Tarih: 12.10.2019 23:49

Avans fiyat; tavan 12.60 TL, taban 5.20 TL

Facebook Twitter Linked-in

2019-2020 Ürün alım kampanya  öncesi Marmarabirlik´te 81 bin ton rekolte beyanı bekleniyor. Kooperatifler Koordinasyon toplantısında önemli kararlar alınırken, Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa,?Kooperatif bölgelerinde olan ürünün tamamını almamız ne fiziki  ne de mali olarak mümkün değil. Bu kampanya döneminde 42 bin 500 ton ürün alımı yapılacak? dedi.

/resimler/2019-10/12/2353203609779.jpg

 Rekor beyan

2019-2020 Ürün alım kampanya  öncesi Marmarabirlik´te son 10 yılın en yüksek rekolte beyanı bekleniyor. Rekolte beyan alımları  14 Ekim´de sona erecek. Kooperatif  yetki ve sorumluluğunda alımlara 21 Ekim tarihinden itibaren başlanabilecek.  11 Ekim´de Marmarabirlik Genel Müdürlük binasında Kooperatif Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile yapılan Kooperatifler Koordinasyon toplantısında açıklamalarda  bulunan  Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ?Ortaklarımızdan gelen rekolte beyanları alım planımızdan  çok uzak. Toplamda 81 bin ton rekolte beyanı bekliyoruz? dedi.

Avans fiyat; tavan 12.60 TL, taban 5.20 TL

Satışlar ve mevcut stok durumu göz önüne alınarak , ihtiyaç olan  miktar kadar ürün alacaklarını bildiren Asa; ?Ortaklarımızdan gelen rekolte beyanlarının tamamının alınması ne fiziki olarak ne de mali olarak mümkün değildir. Yapılan genişletilmiş koordinasyon toplantısında  alınan karar doğrultusunda 42 bin 500 ton ürün alım planı yapılmıştır. Ortaklardan alınacak olan ürün bedellerinin %50´si peşin, ödeme takviminin geri kalanı kısmı kampanya sonunda belirlenecek. Geçtiğimiz yıl fiyatları 2019/2020 ürün alım kampanyasında avans fiyat olarak belirlendi. Buna göre ; Tavan fiyat 180 dane 12.60 TL, Taban fiyat 350 dane 5.20 TL´den avans olarak alınacak. Ayrıca 350-380 Barem arası ezmelik olarak alınacak olup, fiyatları ise  piyasa koşullarına göre belirlenecektir.?diye konuştu. Asa, ?Bu riskli bir yol. Piyasa koşulları  gözlemlenecek. Artış olursa  üzerine ilave etmek çok kolay? dedi.

         Alım planı için ortak karar

Sınırsız alımın mümkün olmadığını, bu yılın hata yapılacak bir yıl olmadığına dikkat çeken  Hidamet Asa, ?Sınırsız ve plansız bir alım yapılması söz konusu değildir. Son iki yılda ortaklarımızı desteklemek üzere  102 bin bin ton ürün alımı yapıldı. Bu kampanya döneminde 42 bin 500 ton ürün alım planı yapıldı. Sebebinin ise stoklarımızda geçtiğimiz yıldan orta ve ince daneli ürünün yeterince olması ve 5 TL´ye alınan ürünün bugün üretici havuzunda 3 TL´ye satılmasıdır. Marmarabirlik´in depolama kapasitesi belli, gelen rekolte beyanı belli, Birliğin  nakit imkanı da belli. Ortaklarımızın mağdur olmaması için tüm imkanlar fazlasıyla zorlanmıştır? dedi.

      "Kısıtlamayı koyan ortağımız"

Ucu açık bir alım politikasının Marmarabirlik´e büyük zarar vereceğini vurgulayan Hidamet Asa sözlerini şöyle sürdürdü: ?2019/2020 Ürün alım kampanyasını hem sınav hem de  fedakarlık yılı olarak görüyoruz. Mevcut rekolte beyanlarına baktığımızda, kısıtlama kaçınılmaz olmuştur. Marmarabirlik için zarar  demek, ürün alımlarında kredi kullanmak ve geçmişe geri dönmek demektir. Kısaca karanlık yarınlar demektir. 2014 yılında değişen Anasözleşme  gereğince Kooperatiflerin zarar etmesi durumunda ortakların  ek ödeme yükümlülüğü olduğunun bilinmesi gerekir?

     5 Yıllık ortalamaya göre teslimat hakkı

Göreve geldikleri 2010 yılından bu yana kota uygulaması yapılmadığının altını çizen Başkan Asa, ?Ortaklarımıza bir aydan bu yana sürekli anlatıyoruz. Ne yazık ki  sonuç değişmedi.Afaki rakamlarda rekolte beyanı vererek kotayı  ortaklarımız koymaktadır. Ortakların teslimat hakkı belirlenirken, yapılacak olan uygulama  ortaklarımızın kooperatifine son 5 yılda  teslim etmiş olduğu ürün miktarına göre belirlenecektir. Kısaca önceki yıllarda ne kadar ürün verdiyseniz o kadar teslimat hakkınız olacak. Kooperatifine geçmiş yıllarda ürün teslim etmeyen ortaklarımız kısıtlamadan etkilenmiş olacak ama bunun başka bir yöntemi yoktur? diyerek sözlerini tamamladı. 

Kooperatif Başkanları bu zor yılın üstesinden gelecekleri ifade edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —