CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 16 Haziran 2014 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerini Işılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşüldüğü tali komisyon Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon toplantısına katılarak Balıkesir zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin tasarının geri çekilmesi taleplerini iletti.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, tasarının enerji konusu olarak ele alınmasını ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun esas komisyon olmasını eleştirdi. Tarımın ana eksenlerinden biri olan zeytinin enerji konusu olarak Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun konusu olarak ele alınmasına tepki gösteren Havutça, tasarının esas komisyonunun tespitinin yasama tarihinin skandalı olarak değerlendirdi. “Zeytin konusu bir memleket meselesidir” diyen Havutça, tasarının gündeme gelir gelmez Balıkesir’de Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Gömeç, Erdek, Edincik, Bandırma sektör temsilcileri ve zeytin üreticileri ile görüşmeye başladıklarını, sektörün tasarı ile ilgili görüşlerini aldıklarını söyledi. Toplantıların sonuç bildirgelerini aynen okuyan Havutça, zeytin ve zeytinyağı üreticilerin bu tasarının yasalaşmasını istemediklerini dile getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın politikalarını eleştiren Havutça şunları söyledi:
“2002 yılından sonra AKP hükümetleri bizim de desteklediğimiz hedefler belirledi. Türkiye’yi 4’üncü sıradan İspanya’nın ardından 2’i yapacağız dediniz. Zeytincilerimiz arasında sevinç yarattınız. Zeytin ağacına 250 TL destek verdiniz. Zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. Bu hedefler güzeldi. Ne yazık ki böyle olmasına rağmen 2002 yılındaki rekolteyi yakalayamadık. Yani ağaç sayısı artı ama üretim aynı kaldı. Neden? Örneğin Avrupa’daki zeytinci 2,5 lira destek alıyor bizde 50 kuruş alıyor. Sen İtalyan zeytin üretici ile rekabet et. Nasıl rekabet edeceğiz. Tarım Kanununa göre bizim tarımsal desteklemelerin %1’ni tarımsal desteklemelere vermemiz gerekiyor. Ne kadar veriyoruz. 4’te birini veriyoruz. Sonra da gidiyor Kanada’da ucuz mısır arıyor, Fransa’da ucuz buğday arıyorsunuz. Türkiye dışarıdan saman ithal eder hale geldi. Türkiye’de tarımı bitirdiniz. Soma’da ölen 301 kardeşlerimiz tarımı terk etmek zorunda kalan gençlerimizdi. Gidin Savaştepe’nin köylerine gidin Bigadiç’in köylerine kendi köyünde hayvan üreten, zeytin üreten, buğday üreten orada ürettikleri ile insanca yaşayan o köylü kardeşlerimiz bugün topraklarını terk edip o maden ocaklarında ölmeye gidiyorlar. Altın avcılarının ve maden lobilerinin baskılarına boyun eğmeyin. TBMM asla boyun eğmeyecek. Siz bunlarda ısrar ederseniz Soma’da gördüklerinizin aynısı zeytinlik alanlarda da yaşanır.”
Tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere AKP hükümetinin büyük bir vebal altında olacağını belirten Havutça, tasarının çok tehlikeli olduğunu bu tehlikeyi önlemek için ortak akılla hareket ederek Türkiye’nin ve zeytincinin menfaatlerini gözeten bir yasal düzenleme yapılmasını istedi. Havutça, “Yeşilime, zeytinime dokunma! Zeytin hayattır! Yasa zeytinin idam fermanıdır. Ferman Enerji Bakanlığı’nınsa zeytinlikler bizimdir” diyerek sözlerini tamamladı.