Osmanlı'dan günümüze uzanan, sanat ve sebil eserlerden Narlı alâ çeşme anıtlar kurulu ilgisini bekliyor.
Kesin tarihi belli olmamakla birlikte, ağaç uzmanları beraberinde dikilen dilek çınarından yola çıkarak 25-300 yıllık olabileceği ihtimalini öne sürdükleri tarihi alâ çeşmesi, bugün geçmişten geleceğe hiçbir iz taşımıyor.
Aynı zamanda Narlı'da bulunduğu yöreye ismini veren alâ çeşme bölgesi, Narlı'ya tatil için gelenlerin ilgisini çekiyor, Narlılıların ilgisini çekmiyor.
Narlı'ya uzun soluklu tatil için gelenler eski günleri yadederken, geldikleri alâ çeşmesinden su içip, üzerindeki tarihi dilek çınarına adak çaputu bağladıklarını ifade ederken, bulundukları dileğin kabul olduğunuda açık yüreklilikle söyleye biliyorlar.
Narlı'da bir bölgeye adını veren alâ çeşme & dilek çınarı gelin görünki bugün o eski heybetinden eser yok, 18.yy mimarisinin çizgilerini taşıyan granit bloklar artık yok, yerine çağın atığı beton harç ve fayans ile 21.yy uyarlanan alâ çeşme üstüne üstlük birde yakın geçmişte yıldırım çarpmasına hedef olunca geleceğe taşıyacağı hiçbir iz kalmamış.
alâ çeşme'nin suyu artık kurnasından insanlara, havuzundan hayvanlara susuzluğunu gidermiyor. Kurnasına takılan bir boru, 7/24 yakın komşunun bahçesini suluyor, Yıldırımdan zarar görev devasa dilek çınarı ise dallarını kaybetmiş, içine düşen ateş çarçası nerede ise 1+1 daire kadar koğuk oluşturmuş.
Biz gittik, gezdik gördük, Narlı'da bir döneme damgasını vurap, bulunduğu diyara adını veren alâ çeşme & dilek çınarı geçmişi geleceğe taşıma noktasında açil olarak bakım, onarım ve yola ihtiyacı var..