Asit Fabrikası projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararına itiraz yapıldı.
Ömerköy sınırları içerisinde kurulması planlanan Asit fabrikası projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararına itiraz edildi.
Demokrasi platformu adına Av. Serdar Polat Ömerköy sınırları içerisinde kurulması planlanan Asit fabrikası projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararına itiraz etti.
İşte ÇED'e RED istenilen dilekçenin aslı;
T.C. … VALİLİĞİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne
Konu: ÇED Olumlu Kararına İtirazlarımızın Sunulmasından İbarettir.
İtiraz Eden:
Adı Soyadı /
Adres:
İtiraz Edilen İşlem:
… ili … ilçesi … köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan … Asit Fabrikası projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararına itirazlarımızın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR
1. … ili … ilçesi … köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan … Asit Fabrikası projesine ilişkin yürütülen ÇED süreci sonucunda proje hakkında “ÇED Olumlu” kararı verilmiş olup söz konusu karar askıya çıkarılmıştır. İşbu dilekçe ile askı süresi içerisinde itirazlarımızı sunma zorunluluğu doğmuştur.
2. Anayasa’nın 56. maddesi uyarınca herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet ve vatandaşlar çevreyi korumak ve çevre kirlenmesini önlemekle yükümlüdür. Bu nedenle çevre üzerinde önemli etkileri olabilecek projelerde ÇED sürecinin şeffaf, katılımcı ve hukuka uygun şekilde yürütülmesi zorunludur.
3. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 9. maddesi uyarınca projeden etkilenmesi muhtemel halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla Halkın Katılımı Toplantısı yapılması zorunludur. Ancak somut olayda köy muhtarlığı ve köy halkının bu sürece etkin şekilde dahil edilmediği, birçok vatandaşın projeden haberdar olmadığı anlaşılmaktadır. Bu durum ÇED sürecinin katılımcılık ilkesine açıkça aykırıdır.
4. Kurulması planlanan asit fabrikası, doğası gereği çevreye zarar verme potansiyeli yüksek olan bir sanayi tesisidir. Bu tür tesislerin faaliyetleri sonucunda hava, su ve toprak kirliliği oluşma riski bulunmaktadır.
5. Köyümüzde yaşayan vatandaşların önemli bir kısmı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Projenin hayata geçirilmesi durumunda oluşabilecek kimyasal atıklar, gaz emisyonları ve sıvı atıklar tarım arazilerinin verimliliğini azaltabilecek ve bölgedeki tarımsal üretime ciddi zararlar verebilecektir.
6. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca tarım arazilerinin korunması ve amacı dışında kullanılmasının önlenmesi esastır. Bu kanun kapsamında verimli tarım arazilerinin sanayi faaliyetleri nedeniyle zarar görmemesi ve korunması kamu otoritelerinin temel yükümlülükleri arasındadır. Ancak söz konusu projede bu hususların yeterince değerlendirilip değerlendirilmediği hususu belirsizdir.
7. Ayrıca kurulması planlanan tesisin faaliyetleri sonucunda oluşabilecek kimyasal atıkların yer altı su kaynaklarına karışma riski bulunmaktadır. Bölgedeki yeraltı suları hem içme suyu hem de tarımsal sulama açısından hayati öneme sahiptir.
8. Yeraltı Suları Hakkında Kanun kapsamında yeraltı su kaynaklarının korunması ve kirlenmesinin önlenmesi esastır. Yeraltı suyu kaynaklarını kirletme ihtimali bulunan faaliyetler hakkında gerekli önlemlerin alınması zorunludur.
9. Ayrıca Çevre Kanunu’nun 3. maddesinde yer alan önleme ilkesi, sürdürülebilir çevre ilkesi ve katılım ilkesi uyarınca çevreye zarar verme ihtimali bulunan faaliyetlerde gerekli tedbirlerin alınması ve halkın karar süreçlerine katılımının sağlanması gerekmektedir.
10. Yukarıda açıklanan nedenlerle söz konusu projenin çevre, tarım alanları, yeraltı su kaynakları ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin yeterince değerlendirilmeden “ÇED Olumlu” kararı verilmiş olması ciddi hukuki sakıncalar doğurmaktadır.
SONUÇ VE TALEP
Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle;
… Köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan … Asit Fabrikası projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararına itiraz ediyoruz.
Projenin çevre, insan sağlığı, tarım arazileri ve yeraltı su kaynakları üzerindeki etkilerinin yeniden ve kapsamlı şekilde değerlendirilmesini, gerekli incelemelerin yapılmasını ve hukuka aykırılıkların tespit edilmesi halinde verilen kararın iptal edilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Tarih
Ad Soyadı
İtiraz Eden
İmza
- Çarşamba 11 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Perşembe 16.6 ° / 7.4 ° Güneşli
- Cuma 17.4 ° / 5.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu


