Anadolu basınında ilk fotoromanı yayınlamıştı

Anadolu basınında ilk fotoromanı yayınlamıştı

Mehmet Bozkurt: Gazetecilik, yansız ve dürüstçe yapılmalı”




Anadolu basınında ilk fotoromanı yayınlamıştı

Mehmet Bozkurt: Gazetecilik, yansız ve dürüstçe yapılmalı”



Anadolu basınında ilk yerli fotoromanı yayınlayan Mehmet Bozkurt(Ruşen), o yılları anlattı.

Bandırma'da, 1971 yılında sahipliğini yaptığı Yeni Gün Gazetesi'nde, gazeteci Sayim Alkazak'ın senaryosunu yazıp, yönetmenliğini üstlendiği Oğlum İçin” isimli fotoromanda Bülent Alkazak, Sayim Alkazak, Özer Kocabay, Turhan Yalçıntunç, Nurettin Güray ve Ertan  Özbülbül gibi Bandırmalıların rol aldığını vurgulayan 77 yaşındaki Bozkurt, şunları söyledi:

Bu fotoromanın yayınlandığı yıllarda Anadolu basınının teknik olanakları çok yetersizdi. Fotoromanı yayınlarken, şöyle bir yöntem izliyorduk. Önce fotoromanın fotoğraflarını çekiyor, bu fotoğrafları, büyük kentlerdeki bazı yerlere göndererek, klişe yapılmasını sağlıyorduk. Daha sonra fotoğraf olarak sayfalarımıza yerleştiriyorduk.”

1963-1967 yılları arasında Erdek'te kurduğu ilk matbaada basılan haftalık gazete Erdek 18 Eylül'ün ilk sayısını 21.05.1965 tarihinde yayınladığına dikkati çeken Bozkurt, cuma  günleri haftada bir gün çıkardığı gazetenin sorumlu müdürlüğünü H. Arslan Akçun'un yürüttüğünü belirtirken, şunları söyledi:

Gazetecilik, kamuyu aydınlatmak amacıyla yapılması gereken çok zevkli bir uğraş. Ama mutlaka doğru ve dürüst bir şekilde yapılması gerekiyor. Yaşım 77 ama içimdeki gazetecilik tutkusu hâlen sürüyor. Gazetecilik yıllarımda çok iyi meslektaşlarla birlikte çalıştık. O yılları unutmama olanak yok.”

1937 yılında Bandırma'da doğan Bozkurt, patenti hâlen kendisinde bulunan Ruşen Kolonyaları”nın da yıllarca imâlatını yaptı. Bozkurt, ayrıca Bandırma ve yöresine birçok sivil toplum örgütü çatısı altında ve bireysel olarak gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerle hizmet verdi.




Erdek'te, 1963-1967 yılında 18 Eylül Gazetesi'ni çıkarmıştı



Mehmet Bozkurt: Erdek'te, Rumca isimler yerine Türkçe'leri kullanılmalı”


Erdek'te, 1963-1967 yılları arasında Erdek 18 Eylül Gazetesi'nin sahipliğini yapan Mehmet Bozkurt, ilçede başta tarihi mekânlar olmak üzere birçok yerde kullanılan Rumca isimlerin yerine öztürkçe karşılıklarının kullanılması gerektiğine işaret etti.

Bozkurt, 7 Mayıs 1963 tarihli Erdek 18 Eylül Gazetesi'nde, bu konuda, Erdek Öğretmenler Derneği'nin, Sayın vatandaş, aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu mübarek topraklarda öz dilimizle konuşalım” başlığı altında şu isimlerin önerildiğini açıkladı:


Palata: Çınarlı Çeşme, Toma Deresi: Koca Dere, Kastri: Zincirli Kuyu
Ramna: Düz Ova, Gedeve: Gedik Ova , Virsalya: Orta Burun
Rahri Petromazsa: Yağlı Bayır , İskafi: Bereketli, Kanava: Kanlı Ova
Parapara: Değirmen Boğazı, Konderya: Serin Dere, Babakı: Baba Akı
Katıkirman: Soğanlık, Midya: Çiftlik, Mesavla: Çukur Ova, Ayındırya: HavuzlarKaminya: Ocaklık, Pulakis: Söğütlü Dere, Alektirya: Yakınlar, Ayinya: Fındıklı, Apostol: Çifte Oluklar, Muhle: Kestanelik, Turulyas: Kirazlık, Fatya:Hacı Seyit, Çuğra: Büyük Plâj, Manganarya: Küçük Plâj, Maşatlık: Şenlik Yeri


Aradan geçen bunca yıla karşın Erdek'te hâlen Rumca isimlerin kullanılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Bozkurt, durumu bir kez daha Erdek kaymakamı İsmail Kaygısız ve Belediye Başkanı Hüseyin Aysan olmak üzere yetkililere ileteceğini belirtti.

Bozkurt, Erdek'te, kendi matbaasında basılan ilk gazeteyi çıkarma mutluluğunu elde ettiğini vurgularken, kendisinden önce çıkarılan bazı gazeteler olduysa da, bunların ilçe dışında basılarak, Erdek'te dağıtımlarının yapıldığını sözlerine ekledi.







Sayim Alkazak
6.02.2013 19:34:52
Önder gene beni yılların ötesine götürdünüz teşekkür ederim. Evet Mehmet Bozkurt (Ruşen)bu kente gerek mesleği ve gerekse gazetecilik yönünden katkıda bulunmuş bir isimdir. Çok güzel günlerimizi paylaştık.O yıllarda birlikte büyük projelere imza attık. İlkokullararası Bilgi Yarışması, getirdiğimiz konser ve tiyatroların bir başkaları getirilemedi. Barış Manço, Beyaz Kelebekler,Nejat Uygur bunlar.