Bandırma Ülkü Ocakları 22 yıl önce gerçekleşen insanlık ayıbı Hocalı Katliamını anmak ve kınamak amacı ile protesto eylemi düzenledi.
Cumhuriyet alanında gerçekleşen eyleme Karani Erkul Başkanlığındaki MHP teşkilatıda katıldı.
Cumhuriyet alanındaki eylemde konuşan Bandırma Ülkü Ocakları Başkanı Tamer Deniz Hocalı katliamında yaşamını kaybeden yaşlı, kadın ve çocukları rahmetle anarken, katliamdan yaralı kurtulup bu acıyı üzerinde taşıyan Acerbaycanlılara birkez daha acil şifalar dileyerek, Hocalı katliamını unutmadıklarını, Unutmayacaklarını, Unutanlara ise hatırlatacaklarını söyledi.
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşta Ermeni güçlerinin 1992`de Hocalı`da 613 sivili katletmesinin acısı, Azerbaycan`da hala tazeliğini koruyor.
KATLİAMIN 22. YILI BAKÜ de de KUTLANDI.
Katliamın 22. yılında, olayın acısını yıllardır kalplerinde taşıyan binlerce Azerbaycanlı, başkent Bakü`de "Hocalı Şehitleri Anıtı"na akın etti.
Şehitlik anıtını ilk önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ve diğer yetkililer ziyaret etti. Şehitlik ziyareti için Bakü ve diğer bölgelerinden gelenler, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Kur`an-ı Kerim okunan ziyarette anıt, kırmızı karanfillerle donatıldı.
Katliamda hayatını kaybeden ve mezarı bile bulunmayanların yakınları, anıtı gözyaşları içerisinde temizleyerek, şehit isimlerini öperek teselli bulmaya çalıştı.
Hocalı Katliamı kurbanları, Bakü ve diğer illerde gün boyu düzenlenecek etkinliklerle anılacak.
-"Hocalı Katliamı"-
Ermeni işgali nedeniyle Ermenistan ve Azerbaycan arasında soruna neden olan Yukarı Karabağ savaşının en vahşi katliamlarından biri Hocalı`da yapıldı.
Ermeni yanlısı SSCB Başkanı Mihail Gorbaçov`un ideolojik desteği ve Sovyet ordusunun fiili desteğiyle hareket eden Ermeni güçlerinin 1991`in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991`de Karabağ`ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgedeki Azerbaycan köylerine ulaşım, gıda ve sağlık yardımı sağlayan, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı`yı ele geçirmekti.
Hocalı`nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı`nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992`de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.
Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı`nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. 25 Şubat 1992`den itibaren Hocalı`ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı`nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Yoğun ateşe maruz kalan kasaba halkı, canının kurtarmak amacıyla dağlık ve ormanlık alanlara kaçmak zorunda kaldı. Kasabanın dışında da silahsız sivil halkı takip eden Ermeni güçleri, sivillere acımadı. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı katliamı" ortaya çıktı.
Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106`sı kadın, 83`ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150`sinden haber alınamadı.