AKUT Spor´da da marka

AKUT Spor´da da marka

Gönüllü Arama-Kurtarma kuruluşu AKUT, sporda da marka

AKUT ATLETİZM Branşı

Diğer tüm spor dallarının temeli sayılan ve dünyanın en eski sporu olan Atletizm; ?İnsanın tümüyle kendi enerjisini kullanarak, bir alanda gerçekleştirdiği atma, atlama, koşma veya yürüme eylemleri? olarak tanımlanmakta. 

AKUT için ise ?ATLETİZM?, arama-kurtarma yapmak için bir araya gelmiş olan gençleri sporla ve spor kulübü ile buluşturabilmiş, bugün ulusal-uluslararası müsabakalarda 800´ün üzerinde derece elde edebilmiş bir yapılanmanın temelini atan bir oluşum. 

Profesyonel atlet olan bir gönüllümüzün ?Neden bizim de bir spor kulübümüz olmasın?? sorusu ile başlayan AKUT Spor Kulübü maceramız, bugün 12 branşta, tutkuyla, heyecanla devam etmekte?

AKUT Atletizm Takımı, AKUT Spor Kulübü ile paralel olarak, 2009 yılında çalışmalarına başladı ve bugüne dek 150 profesyonel atlet yetiştirdi. 

Sporcularımız, ülkemizdeki ve dünyadaki en önemli müsabakalara katılarak şanlı TÜRK bayrağımızı ve AKUT formamızı gururla taşımaktalar. Bugüne dek 80´i aşkın ulusal-uluslararası dereceyi biricik AKUT´umuza kazandıran gönüllü sporcularımızı finish çizgisinde kucaklamak, bir AKUT´lu olarak yaşadığımız en duygu dolu deneyimlerden?

Siz de bizimle birlikte bu heyecanı paylaşmak için AKUT ile irtibata geçebilirsiniz... 

/resimler/2018-6/8/1126163335738.jpg

          AKUT Spor Kulübü BİSİKLET Branşı

Gönüllülerini spora ve sağlıklı yaşama teşvik etmek amacıyla 2009 yılında kurulan AKUT Spor Kulübü´nün, faaliyetlerine başladığı günden bu yana, en vazgeçilmez branşlarından biri hiç kuşkusuz ki BİSİKLET.

Bazen zorlu bir parkurdaki yoldaş, bazen bir koruda en yakın arkadaş?

Tümüyle kendi enerjimizi kullanarak, doğaya hiçbir zarar vermeksizin yapabileceğimiz bu spor, tüm dünyada tam bir ?insan dostu? olarak tanımlanmakta ve çeşitli etkinliklerle yaygınlaştırılmaya çalışılmakta. 

Ortopedik ve travmatolojik rahatsızlıkların önüne geçebilmenin en kolay yollarından biri olan ?Bisiklet?, omurgayı ve kasları güçlendirdiği gibi kolesterolü ve tansiyonu dengeliyor, aşırı kilonun önüne geçiyor, akciğerleri temizliyor ve kalp krizi riskini minimize ediyor. Bedensel ve ruhsal yansımaları saymakla bitmeyecek olan ?Bisiklet? sporunun, tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda da yaygınlaştırılmasını isteyen AKUT Spor Kulübü gönüllü sporcuları, BİSİKLET ile ülkemizi pedallıyor.

2015 yılında gerçekleştirdikleri ?Fay Hattında 1.500 Km? projesi kapsamında Erzurum´dan yola çıkıp 13 gün sonra Yalova´ya ulaşan AKUT Spor Kulübü gönüllü sporcularımız Derya Keçeci ve M. Murat Boz, ?Kuzey Anadolu Fay Hattı? üzerinde 1.500 km yol alarak hem deprem farkındalığı yarattılar hem de bisiklet sporunun olumlu etkilerine dikkat çektiler. 

Yurdumuzun dört bir yanında, birbirinden anlamlı birçok farklı etkinlikle bir araya geldiğimiz ?Bisiklet? branşımız, tüm bisikletseverlere açıktır. 

/resimler/2018-6/8/1128306971967.jpg

     AKUT Spor Kulübü DAĞCILIK Branşı

?AKUT? serüvenimiz, 1994 yılında meydana gelen elim bir dağ kazası ile başladı. Bir avuç Dağcı, tırmanış sırasında izleri kaybedilen arkadaşlarının akıbetiyle bir daha karşılaşmamak adına bir araya gelip ?Dağcılık yapalım ancak birbirimizi aramayı ve kurtarmayı da öğrenelim? dediler.

Arama-Kurtarma´yı öğrendik. Öyle ki afetlerde Birleşmiş Milletler´e bağlı olarak görev yapabilme yeterliliğine sahip, dünyadaki birkaç sivil toplum örgütünden biri ve TÜRKİYEMİZİN biricik AKUT´u olduk. Ancak tüm bunları yaparken, en eski sevdamız Dağcılıktan hiç vazgeçmedik.

Zorlu bir spor DAĞCILIK. Kişinin psikolojik ve fiziksel sınırlarını zorlayan, maksimum seviyede sabır, dikkat ve bilinç gerektiren bir spor. Bu tarz sporlar, nitelikli bir eğitim ve rehberlik desteğini gerekli kılmakta. Bu gereklilikten yola çıkarak, 2009 yılının Ağustos ayında ?AKUT Dağcılık? birimimizi kurduk ve çok çeşitli eğitim programları hazırladık. 

Eğitimlerimizin yanı sıra, farklı coğrafyalarda çeşitli tırmanışlar gerçekleştirmekte ve Toroslardan Kuzey Anadolu Dağları´na, Demavend´den Himalayalar´a kadar uzanan, dağlara, yükseklere, daha yükseklere olan büyülü yolculuğumuza, ara vermeksizin devam etmekteyiz.

Muhteşem gönüllülerimizin üstün başarıları ile bugüne dek 300´ü aşkın zirve gördük.

Siz de bizimle bu deneyimi paylaşmak için AKUT ile irtibata geçebilirsiniz.

/resimler/2018-6/8/1129316973074.jpg

Zirvelerimizden Örnekler:

2009 (Aladağlar-Alaca) / 2009 (Aladağlar-Emler) / 2010 (Aladağlar-Demirkazık) / 2010 (Demavend) / 2010 (Everest) / 2010 (Ağrı Dağı) / 2011 (Kaçkarlar) / 2011 (Güngörmez Dağı) / 2011 (Ağrı-Kış) / 2011 (Erciyes-Kış) / 2012 (Ağrı-Kış) / 2013 (Ağrı-Kış) / 2013 (Erciyes-Kış) / 2013 (Aladağlar-Demirkazık-Kış) / 2014 (Ağrı-Kış) / 2014 (Aladağlar-Demirkazık-Kış) / 2015 (Aladağlar-Kaldı) / 2015 (Kaçkarlar) / 2015 (Erciyes-Kış) / 2016 (Kızlarsivrisi) / 2016 (Aladağlar-Güzeller-Kış) / 2016 (Aladağlar-Emler) / 2017 (Uludağ-Kış) / 2017 (Erciyes-Kış) / 2017 (Aladağlar-Kaldı) / 2017 (Kilimanjaro) / 2017 (Kaçkarlar) 

/resimler/2018-6/8/1141410333654.jpg

            AKUT Geleneksel Türk Okçuluğu (OKÇULUK) Branşı

İnsanlık tarihinin en eski buluşlarından olan ?OK?, bir hayatta kalma aracı olarak avcılıkta ve kendini korumada kullanılmış olan, insan neslini bugünlere taşıyan basit ama dahiyane bir silah. 

Okçuluğun tarihi ile paralel olarak, at üzerinde avlanmak suretiyle savaş becerilerinin artırılması ve geleneksel sürek avlarının tertip edilmesi de çok eski tarihlere dayanmakta. Türkler için ?ATLI OKÇULUK? tarihinin MÖ. 9. Yüzyıla kadar indiğini biliyoruz. Yaşadığımız tüm topraklardaki varlığımızı ok ile avlanarak ve ok ile savaşarak korumuş bir milletiz. Öyle ki Habsburg Savaşları´nda Avusturya ordularına komuta eden İtalyan Komutan Ferdinand, kaleme aldığı yazısında Türk sipahisinin oklarından sakınılması gerektiğinden bahsetmektedir.

Teknolojinin gelişimi ile avcılık ve savaş alanlarındaki etkinliğini kaybeden ?OKÇULUK?, zaman içinde bir spor dalı olarak varlığını sürdürmeye devam etti.

Ulu Önder Atatürk, 1937 yılında, eski kemankeş ailelere Okspor´u kurdurarak bu alandaki boşluğu doldurmak istemişse de Ata´nın ölümünden bir yıl sonra 1939 yılında ?Okspor? kapatıldı.

Geleneksel Türk Okçuluğu´nun yeniden canlandırılmasını ve kültürümüzün bir parçasının doğru şekilde tanıtılıp yaygınlaşmasını sağlayabilmek, yeni sporcular yetiştirip müsabakalara katılabilmek ve bu konuda akademik araştırmalar hazırlayıp kaynak yaratabilmek amaçlarıyla, AKUT Spor Kulübü olarak 2014 yılında ?AKUT Geleneksel Türk Okçuluğu? branşımızı kurduk. Çalışmalarımız ülkemizin çeşitli bölgelerinde devam etmekte. 

Branşımızla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için AKUT ile irtibata geçebilirsiniz.

/resimler/2018-6/8/1143467394463.jpg

AKUT KAR SPORLARI Branşı

2005 yılında önce bir okul takımı, sonrasında ise bir aileler topluluğu hareketi olarak doğan AKS (Ailece Kayak Severler), ülkemizin en itibarlı gönüllü kuruluşu olan AKUT Arama Kurtarma Derneği´nin spor alanında da faaliyet göstermeye başlamasıyla, 2009 yılında AKUT ile birleşti ve o günden sonra AKS artık, ?AKUT Kar Sporları? olarak tanındı.

Aynı yıl, AKUT Spor Kulübü lisansı ile yarışan sporcularımız, ilk defa katıldıkları Asım Kurt Kulüplerarası Kayak Şampiyonası´nda Türkiye İkincisi oldular. AKUT´lu sporcular 2010-2011 sezonunda da bir önceki sezondaki başarılarını korudular. AKUT Kar Sporları, aynı yıl, kayağın kardeş sporu snowboard branşında da takım kurmaya karar verdi. Bu branşta da başarılı sonuçlar alan sporcularımız, 2 genç kadın sporcusunu 2012-2013 sezonunda Avrupa Gençlik Kış Oyunları´na gönderdi ve 2 Türkiye Şampiyonu çıkararak başarısının tesadüf olmadığını gösterdi.

Güvenilir, dürüst, çalışkan, gönüllü ve sportmen olma değerleri ile yola çıkan AKUT Kar Sporları Takımımız, kurulduğu günden bu yana Kayak dalında 43´ü Millî sporcu olan 78 sporcu yetiştirip ulusal ve uluslararası müsabakalarda 87 derece; Snowboard dalında ise 7´si Millî sporcu olan 32 sporcu yetiştirip ulusal ve uluslararası müsabakalarda toplam 37 derece elde etti. 

Bugün, Türk Kayak A Millî Takımı Kış Olimpiyatları aday kadrosundaki 2 kadın sporcunun ikisinin birden AKUT Kar Sporları takımından olması, bizim için büyük bir onur kaynağı.

Bir okul takımından doğup Ankara, İstanbul ve Kocaeli illerimizde şubeleşen; İzmir, Bayburt, Erzurum, Kayseri, Eskişehir ve Mersin´den de gelen sporcularımızdan örnek bir takım meydana getiren AKUT Kar Sporları, bugün artık, ilköğretim seviyesinden üniversite seviyesine kadar çeşitli yaşlarda sporcusu olan bir büyük aileye dönüştü. 

Bünyesinde onlarca Türkiye Şampiyonu ve Millî Takım sporcusu barındıran AKUT Kar Sporları Takımı ile daha yakından tanışmak, bu coşkunun ve heyecanın parçası olmak, yeni sporcularla geleceğin takımında yer almak için www.akutkarsporlari.org ve www.facebook.com/AKUTAKS´i ziyaret edebilirsiniz. 

/resimler/2018-6/8/1146185471771.jpg

AKUT MOTOSİKLET Branşı 

Sadece bir sezonda 151 kupa alarak TMF tarihinde ?en çok kupa alan takım? rekoru kıran bir takım düşünün. Ve bu takım bir önceki yıl ?Pist? yarışlarında 34 Birincilik, 21 İkincilik ve 29 Üçüncülük; ?Süpermoto? yarışlarında 6 Birincilik, 7 İkincilik ve 5 Üçüncülük; ?Enduro? yarışlarında 1 İkincilik ve 1 Üçüncülük; ?Motokros? yarışlarında ise 6 Birincilik, 6 İkincilik ve 1 Üçüncülük elde ederek 111 kez kürsü görmüş olsun? İşte o takım AKUT Motosiklet Takımı.

2012 yılında kurulan ?MOTOSİKLET? branşımız, AKUT´un yüz akı. 

Motosiklet branşımızı kurarken öncelikli hedefimiz, arama-kurtarma gerektiren acil durumlarda öncü bir ekiple olay yerine çok daha hızlı bir biçimde ulaşabilmek, olay yerinde ilk yönlendirmeleri doğru yapabilmek ve arkadan gelecek donanımlı ekibimizin tam olarak nasıl bir hazırlıkla bölgeye ulaşması gerektiğini birinci elden teyit edebilmekti. AKUT gönüllülerinin neredeyse yarısı gündelik yaşamında motosiklet kullandığı için, bu takımı kurmak bizim için zor olmadı. Ayağımızın tozuyla girdiğimiz 2013´teki Pist Kupası´nda ?Üçüncülük? elde edince hem şaşırdık hem de sevindik. 2014´te açık ara farkla Türkiye Pist Şampiyonu olduk ve yine şaşırdık ve sevindik. Üçüncü yılımızda ise yine hem Türkiye Pist Şampiyonu olduk hem de Süpermoto kupasında, efsane Kenan Sofuoğlu´nun çok başarılı takımının arkasından, ?Türkiye İkinciliği? elde ettik. Bu kez yine sevindik ancak artık şaşırmıyorduk çünkü biliyorduk ki hiçbir başarı asla ?öylesine? gelmiyordu.

20´si üstün yeteneklerde donanmış harika birer çocuk olan 52 yarışçımız var ve bu 52 yarışçımız bugüne dek 266 kupayı derneğimize getirerek bizleri çok çok mutlu etti.

Bundan sonrası için iki büyük hedefimiz var: Birincisi, AKUT´un misyonuna uygun olarak, yeni Avrupa ve Dünya şampiyonları yetiştirmek; ikincisi ise Türkiye´de ?motosiklet? ve ?bisiklet? kültürünü geliştirmek için, özel donanımlı bir tırla Türkiye´yi dolaşmak, güvenli sürüş tekniklerini öğretmek, kask ve koruyucu kıyafetlerin önemini anlatmak ve bilinçsizlikten kaynaklanan kazaların, sakatlıkların ve ölümlerin azaltılmasına katkıda bulunmak.

AKUT´la birlikte, bu başarıların gururunu yaşamak isteyen ve ülkemizin, motosiklet branşlarında gelişmesine katkıda bulunmak isteyen herkesi AKUT´a davet ediyor; tüm motosiklet tutkunlarına güvenli ve keyifli sürüşler diliyoruz. 

/resimler/2018-6/8/1146495159706.jpg

AKUT Spor Kulübü ORYANTİRİNG Branşı 

AKUT gönüllülerini ?ORYANTİRİNG? sporu ile buluşturmak ve yeni sporcular yetiştirmek üzere, 2016 yılının Kasım ayında tescillenen AKUT Spor Kulübü Oryantiring branşımız; 23´ü lisanslı 114 sporcumuz ile kısa zaman aralığında önemli başarılara imza attı.

Ankara, Seferihisar, İzmir, Kaş, Giresun, Trabzon ve Mersin ekiplerimizden toplam 115 gönüllü sporcumuz, branş tescilinin ardından katıldıkları Federasyon Kademe yarışlarında 3 kez ?Üçüncülük?, 2 kez ?İkincilik? ve 1 kez de ?Birincilik? elde ederek göğsümüzü kabarttılar.

Temel hedefi kısa zaman aralığında harita ve pusula yardımı ile yön bulmak olan ?Oryantiring? sporu; kısıtlı sürede ilgili rotaya ulaşmaya çalışılırken keyifli dakikalar yaşatmasının yanı sıra, aynı zamanda doğada meydana gelen kazalar veya kaybolmalar nedeniyle AKUT Arama Kurtarma Derneği tarafından gerçekleştirilen ?Doğa Arama-Kurtarma? operasyonlarında, gönüllülerimizin sahadaki etkinliklerini artıran en önemli faaliyetlerin başında yer almakta. 

Oryantiring branşımız hakkında daha detaylı bilgi edinmek için AKUT ile iletişime geçmenizi rica ederiz.
/resimler/2018-6/8/1148048911176.jpg

AKUT SUALTI Branşı

Üç tarafı denizlerle çevrili olan güzel ülkemizde, su sporlarını yaygınlaştırmak için AKUT Sualtı Branşını kurmaya karar verdik. Birkaç gönüllü sporcumuz ile başladığımız eğitim ve etkinlik çalışmalarımız kısa sürede dikkatleri üzerine topladı ve AKUT gönüllüleri su altında olmayı çok sevdi.

Marmara Depremi´nde yaşamını kaybeden depremzedelerimizi anmak için 17 Ağustos 2017´de, Değirmendere Çınarlık Meydanı´nda gerçekleştirdiğimiz anma dalışımızın ardından 30 Ağustos´ta ?30 Ağustos Zafer Bayramı? anısına, al bayrağımızla su altındaydık. 

Türkiye´deki ?Sualtı Tarihî ve Kültürel Değerlerin Korunması? projelerine öncülük etmek, ?SUALTI? zenginliklerimizi keşfetmek, kıyı-kenar şeridinde çevre temizlik faaliyetleri gerçekleştirerek doğamızı korumak, AKUT Arama Kurtarma Derneği tarafından gerçekleştirilen ?Sualtı Arama-Kurtarma? operasyonlarına katılacak gönüllülerimizin hareket kabiliyetlerini geliştirebilmek ve ihtiyaç duyulabilecek konularda sportif çözümler üretebilmek gibi birbirinden değerli vizyonlarla, yolumuza durmaksızın devam etmekteyiz.

14 yaşını doldurmuş gençlerden başlayarak, sağlık sorunu olmayan tüm denizseverlerle buluşmayı hedeflediğimiz SUALTI branşımız, tüm sporseverlere açıktır.

Su altında görüşmek üzere?

/resimler/2018-6/8/1148571870531.jpg

AKUT YELKEN Branşı 

AKUT Kar Sporları Takımı´nın kayakta ve snowboard´da başarılı olan sporcularının, yaz aylarını değerlendirebilmek için ?KİTE? sporuna yönelmeleri ile 4 Millî sporcumuzun katıldığı Kiteboard kamplarımız 2009 yılında başladı. Bu 4 sporcumuzun gösterdiği başarılı çalışmalar ve onlarla birlikte bu spora ilgi duyan gençlerin varlığı, bizi YELKEN sporuna yönelmeye teşvik etti.

AKUT Spor Kulübü, 2014 yılında Kiteboard ve Yelken sporunda sporcu yetiştirmek amacıyla ?YELKEN? branşını kurdu. Çalışmalarımızın merkezi Muğla Akyaka´da olsa da benzer çalışmaları güzel ülkemizin pek çok kıyı kesiminde sıklıkla tekrarlamaktayız. 

Halen 25 sporcumuz mevcut olup ilk kez yarıştığımız 2014 ?Kiteboard? Şampiyonası´nda, sporcumuz ilk dereceyi AKUT´a kazandırdı. Sonrasında pek çok uluslararası ve ulusal müsabakalara katılan sporcularımız, ?KIŞIN DAĞIZ YAZIN DENİZ? sloganı ile AKUT´umuzu ve ülkemizi başarıyla temsil etmekteler.

Tüm branşlarımız gibi AKUT Yelken branşının da temek hedefleri sporcuların fiziksel ve ruhsal gelişimini desteklemek; takım ruhuna sahip, çevresine ve topluma duyarlı, özgüveni yüksek, doğa ile barışık, çok yönlü, hedef odaklı, kendini sürekli geliştiren ve hayat boyu spor felsefesini benimseyen mutlu bireyler yetiştirmek ve bu ortak değerleri yaygınlaştırmak için çabalamaktır.

AKUT Yelken branşımıza dahil olmak için AKUT ile irtibata geçmenizi rica ederiz.

/resimler/2018-6/8/1149297135358.jpg

AKUT Spor Kulübü İstatistiksel Veriler

Branşlar

Yetiştirilen Sporcu Sayısı

MillîSporcu Sayısı

Devam Eden Sporcu Sayısı

Elde Edilen Ulusal-Uluslararası Ödül Sayısı

Atletizm

150

0

57

85

Kayak

78

43

22

87

Snowboard

32

7

20

37

Dağcılık (Yarışması yok)

70

0

35

300´ü aşkın zirve

Motosiklet

200

14

40

266

Bisiklet

50

0

50

0

Türk Okçuluğu

135

0

32

2

Paralimpik Yelken

14

0

1

0

Satranç

25

0

25

0

Triatlon

1

0

1

0

Oryantiring

110

0

21

2

TOPLAM:

865

66

274

428

 



Anahtar Kelimeler: AKUT Spor marka
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı