Ayçiçeği üreticisinden anlamlı protesto

Ayçiçeği üreticisinden anlamlı protesto

Tarlanın bir ucunda kuşlar, diğer ucunda üretici ayçiçeği çitleterek hükumeti protesto ettiler.


 
Bandırma’ Aksakal Beldesinde ayçiçeği üreticileri tarlada çekirdek yiyerek fiyatları protesto etti.

Üretici Ünal Arıkan; ”İktidar oy için geldiğinde kendilerine çay yerine ay çiçeği ikram edeceğiz.” dedi.
 
Aksakal Beldesinde çiftçilik yapan CHP Balıkesir İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit ve Bandırma ilçesine bağlı 6 köyden gelen çiftçiler, tarlada basın açıklaması yaptı.
 
        2012 yılında Balıkesir`de 150 bin dönüm alanda 3 bin 200 çiftçinin ayçiçeği ektiğini, 51 bin ton rekolte olduğunu söyleyen İsmat Koçyiğit, 2012 yılında 80 kuruştan başlayan alım fiyatının en son 1 lira 10 kuruştan kapandığını belirterek, ayçiçeği ithalatının durdurulmasını istedi. Ürünlerinin para etmesini istediklerini söyleyen Koçyiğit, "Biz emeğimizin hakkını istiyoruz. Bugün odalar ve birlik, yağ sanayicilerinin ekmeğine yağ sürüyor. Çiftçi ayçiçeği üretimi için teşvik ediliyor ama mahsulümüz yok pahasına alınıyor. Ay çiçeği ithalatı durdurulsun. Artık bıçak kemiğe dayandı. Ürünlerimizin değerinde satılmasını istiyoruz. Bugün tüccar 1.50 TL`den alım yaparken, Tarım Kredi Kooperatifi kendisine borcu olan çiftçilerden borcuna karşılık alım yapıyor. Yağlı Tohumlar Kooperatifi ise emanete alım yapıyor" şeklinde konuştu.
 
Basın açıklamasının ardından çiftçiler, ayçiçeği tarlasında çekirdek çitleyerek ayçiçeği ithalatını ve fiyatları protesto etti.
 
       Üreticilerden Kemal Çetin; "Bu fiyatlar çiftçinin sonudur. En az geçen yılın fiyatı olan 1500 TL olmalıdır. Bir dönümden 150 kilogram Ayçiçeği alıyoruz. Ayçiçeğini yetiştirene kadar Mazot-Gübre girdisinin yanında işçilik maliyetleri de en üst seviyede. Hasada kadar tarlaya 6-7 kez bakım yapıyoruz. Hesapladığımız zaman maliyetimiz oldukça yüksek. Hükumet yeterli desteği vermediği gibi destekleri de zamanında vermiyor. Elinde yeterli parası olmayan çiftçi, ekim ayına borçla giriyor. Harmanda`da ürününü bekletmeden ucuz fiyata çıkartmak zorunda kalıyor" dedi. Çetin`den sonra konuşan üretici Ünal Arıkan; "110 Kuruş maliyeti olan çiçek 1 TL`den satılırsa bu zarardır. 100-150 TL`ye kiralama parası vereceksin, her gün zam alan mazotu kullanacaksın, Gübre ve işçilik fiyatların her geçen gün artacak ama sen Ayçiçeğini 1 TL`ye satacaksın. Bizde ne Sosyal Yaşam kaldı ne de Normal Yaşam. Yiyecek ekmeğimiz dahi kalmadı. Seneye bu Ayçiçeğini nasıl ekeriz. 80 kuruş fiyatı gördükten sonra çiftçilik bizim için ateşten gömlek oldu. Hükumet burada bir kaç tüccarı zengin etmekten başka bir şey yapmıyor. Gelecek yıl Türkiye`de  Ayçiçeği ekimi olmaz ise; Erdoğan`ın gemicikleri ile Ayçiçeği ABD`den gelir. Okullar açılacak ben çocuklarıma eşya alamıyorum. Bir kaç ay sonra oy istemeyecek gelecek iktidar yetkililerine çay yerine Ayçiçeği ikram edeceğiz" dedi. Arıkan`ın sonrasında konuşan Ayçiçeği üreticisi Alaaddin Erçakar; "Tüm çiftçinin sorunları aynı. Çiftçi olarak ürettiğimiz mahsulle, yaptığımız harcamaların faturalarını ödeyemiyoruz. Bu yıl 150 dönüm Ayçiçeği ektim, 20 Bin TL kazanç bekler iken; %50 zarar ile sezonu kapatıyorum. Hükumet taban fiyatlarını yüksek açıklayarak, çiftçisini 3-5 toptancısının eline bırakmamalı" dedi.


  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı