Avşa'da hizmet tellallığı

Avşa

Muhteşem Süleyman izleri silmekle hızını alamadı, yeni yöntem hepten sahiplenmek.

Erdek'e bağlı belde iken verilen mücadele sonucu ilçe olan Marmara Adası, Avşa ve Saraylar'ın belde olması ile iki güzide beldeye sahip olmuştu. Saraylar Ulusal Mermerciliğin merkezi, Avşa ise İstanbul'un komşu kapısı yaptığı sayfiye yeri.

Yaz aylarında artan nüfus çarpık yapılaşma 1992'de belde olan Avşa'nın dönemin kurucu Başkanı Cevdet Çağlar ile adeta evrim geçirdi.

Sahil bandı, imara açık yollar, yeni yapılanmalar, mermer sempozyumları, yol, su elektrik  ve sanatsat estetik figürler.

Ama bunların en başında ve en gerekli olan 2 konu var ki, Kurucu Başkan Cevdet Çağlar'ın hakkı ödenmez. Bunlardan birisi altyapı, diğeri Adanın makuz kaderini belirleyen deniz suyundan arıtılarak şebekeye verilmesi.

Yeniler bilmez bizler eski gazeteci olarak haber'den çok merak ettiğimiz için gitmiştik Avşa'da, "Deniz suyu nasıl içiliyor!" diye!..

Haber öylesine gündem oluşturdu ki, bir çok kıyı kenti, Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar'ı telefon ile aramakla kalmayıp, Bizzat Avşa'ya kadar gelip bu aziz projeyi yerinde inceleme zahmetinde bulunduğuna şahit olduk.

İlk 10 yıl, ardından 5 yıl ara ve bir 5 yıl daha olmak üzere toplamda 15 yıl olmak üzere Başkanlık görevinde bulunan Cevdet Çağlar 20 yıl belde kalan Avşa'nın Büyükşehir statüsü ile beldelik'ten mahalleliğe dönüşmesi, yeni yönetimin vefa  anlayışını bozadan ibaret olduğunu gösterdi.

Elbette yapılanları inkar etmek sözkonusu değil, ancak Atalarımızın deyimi ile "Eşek ölür. Kalır semeri, İnsan ölür kalır eseri." sözü 7,5 yıllık Büyükşehir statüsü ile Avşa'da nitaritürden kaldırıldı.

Yeni başkan Muhteşem Süleyman, yaptıklarından çok kendinden önceki izleri silme noktasında verdiği çaba ile anılmaya başlandı. Özellikle Avşa'da iskele ve meydan düzenlemeleri ile geçmişin izlerini silmek noktasında verilen çaba, 25 yıl kadar önce Başkan Cevdet Çağlar'ın Avşalılar ile birlikte Manastır mevkine ektiği 20 bin çamın bugün 15 bine yakını adanın önemli bir bölümüne yeşil kuşak oluşturduğu Hatıra Ormanının başına dikilen "Avşa belediyesi Hatıra Ormanı" tabelesi neden ortadan kaldırıldı?. Avşa'ların hatırası neden silindi? 

Avşa'nın su rezervini sağlayan, Deniz suyunu arıtılarak şebekeye veren tevzi istasyonuna ne demeli!... 

Avşa'dan tüm zamanların en büyük projesi, Arıtma'nın kapısında asılı olan 40x40 cm lik "Bu tesis Belediye başkanı Cevdet Çağlar tarafından hizmete sokulmuştur." tabeşası hurdalıktaki yerini almakta gecikmezken, Tesinin kapısına dikilen bekçiye verilen talimat ile eserin fikir babası ve uygulayıcısı Cevdet Çağlar'ın tesise "Kati suretle sokulmaması!.." hangi mantıkla izah edilir.

Yetti mi? Yetmedi...

Geçenlerde çıkan bir gazetede cümle alemin bildiği Avşa'da Deniz suyunu tatlandırarak şebekeye veren tesisin Marmara Adalar belediye Başkanı Süleyman Aksoy tarafından 20 milyon liraya yapılmış olduğunun yazılması...

Arsızlığın botutlarının sabır sınırları aştığını gösterdi.

Ayıp, ayıp bu kadarı gerçekten çok büyük ayıp....