Tarih: 17.09.2023 08:19

“Anadolu liselerini bitirdiler”

Facebook Twitter Linked-in

Amerikan Kültür Kolejleri Bandırma Özel Koleji’nde velilere iki ayrı seansta seminer verildi. Seminere konuşmacı olarak Prof. Dr. Soner Yıldırım ve Gamze Önem katıldılar.

GAMZE ÖNEM KONUŞUYOR

İlk konuşmacı, Amerikan Kültür Kolejleri Uluslararası Programlar ve İşbirlikleri Eğitim Danışmanı Gamze Önem, “Değişen eğitim sistemi ve İngilizce” konusunda düşüncelerini açıkladı.

Üniversite sınavları aşamasını değerlendiren Önem, “Testle tost arasında sıkışan gençliğin 4 yılını heba ediyoruz” dedi.

Anadolu liselerinin formatının değişip, hemen hemen her okula “Anadolu Lisesi” ismi verilmesiyle bu liselerin kalitesinin düştüğüne işaret eden Önem, şunları söyledi:

“Eski yıllarda Anadolu Liseleri çok kaliteliydi. Bu okulların öğretmenleri bile sınavla görevlendirilirdi. Şimdi bu okullar kalitesiz duruma geldi. Böylece bu okullarda standart ve kalite bitti. Anadolu liselerini bitirdiler. Her yerde üniversite açtık da ne oldu? Üniversitelerde kalite çok düşük. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika, ülkemizin lise diplomalarını tanımıyor. Örneğin Oxford Üniversitesi, ülkemizdeki lise diplomalarını tanımayarak, okullarına öğrencilerimizi almıyor. Çünkü ‘Sizin 12 yıllık eğitim-öğretiminizin içeriğinde hiçbir şey yok. Diplomalarınız uluslararası standartta değil.’ diyorlar. Bu ülkeler, Tanzanya’nın diplomalarını kabul ediyorlar, bizimkini etmiyor ve değersiz buluyorlar.”

“BİLİME GÜVENMELİYİZ”

Hiçbir anne-babanın çocukluk geçmişinin kendi çocuğunu yetiştirmek için yeterli olmadığını belirten Önem, “Çocuğunu gerçekten yetiştirmek isteyen anneler-babalar, çocuk eğitiminin ayrıntılarını öğrenmelidirler. Kendini eğitmiş anne-baba olmak lüks değildir” diye konuştu.

32 yıldır mesleğin içinde olduğunu vurgulayan Önem, “Çocuğu tanımak ve güncel kalmak çok önemlidir. Mutlu olan çocuk başarılı olur. Ancak Türkiye, ‘Dünya mutluluk Endeksi'nde dünyadaki 138 ülke arasında 106. sırada yer alıyor. eğitimde mutlaka bilimsel yöntemlerle hareket etmeli ve bilime güvenmeliyiz” dedi.

Öğrencinin genel başarısının spor ve sanattaki başarısına da bağlı olduğuna dikkati çeken Önem, “Spor ve sanatı aşağı çekerseniz, matematik dahil genel başarı düşer. Okulların ekosistemi başarıyı getirir. Bu ekosistem bozulmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜLKEMİZİN YARISI DİPLOMA SATIYOR”

Ülkemizdeki genel liselerin kalitesinin düşük olduğuna işaret eden Önem, şunları aktardı:

“Ülkemizin her yerinde açık liseler sürekli arttı. Ülkenin yarısında diploma satılıyor. Neredeyse ‘Sen gelme, ben senin diplomanı gönderirim’ diyecekler. Okullar, çocukların mahalleleridir. Yeteneklerini iyi belirleyerek onlara en iyi fırsatları sunmalıyız.”

İngilizce öğrenmenin bire bir değil, akran grupları içinde gelişebileceğine dikkati çeken Önem, “LGS sınavı öncesi okullarda İngilizce eğitimi bırakılıyor. Bu büyük bir hatadır” dedi.

SONER YILDIRIM KONUŞUYOR

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde 25 yıldan beri öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Soner Yıldırım, “Her çocuk öğrenir ama nasıl?” konusunu dile getirdi.

Konuşmasına “Eğitim teknoloji uzmanı” olduğunu belirterek başlayan Yıldırım, şunları söyledi:

“Öğrenme bir olgudur ve canlılar arasında sadece insanlarda bulunur. Eğer beyin öğrenmezse hayatta kalamazsınız. Öğrenme hayatta kalmak için geliştirdiğimiz bir yetidir. Her insanın öğrenmeme gibi bir durumu olamaz. Bir çocuk, öğrene konusunda fizyolojik bir engeli yoksa ve normal zekalı bir çocuksa mutlaka öğrenir. Kaldı ki ülkemizdeki çocukların yüzde 85’i ortalama zekalıdır. Ülkemizde iki okulda eğitim-öğretim vermek zordur. Bunlardan biri fiziksel engelli çocuklar için açılan özel okullar, diğeri ise üstün zekalılara eğitim-öğretim veren okullardır. Düşünün ki, üstün zekalılar için açılan okullarda normal zekalı öğretmenler görev yapıyor.”    ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —