Ziraat Fakültesi binasının yapımına katkı sağlama amaçlı programda ilk konuşmayı Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan yaptı. Bölgenin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çeken Tan, Bandırma’nın Ziraat Fakültesi’ne ihtiyacı bulunduğuna işaret etti.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, üniversite bünyesinde kurulacak Ziraat Fakültesi’nin sıradan bir fakülte olmayacağını, bölgenin ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, araştırma yönü güçlü bulunmasını sağlamak amacıyla eğitim-öğretim vereceğini vurgulayarak, “Kısacası, bu fakültemiz, ülkemizdeki diğer 40 Ziraat Fakültesi’nden farkını gösteren bir vizyon taşımalıdır” dedi.
Boz, Ziraat Fakültesi binası yapılması için Bandırma’nın maddi-manevi desteğini beklediklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu fakültemizde 7+1 veya 6+2 eğitim modeli uygulamak istiyoruz. Yöremizde Koyunculuk Araştırma Enstitüsü gibi elmas değerinde bir kurum var. Buradaki laboratuvarlardan ve diğer birimlerden yararlanacağız. Üniversite olarak hedefimiz, 5-10 yıl içinde, başta Ziraat Fakültesi olmak üzere birçok fakültemizin, marka olarak gösterilmesidir.”
Belediye Başkanı Dursun Mirza, bu toplantının önemini vurgulayarak, “Burada bir tarihi toplantıya tanıklık ediyoruz. Ziraat Fakültesi, Bandırma’ya yakışır. Daha önce de burada bir Ziraat Fakültesi kurulmuş, ancak daha sonra geri alınmıştı. Şimdi aynı olayı bir daha yaşamak istemiyoruz. Bandırma ve Güney Marmara’nın tarım ve üretim kapasitesi çok yüksek. Bandırma için Güney Marmara’nın incisi diyorduk. İnanıyorum ki Bandırma, gelecekte ülkenin parlayan yıldızı olacaktır. Tarım ve üretimin, toprağın önemini, yaşadığımız iki yıllık pandemi de gördük. Tarım ve üretime sahip çıkmalıyız. Yapılması planlanan Ziraat Fakültesi binasına her çeşit desteği vereceğiz.”
Halen Bandırma Kaymakamlığına vekalet eden Susurluk Kaymakamı Muammer Köken de Bandırma’ya Ziraat Fakültesi kazandırılmasının öneminin altını çizerek, “Bölgemizde Susurluk Organize Besi Tarım Bölgesi dahil olmak üzere çok önemli tarım alanları var. Tarım, bizim için vatan, hürriyet ve ekmek demektir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bandırma’da kurulmasına karar verilen Ziraat Fakültesi’nin, üniversite kampüs alanı içinde, 30 dönümlük alanda inşa edileceği, beş kat üzerinden yapılacak binanın total bedelinin 300 milyon olarak belirlendiği, ilk hedefte 180 milyon liralık bir paraya ihtiyaç duyulduğu, temel atma töreninin içinde bulunduğumuz yılın haziran ayında atılacağı bildirildi.
Kuruluşların yapacakları nakdi yardımların, vergi matrağı üzerinden yüzde yüz indirimli olacağı açıklandı. ÖNDER BALIKÇI