Atatürk Bandırma’da!

Atatürk Bandırma’da!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma’yı ziyaretinin 99’uncu yıl dönümü kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma’yı ziyaretinin 99’uncu yıl dönümü kutlandı.

İlk tören, eski iskelede gerçekleşti. Atatürk’ü temsilen deniz aracıyla gelen öğrenci, Türk bayrağını Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal’a teslim etti.

Ardından Cumhuriyet alanına gelindi. Atatürk anıtına Kaymakam Engin Aksakal, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Esat Çetin ve Belediye Başkanı Dursun Mirza çelenk sundular.

RESUL YILMAZ KONUŞUYOR

Günün anlam ve önemini dile getiren ilk konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Yavuz yaptı. Yavuz, Atatürk’ün yurt içi ziyaretlerinin amacının mantık ve sosyolojisi bulunduğunu belirterek, “Bu ziyaretlerin amacı, yeni ve modern bir devlet için atılan adımları vatandaşlar içine girerek görmektir. Atatürk, 52 ili ziyaret ederek halkın içinde olmuş, Türkocağı ve Halkevleri’ne de ziyarette bulunmuştur. Bu geziler, gelecek için plan ve görev gezisi anlamını taşımaktadır. Aynı zamanda yapılması planlanan devrimlerin habercisidir. Bu gezilerin bazılarına yabancı devlet adamları da katılmıştır. Balıkesir de yabancı devlet adamlarının katıldığı geziler arasındadır. Bu gezilere yoğun halk kitleleri büyük ilgi göstermişlerdir. Atatürk’ün yurt içinde 1920’lerde yaptığı gezileri vatandaşlarla istişare, 1930’lu yıllarda ise planlı ve demokratik sisteme geçişin adımları olarak görmek gerekir. Bandırmalılar da 8 Ekim’de ilçelerine yapılan bu ziyaretin öneminin farkındadır” dedi.

MİRZA KÜRSÜDE

Belediye Başkanı Dursun Mirza, Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimizin gönlünde sonsuza kadar yaşayacağını vurgulayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Atatürk’ün ilke ve devrimleri ülkemize sonsuza kadar yön vermeye devam edecektir. Atatürk’ü, sadece ülkemizi düşman işgalinden kurtaran bir lider olarak görmemek gerekir. O, aynı zamanda devrimci ve düşünce adamıdır. Onu anlayabilmek için düşüncelerini ve dünyaya bakışını doğru yorumlayabilmek gerekir. Atatürk, asla şekilcilik değildir. Atatürkçülük, bir ülkü ve düşünce sistemidir. Atatürk’e her dönemde haksız saldırılar, bugün yaşandığı gibi olmuştur. Ancak bu saldırılar onunla milletimiz arasındaki bağı hiçbir zaman koparamamıştır. Bandırmalılar da Atatürk’ün kendisine güvenini boşa çıkarmamışlardır. Bandırma’ya hoş geldin, Atatürk!”

KAYMAKAM ENGİN AKSAKAL KONUŞUYOR

Kaymakam Engin Aksakal da konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün yapacağı devrimler öncesinde halkla bütünleşme anlamında yurt gezilerine ağırlık verdiğini belirterek, “Bu anlamda çok sayıda yurt gezisi yaptı. Bu kapsamda 99 yıl önce de Mudanya’dan, Ertuğrul Yatı’yla Bandırma’ya geldi” dedi.

Konuşmaların ardından Bandırma Haydar Çavuş Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencisi Melih Ata, “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” ve Kadriye Aleyna Aşar, “Mustafa Kemal Seslense” isimli şiirleri seslendirdiler. 

Kutlama programı, Bandırma Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Halk Oyunları Topluluğu’nun “Topuklu Efeler” gösterisiyle sona erdi.  ÖNDER BALIKÇI