Arınık’tan BANÜ öğrencilerine ticaret dersi

Arınık’tan BANÜ öğrencilerine ticaret dersi

TEKSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu “İktisat Topluluğu”nun düzenlediği “İktisat ve Kariyer Günleri”nin konuğu oldu.

TEKSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) öğrencilerinin oluşturduğu “İktisat Topluluğu”nun düzenlediği “İktisat ve Kariyer Günleri”nin konuğu oldu.

Arınık, üniversitenin Aziz Sancar Salonu’nda, TEKSÜT’ün ticari faaliyetlerini anlatıp, öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 

Arınık’ın, öğrencilerle yaptığı söyleşiyi üniversite rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alparslan Serel ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Erçakar da izledi.

TEKSÜT’ÜN HİKÂYESİ

Konuşmasına, 1956 yılında doğduğunu belirterek başlayan Arınık, şunları söyledi:

“İş hayatım, babamın yanında başladı. Babam, aslında berberdi. O yıllarda berberler, tıraş ve sünnet de yaptıkları gibi diş de çekerlerdi. Babam, bu işlerden fazla para kazanmayınca evimizin altında küçük bir de bakkal dükkânı açtı. Bu arada ziraat ve meyvecilikle de yakından ilgileniyordu. Hiç unutmuyorum, bir gün dükkânımıza 17 kilogram süt toplamıştı ve o gün sel nedeniyle mandıracı, sütü almaya gelememişti. Babam, çaresizlik içinde sütten yoğurt yaparak, bir lokantaya sattı. Ertesi gün lokanta sahibi, bu yoğurdu çok sevdiğini belirterek, ‘Bana bu yoğurttan yine yaparak getir’ dedi. Daha sonra Mihaliç peyniri de yapmaya başladık.”

İŞLERİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ

1960 yılındaki askeri darbenin, ülkedeki ticari yaşamı durma noktasına getirdiğine işaret eden Arınık, şunları aktardı:

“1968 yılında babamla birlikte işlerimiz gelişmeye başladı. Bugün 750 çalışanımız var. Halen 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık ciromuz 200 milyon dolar civarında bulunuyor. Her yıl, ülkemizde en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine giriyoruz. Bu yıl, 490. sırada yer aldık.”

İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Teksüt olarak ilk ihracatlarını 1997 yılında, ABD’ye gerçekleştirdiklerini belirten Arınık, şöyle konuştu:

“Son olarak Çin’e de ihracata başladık. Avrupa ülkeleri, Libya, Afrika ve Türki Cumhuriyetlere ihracatımız sürekli artıyor. Süt ürünleri ihracatı çok zordur. Çünkü başta Avrupa olmak üzere ülkeler, kendi üreticilerini korumayı ön planda tutuyorlar. Bunun için de ihracat kotaları uyguluyorlar.”

TİCARETİ SEVMEK GEREK

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Arınık, şunları söyledi:

“Ticaret çok bir iş ama severek ve heyecan duyularak yapılırsa mutlaka başarı geliyor. Üretmek çok önemli. Siz üniversite öğrencilerine tavsiyem şu olacaktır: üniversitede okurken mutlaka bir yerde çalışın. Küçük de olsa bir iş yapın. Ticarette başarı için mücadele etmek ve çalışmak yetmez. Çok çalışmak gerekir. Aynı üniversite eğitimi gibi. Üniversitede de çok çalışmak zorundasınız.”

GIDA ÜRETİMİ KALİTE VE HİJYEN GEREKTİRİR

Gıda üretiminin özen ve hijyen gerektirdiğinin altını çizen Arınık, şu değerlendirmede bulundu:

“Kaliteli ve hijyen üretimine büyük önem veriyoruz. ARGE çalışmalarını çok önem veriyoruz. Avrupa’daki satışlarımıza orada yaşayan Türkler büyük destek veriyor. Başta Irak olmak üzere Arap ülkelerindeki ticaretimiz ağır ağır artıyor. Bu arada Arap ülkeleri, ayranlarımıza da büyük talep gösteriyor. Ayran, en sağlıklı ürünlerin başında gelir. Millî içkimizdir. Ülkemizdeki birçok büyük marketler zincirinde ürünlerimiz satılıyor. Şimdi dış ülkelerde birer ikişer kendi dağıtım ve toptan satış sistemlerimizi kurmayı planlıyoruz.”

SEKTÖR BÜYÜYOR

Süt ürünleri sektörünün sürekli büyüyüp, geliştiğine dikkati çeken TEKSÜT Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, şunları aktardı:

“ARGE çalışmaları da sürüyor. Hiç unutmuyorum, yaklaşık 50 yıl önce babam, çilek ürünümüzün bolluğu dolayısıyla yoğurda çilek katarak satışa sunmuştu. Ancak o günlerde gıda denetimi yapan belediye buna engel olmuştu. Bugün, yalnız ülkemizde değil, tüm Avrupa’da meyveli yoğurtlar üretiliyor. Eğer o gün, bizim çilekli yoğurdumuza engel olunmasaydı, çilekli ve meyveli yoğurt üretimimiz, ülkemizde 50 yıl önce başlamıştı.”

YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİLİĞİN DEĞERİNİ BİLELİM

Yatırımcı ve girişimciliğin değerinin bilinmesi gerektiğine işaret eden Arınık, şöyle konuştu:

“Süt sektörü gibi birçok sektör çok önemli gelişmeler kaydediyor. Örneğin süt sektörüne büyük katkıları bulunan makine sektörü de çok gelişti. ARGE’ye devlet, önemli teşvikler ve krediler sağlıyor. Bilgi-işlem sektörü çok büyüdü. Halen şirketimizde 40 mühendis çalışıyor. Sektörümüzde ara eleman ihtiyacı çok fazla. Üniversitelerimizdeki eğitim-öğretim, teorik ve pratik olarak birlikte yürütülürse daha yararlı olur. Üniversite okurken bile siz değerli öğrencilerin kendilerine mutlaka hedef koymaları gerekir. Ticari hayatta da bu durum aynıdır. Mutlaka hedef koyularak, bu hedefler için mücadele verilmesi gerekir.”

PANDEMİ GIDA SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Geçtiğimiz dönemde yaşadığımız pandeminin gıda sektörüne büyük darbe vurduğuna değinen Arınık, şöyle konuştu:

“Pandemi döneminde gıda sektörü büyük darbe aldı. Daha sonra ise kendini toparladı. Buna rağmen ülkemizde gıdaya ulaşımda önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Süt, en katkısız, doğumdan ölüme kadar bizim için en sağlıklı gıda. Şirket olarak halen 50’nin üzerinde peynir çeşidi üretiyoruz. 200’ün üzerinde ambalaj çeşidimiz var.”

BANDIRMASPOR’LA İKİ YILLIK SPONSOR ANLAŞMAMIZ DAHA VAR

Bandırmaspor Kulübü ile üç yıllık ana sponsorluk için geçen yıl sözleşme imzaladıklarını belirten Arınık, şunları söyledi:

“Sözleşmemizin ilk yılı bitti. Daha önümüzde iki yıllık anlaşma daha var. Ancak bu iki yıl sonra da Bandırmaspor’a sponsorluğumuzu sürdürmek istiyoruz. Bu arada Bandırmaspor’un eski başkanı Onur Göçmez de çok değerli bir yönetici. Tabii ki spora destek verdiğimiz gibi biz de bu sponsorlukla reklamımızı yaparak ticaretimizi artırmayı hedefliyoruz. Bildiğiniz gibi Bandırmaspor Kulübü’nden önce de Banvit Basketbol Kulübü’ne ana sponsor olmuştuk.”

SEREL’DEN ÖNERİ

BANÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alparlan Serel, Arınık’a, üniversitelerinde 71 ülkeden 2400 yabancı öğrenci bulunduğunu belirterek, “Bu arada sizin de ihracat yaptığınız Moritanya’dan 25 öğrencimiz var. ‘BANÜ Elçi Projesi kapsamında, bu öğrencilerimizle fabrikanızı ziyaret etmek istiyoruz” dedi. Arınık, ziyaret için kapılarının açık olduğunu belirtti.

Konuşmanın ardından Serel, Arınık’a, “teşekkür sertifikası” verdi.   ÖNDER BALIKÇI



  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli