Erdek Ticaret Odası ve Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Eğitim İşbirliği Protokolü imzaladı.
Avşa Ada Karası Üzümü ve Şarabına Coğrafi İşaret almak üzere yola çıkan Erdek Ticaret Odası, Adada bağcılığın geliştirilmesi ve üzümün yaygınlaştırılması ile ilgili alacağı eğitim aksiyonlarında Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile eğitim protokolü imzalandı.
Avşa Adasında kısa zaman sonra Ada Karası üzümünün yetiştiriliciği ile ilgili Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirleyeceği profesyonel ekiplerle önemli eğitimler düzenlenecek.
Protokol Marmara İlçe Tarım şube müdürü Elif Aslan ile Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı tarafından imza altına alındı.
“Ada Karası” üzüm yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak
Erdek Ticaret Odası (ETO) tarafından, Avşa Adası’na özgü üzüm çeşitlerinin başında gelen “Ada Karası” üzüm üretiminin yaygınlaştırılması için harekete geçildi.
Avşa Ada Karası üzüm çeşidinde üretimin yaygınlaştırılma ve arttırılmasına yönelik başlatılan çalışma kapsamında, Erdek Ticaret Odası ile Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında Eğitim İşbirliği Protokolü imzaladı.
Geçtiğimiz aylarda Avşa Ada Karası Üzümü ve şarabına “Coğrafi İşaret” almak üzere girişimlerde bulunan Erdek Ticaret Odası, şimdi ise Avşa Adası’nda bağcılığın geliştirilmesi ve üzümün yaygınlaştırılması ile ilgili düzenlenecek eğitim aksiyonları nedeniyle Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı.
Karşılıklı olarak imza altına alınan Eğitim İşbirliği Protokolü’nün ardından, Avşa Adası’nda önümüzdeki günlerde Ada Karası üzümünün yetiştiriciliği ile ilgili Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirleyeceği profesyonel ekiplerle birlikte eğitim programları sunulacak.
Protokol imza törenine Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı ile Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürü Elif Arslan katıldı.
ADA KARASI ÜZÜMÜ
Rumlar tarafından Avşa ve çevre adalara getirilerek dikildiği ve yerelleştirildiği rivayet olunan Ada Karası üzümü, mübadele sonrasında da adalarda kalan Türkler tarafından yetiştirildi. Günümüzde ekonomik anlamda sadece Avşa Adası’nda bağcılığı ve şarapçılığı devam eden Ada Karası üzümünün kökeni Avşa Adası olarak kabul edilmektedir. Salkımları sıkı ve orta büyüklükte, taneleri mor renkte, kalın kabuklu ve çekirdekleri iri tanelidir. Şarabı kendine özgü baharat ağırlıklı (karabiber, kuru karanfil ), gül ve kırmızı meyveler (çilek, frenk üzümü) içeren hoş kokulara ve zarif aromalara sahiptir. Rumlardan gelen geleneksel goble metodu ile yetiştirilmektedir.