmaz ARSLAN, Kadınlara daha yatkın mesleklerde eğitim yapılmasıyla istihdamın artırılabileceğini söyledi. Kuaförlüğün çok yaygın bir meslek olduğunu bunun bir üstüne çıkılması gerektiğini ifade ederek, güzellik uzmanlığı ve estetisyenlik konularındaki kursların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
İŞLERİN İYİ PLANLANMASI LAZIM
Temel amacın insanlara iş bulmanın yanında insanlardan da verimli yararlanmak amacıyla projelerin hazırlanması gerektiğine söyleyen Valimiz Yılmaz ARSLAN, Uygulamaya konulan projenin işe yarar olmasına dikkat edilmesi gerekir. Projelerden istihdam edilecek kişilerin yapacağı işlerin iyi planlanması lazım. Kamu binalarında temizlik yapmak için, evrak getirmek için böyle bir projeyi kullanmayalım. İnsanları olabildiğince dışarıda çalıştıralım. şeklinde konuştu.
OSB'YE MESLEK LİSESİ
Sanayicilere yönelik kursları OSB'deki salonlarda yapılabileceğine değinen Valimiz Yılmaz ARSLAN, Endüstri Meslek Liselerinin makine ve teçhizatının eski olması temel sorun. Teçhizatlar yenileniyor. Fakat tamamının yenilenmesi uzun zaman alır. Sanayicinin tesisinde kullandığı makinalar da öğrenciler belli zaman aralıklarında işi öğrenebilir. dedi.
OSB'ye yeni Endüstri Meslek Lisesi yapılacağı müjdesini de veren Valimiz Yılmaz ARSLAN, Arsa sorunu çözüldüğünde OSB'ye Endüstri Meslek Lisesi yapacağız. İşin tam merkezine sanayici ile işbirliğinin artırılması amaçlanıyor. Gidilen yol doğru, alınan mesafe güzel. Bunu biraz daha nasıl taçlandırabiliriz. Her sorunu çözemezsiniz ama ilgilendiğinizde yarı yarıya çözülmüş kadar moral ve motivasyon verir. Herşeyden maddi somut çıktı alamayız diye konuştu. BALIKESİR İLİ İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU 2011 YILI FAALİYET RAPORU
Bilindiği üzere, Dünyada ve Ülkemizde işsizlikle mücadele amacıyla birçok program uygulanmaktadır. Ülkemizde iller düzeyinde işsizlikle mücadele amacıyla İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları oluşturularak dönemler halinde yapılan Kurul toplantılarında alınan kararlarla istihdama yön verilmeye çalışılmaktadır.
Bu kapsamda İlimiz İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2011 yılı planlamasını yapmak amacıyla 2011 Ocak ayında yılın ilk toplantısını gerçekleştirerek Yıllık Faaliyet Planı kararlaştırılmıştır. Bu karar doğrultusunda İşkur Balıkesir İl Müdürlüğümüz tarafından işgücü uyum faaliyetleri gerçekleştirilmeye başlanmış, sonraki Kurul toplantılarında alınan kararlar ile de faaliyet planı güncellenerek İşgücü uyum faaliyetleri bir önceki yıla göre % 48 oranında arttırılmıştır. 2010 yılında 3215 kişi İşgücü uyum faaliyetlerinden yararlanırken 2011 yılında bu sayı 4761 olmuştur. Böylece vasıfsız işgücüne işgücü piyasasının aradığı niteliklere uygun meslekler kazandırılarak özellikle yapısal işsizliğin azaltılmasına çalışılmıştır. Bu açıdan 2011 yılı İşgücü uyum faaliyetlerinin verimli geçtiği bir yıl olmuştur.
Yıl içerisinde Kurul kararları doğrultusunda istihdam garantili kurslara ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi(UMEM) kurslarına ağırlık verilerek bir önceki yıla oranla kurs sonucu istihdam %256 artmıştır(1229kişi). UMEM kurslarındaki artış sonucu İlimizde Bandırma Endüstri Meslek Lisesi de UMEM kapsamına alınmış ve İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından bu okulumuza 385.000,00TL. kaynak aktarılarak makine teçhizat yenilenmiş ve okulumuzda meslek edindirme kurslarına başlanmıştır.
İşgücü Uyum faaliyetlerimizin tanıtımı amacıyla 2010 yılına oranla 2011 yılı içerisinde İşkur İl Müdürlüğünce işyeri ziyaretleri % 194 arttırılmış ve 1094 işyeri ziyaret edilmiştir. Yapılan tanıtımlar sonucu İlimiz işverenleri ihtiyacı olan işgücünü karşılamak üzere İşkur'a daha fazla rağbet göstermiş ve İşkur İl Müdürlüğü aracılığı ile 2010 yılına oranla 2011 yılında işe yerleştirme sayısı % 91 artarak 6880 olmuştur. İşkur İl Müdürlüğü tarafından özel sektörde işe yerleştirme oranı ise bir önceki yıla göre % 116 artmıştır
Yine Kurul kararları doğrultusunda İlimizde ilk defa İşgücü İhtiyaç Analizi çalışması yapılması planlanmış ve İşkur İl Müdürlüğümüz tarafından ihaleye çıkılmış, ihaleyi alan araştırma şirketi tarafından anket çalışmaları tamamlanmış olup, raporlama ve işgücü ihtiyaç analizi sonuçları söz konusu firma tarafından İl Müdürlüğümüze teslim edilmiştir. İşkur Genel Müdürlüğü tarafından incelenecek rapor onaylanması halinde tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır. Söz konusu araştırma sonuçları, Balıkesir İlinin istihdam durumunu ortaya koyarak gelecekte ihtiyaç duyulacak meslek alanlarına ışık tutacak ve 2012 Yıllık Eğitim Planı bu çalışma sonuçlarına göre oluşturulacaktır.
İşgücü uyum faaliyetlerinden biri olan Toplum Yararına Çalışma Programlarına 2011 yılı içerisinde ağırlık verilmiş, yılın ilk döneminde ödeneğin tamamının kullanılması nedeniyle İşkur Genel Müdürlüğünce ikinci bir ödenek aktarımı sağlanmış olup, bu faaliyetten 2010 yılında toplamda 25 kişi yararlandırılmış iken 2011 yılında 581 kişinin geçici istihdamı sağlanmıştır. Toplum yararına çalışma programı kapsamında değişik kamu kurumlarımızca geliştirilen projelerde vatandaşlarımız ağaçlandırma, okul temizliği ve çevre düzenleme gibi projelerde asgari ücret ödenerek çalıştırılmıştır. Bu faaliyetler sırasında 227 okulun temizliği yapılmış, yangınla mücadele amacıyla ormanlarımızda budama, ot alma faaliyetlerinin yanında yaklaşık 150.000 fidan dikilerek çevremizin yeşillenmesine büyük bir katkı sağlanmıştır
Diğer taraftan tarım ve hayvancılıkta ülkemizin en ön sıralarında gelen ilimizde İşkur aracılığı ile ilk defa Süt sığırcılığı ve Sığır Besiciliği kursları yapılmaya başlanmış ve yıl içerisinde ilimiz ve ilçelerimizde 772 vatandaşımız bu eğitimlerden yararlandırılarak özellikle süt üretiminde verim artışı sağlanmaya çalışılmıştır.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun almış olduğu kararlar doğrultusunda dezavantajlı gruplara yönelik eğitimler ayrıca planlanarak uygulanmıştır. 2011Yılı içerisinde yalnızca kadınlara yönelik farklı meslek alanlarında 8 adet kurs açılmış ve bu kurslara 242 kadın katılmıştır. Özürlülerimize yönelik ise 2 adet kurs düzenlenmiş ve bu kurslarımıza 25 özürlü katılmıştır.
İstihdamı arttırmanın önemli yollarından biri de yeni girişimcilerin oluşmasına katkı sağlamaktır. Bu amaçla İlimizde İşkur İl Müdürlüğü ve KOSGEB işbirliğinde Girişimcilik eğitimleri verilerek vatandaşlarımızın Yeni Girişimci desteğinden faydalanarak kendi işyerlerini kurmalarına katkı sağlanmıştır. 2010 yılında 117 kişiye verilen bu eğitimler 2011 yılında 274 kişiye çıkarılmış ve KOSGEB'den alınan verilere göre bu eğitimlerden faydalanan 28 vatandaşımız kendi işini kurarak Yeni Girişimci desteğinden faydalanmıştır.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce getirilen öneriler doğrultusunda çeşitli okullarımızda çok sayıda alan/dal açılması da Kurulumuz tarafından kararlaştırılarak işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitime yön verilmiştir.
Sonuç olarak; 2011 yılında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuz almış olduğu kararlarla ilimizde işgücü uyum faaliyetlerinin her alanında hizmet verilmesini sağlamıştır. Kurulumuzca bir yandan İlimizdeki vasıfsız işgücüne nitelik kazandırılarak işsizliğin önlenmesi ve istihdamın arttırılmasına katkı sağlanırken diğer yandan da işverenlerimizin aradığı nitelikli işgücünün yetiştirilmesine imkan sağlanmış ve verim artışına neden olunmuştur.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —