Tarih: 01.10.2018 22:31

Adalet Meslek Yüksekokulu´nun Açılışı Gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

Üniversitenin Adalet Meslek Yüksekokulu´nun açılışı bugün gerçekleşti. Gerçekleşen açılışa Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Garnizon Komutan Vekili Albay Fehmi Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri, Adalet Komisyonu Başkanı Kadriye İlhan, adalet camiasının değerli mensupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari yönetimi ile Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı.

/resimler/2018-10/1/2238547076714.jpg

Rektörlük Konferans Salonu´nda saat 13.30´da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, üniversitemizin sosyal medyada da büyük ilgi gören ?Sen, Umut Ol!? mottolu tanıtım filminin gösterimiyle devam etti.

Tanıtım filminin ardından Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Ertan Demirkapı sözü alarak Adalet Meslek Yüksekokulu´nun üniversiteye kazandırılmasında emeği geçenlere ve başta Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu olmak üzere Adalet Meslek Yüksekokulu açılışımıza gelerek bizi onurlandıran adalet camiasına teşekkür etti.

/resimler/2018-10/1/2238313482403.jpg

Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Ertan Demirkapı´nın ardından Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, programın açış konuşmasını gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, "Bugün burada toplanmamızın sebebi olan üniversitemizin Adalet Meslek Yüksekokulu birimine bağlı Adalet Programı´nın öğrencilerimize kapılarını açarak, eğitim-öğretim hayatına başlamış olmasının, Bandırma ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum. Ve devamla, bu güzel günde, bizlerle beraber olan siz değerli konuklarımıza saygılarımı sunarım. Okulumuzu tercih ederek, biraz sonra kısaca ifade etmeye çalışacağım okulumuzun hukuk yolculuğunda bizlere yol arkadaşlığı yapmayı seçen sevgili öğrencilerimize de en içten sevgilerimi sunuyorum."

/resimler/2018-10/1/2243557238987.jpg

"Adalet Programı gibi hukuk eğitimi veren programın açılışında yapılan konuşmada hukuktan söz edilmesi beklenir. Fakat ben bir hukukçu değilim. Ayrıca bu kadar değerli hukukçuların bulunduğu bir ortamda hukuk üzerine bir söylev vermekten de içtinap ederim. Ancak, bir insan ve bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak adaletin toplum yaşamı için vazgeçilmez olduğunu -her vatandaşa gibi- söyleyebilirim. Nitekim, batılı bir bilim adamı, ?Adalet gerçekleşsin ki, dünya batmasın? der.

Diğer taraftan, insanlar, toplumsal hayatının her alanında olduğu gibi hukuk alanında da yüksek idealler peşinde koşmakta, çaba harcamaktadır. Hukuk alanında peşinde koşulan ideal ise adalet olarak görülmektedir. Bir ideal olarak adalet ise önde gelen erdemlerden birisi olup, adaleti gerçekleştirmek, yasa yapıcıdan yöneticilere, yöneticilerden bilim insanlarına kadar toplumun her kesimi için ahlaki bir görev olarak değerlendirilebilir.

Ancak toplum içinde adaletin gerçekleşmesinde en ağır sorumluluğun, hukukçuların omuzunda olduğu da bir gerçektir. Çünkü, adil bir toplumsal yapıya ulaşmanın, toplumsal meşruiyete sahip ve adalet temelli bir hukuk sistemi, sağlıklı işleyen bir yargı mekanizması ve yargı mekanizmasını işletecek saygın hukukçuların varlığına bağlı olduğu tartışmadan uzak olsa gerek. Hele, yakın tarihlerde yaşadığımız yargı eliyle devleti ve toplumu dizayn etme çabalarını yaşamış bir ülkenin vatandaşları olarak, yargı ve hukuk sistemi kadar, bu sistemi yaşatan hukukçuların da sistemin bizzat kendisi kadar önem arz ettiğine hep beraber şahit olduk.

Bu duygularla, Türkiye´nin en genç devlet üniversitelerinden biri olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak,  ülkemizin adalet dünyasına katkı sağlamak üzere, Adalet Meslek Yüksek

Okulu´nu; bu akademik birim içinde de Adalet Programını kurarak, faaliyete geçirmiş olduk. Bu programı kurma amacımız ve hedeflerimizi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağımı ifade ederek, sözlerime devam etmek istiyorum.

Özellikle, 15 Temmuz sonrasında yargıda gerçekleştirilen tasfiyeler, yeni adliye binalarının hizmete açılması gibi gelişmeler yargı alanında adli personel ihtiyacını doğurmuştur. Ülkemizde yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeler sonrasında hukuk büroları, noterler ile kamu ve özel sektördeki hukuk birimlerinde de nitelikli adli personele duyulan ihtiyacın artması muhtemeldir. Bugün itibariyle, (Kıbrıs´taki üniversiteler dahil) toplam 73 devlet ve vakıf üniversitesinde adalet programı bulunmakta olup, 16 devlet üniversitesinde açılan 2. öğretim ile nitelikli adalet personeline duyulan ihtiyaç karşılanmaya çalışılmaktadır.

Bu üniversitelerden birisi de Adalet Meslek Yüksekokulumuzun Adalet Programına ilk öğrencilerimizin gelmesiyle birlikte Üniversitemiz olmuştur. Üniversite olarak, sevgili öğrencilerimizi, evrensel hukuk değerlerini özümsemiş, adalet duygusunu içselleştirmiş, hukukun üstünlüğüne bağlı, pozitif hukuk bilgisi ile donanmış, nitelikli adalet mensupları olarak mezun etmenin gayret ve azmi içinde olacağız. Böylelikle, hem ülkemize nitelikli adalet personeli kazandırmanın, hem de sevgili öğrencilerimizin çalışma hayatına hazırlamanın mutluluğunu yaşayabileceğiz.

Önümüzdeki yıllarda ise, Adalet Meslek Yüksekokulumuzu, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri ile Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterlik programlarına da öğrenci alarak zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Ve akabinde, Üniversitemizin hukuk eğitimi alanındaki yolculuğunu Bandırma´ya bir hukuk fakültesi kazandırarak taçlandırmayı temenni etmekteyiz. Hukuk fakültesi açmanın, önemli bir altyapıya sahip olmayı gerektirdiğinin farkındayız. Ancak, Üniversitemizin bulunduğu Bandırma´nın, İstanbul, Bursa, Çanakkale, Manisa ve İzmir gibi büyükşehirlere yakınlığı, karayolu, deniz yolu ve demiryolu ile seyahat imkânları ve önemli bir kavşak olma niteliği taşıyan konumu yanında; sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı ile de bir hukuk fakültesine sahip olmayı hak ettiği kanaatindeyim.

/resimler/2018-10/1/2243028487696.jpg

Üniversitemizin eğitim mottosu ?SEN, UMUT OL?dur. Üniversitemizde hukuk eğitimi alanında yapılan ve yapılması planlanan yatırımlarla da, ülkemizde adaletin gerçekleştirilmesinde umut olacak hukukçuların yetiştirilmesine katkı yapmak temel amacımızdır.  

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak,  hukuk eğitimi alanında çıktığımız yolculuğun ilk adımı olan Adalet Programı´nın açılışında bizlerle beraber olan siz değerli misafirlerimize teşekkür eder, sevgili öğrencilerimizi sevgi ve muhabbetlerimi sunarım." dedi.

/resimler/2018-10/1/2239521921554.jpg

Rektör, Özdemir´in açış konuşmalarının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu Adalet Meslek Yüksekokulumuz ´un açılış dersini gerçekleştirdi. Köseoğlu, ?Böyle bir açılışta bulunmaktan dolayı ne kadar mutlu oluğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Öncelikle kıymetli dostum, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir´e, üniversitesine Adalet Meslek Yüksekokulu kazandırılması için gerçekleştirdiği özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Adalet Meslek Yüksekokulu´nun açılışı dolayısıyla üniversitenin bu heyecanını görmek beni ayrıca mutlu etti. Ben, bugün burada iki sıfatımla bulunuyorum. Birincisi Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi olmam ikincisi ise üniversite öğretim üyeliği sıfatım. Açılış dersi verecek olmam sebebiyle bugün, burada ağırlıklı olarak öğretim üyeliği sıfatımla bulunuyorum. Ülkemizin başına gelenler başka bir ülkede yaşansaydı Adliye mekanizması felç olurdu. Ama bizim 15 Temmuz´dan itibaren hiç durmadan işleyen bir yargımız var. Bu çok büyük bir başarı. Bu başarı bizim hakim ve savcılarımızın özverili çalışmalarının sonucudur. Hakim ve savcılarımızın meslek bilinci ve ülke sevgisi ile bu travmayı çok şükür atlattık. Bu süreçte, bir takım ihraçlar yaşanmasından dolayı personel eksikliği söz konusu oldu ancak nicel olarak çok şükür bu eksikliğimizi tamamladık sayılır. Mevcut hakim ve savcı sayısı 15 Temmuz´da 16 bin Civarındayken bugün 22 bine ulaşacağız. Ancak elbette önemli olan yalnızca nicelik değil. Bizler bu sayıyı iyileştirmemizin ardından, nitelik artırmaya yönelik çalışmalarımıza da ağırlık verdik. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyeliğim vesilesiyle çeşitli adliyelere gidiyorum ve orada yardımcı personel ihtiyacı ciddi olarak belirtiliyor. Bu yıl bu ihtiyacın 5200 kadarı karşılanacak. Önümüzdeki yıllarda da bu alım devam edecek. Bir ülkede nitelikli adalet hizmeti verilebilmesi için öncelikli olarak nitelikli personel ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda Adalet Meslek Yüksekokulları ve mezunları devreye giriyor. Şu an Bakanlığımız ´da 2.369 Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu çalışan bulunmakta. Bu sayı yetersiz ve bunu artırmamız gerekiyor. Ve bu sizin gibi öğrenciler sayesinde olacak. Unutmayın ki, bilgi bir şekilde elde edilir ancak ?adalet? kavramını içselleştirmeniz bu eğitimde edineceğiniz en önemli kazanım olacaktır. En yakınınızla ilgili bir işlem yapacak bile olsanız adaletten asla ayrılmamalısınız. Ayrıca mutlaka hukuk eğitiminin temeli olan muhakeme yeteneğini edinmeniz ve etik değerleri içselleştirmiş olarak kendinizi yetiştirmeniz gerekmektedir. Kanunları ezberleyerek hukuk eğitimi olmaz. Hukuk, muhakeme ve yorum demektir. Sözlerimi fazla uzatmadan yeni akademik yılın hayırlı olmasını diliyorum.? diye konuştu.

/resimler/2018-10/1/2240295828490.jpg

Program, Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu´na günün anısına plaket ve hediye takdim etmesinin ardından gerçekleşen toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

/resimler/2018-10/1/2240482547884.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —