Ayı, kendisine zarar verilmediği takdirde insana saldırmaz

Ayı, kendisine zarar verilmediği takdirde insana saldırmaz

Ayı, kendisine zarar verilmediği takdirde insana saldırmaz

Kapıdağ’da görülen ayının vatandaşlar arasındaki tedirginliği sürüyor.

Ballıpınar, Ormanlı ve Karşıyaka’da görülüp, fotokapana da yakalanan ayı görüntülerinden sonra Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü, Kapıdağ’a ayı ile ilgili uyarı tabelaları koymuştu.

Ayının veya ayıların Kapıdağ’a nasıl geldiği konusu belirsizliğini korurken, Karadağ’da ayıların bulunması nedeniyle buraya yüzerek gelmiş olabileceği tahminleri yapılıyor.

AYILAR İNSANA SALDIRMAZ

Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Müdürü Dr. İsmail Menteş’in şu açıklaması sosyal medyada yer aldı:

“Ayılar, normal koşullarda insanlardan kaçar. Tehdit unsuru oluşturmaz. Zarar görmediği süre içinde insanlara saldırmaz. Ayı, ihtiyacı kadar olan meyveyi, balı veya diğer sebzeleri aldıktan sonra hemen oradan uzaklaşır. İnsan, ayıya saldırmadığı sürece ayı, zarar vermez. Ayılar, genç yaşta otçul, ilerleyen yaşta ise hem otçul hem etçildir. Dünya ve Türkiye verilerine göre hiçbir ayı, normal yaşam sürecinde insana saldırmaz ve zarar vermez. İnsanlar, ayıyı taciz etmediği sürece, korkup elindeki silah ya da sopayla kendisini korumak adına da olsa saldırmadığı sürece zarar vermez. Türkiye’deki son 10 yıllık veriler incelendiğinde, jandarma ve Milli Parklar Doğa Koruma Müdürlüğüne intikal eden verilere göre ayının insanı öldürdüğü öne sürülen olaylarda, söz konusu hayvanın, insan etini yemediğini görüyoruz. Ayı, eti için öldürdüyse o zaman insanı parçalar ve etini de yer. Ama böyle bir durum söz konusu değil.”

Kastamonu’da, bin ile 1.600 arasında ayı popülasyonu olduğuna işaret eden Menteş, şunlar aktardı:

“Ayılar, her dönemde olmasa da zaman zaman çiftleşme sorunları yaşayıp, strese girebilir. Yavrusu kaybolursa stres yaşayabilir. Herhangi bir yerinden yaralanırsa strese girer. Strese giren hayvan da dolayısıyla agresifleşir. Agresif bir insanın, çevresine verebileceği zarar gibi zarar verebilir. Bu durumlar istisnadır. Normal koşullarda hiçbir ayı, insana zarar vermez.”

AYI ÖLDÜRMENİN CEZASI 50 BİN LİRA

Yasa ve yönetmeliklere göre bal üreticilerinin korkulu rüyası ayıyı öldürmenin cezası 50 bin lira. Ayrıca ayı öldürenin avlanma ruhsatı da elinden alınıyor.

Yaban hayatta bulunan hayvanların öldürülmesi durumunda uygulanacak cezalar şöyle:

Anadolu Parsı: 1 milyon

Anadolu yaban koyunu: 500 bin lira

Yaban keçisi: 250 bin lira

Alageyik, çengel boynuzlu dağ keçisi: 150 bin lira

Boz ayı, çizgili sırtlan, karakulak: 50 bin lira

Kızılgeyik: 50 bin lira

Ceylan: 35 bin lira

Vaşak, yaban kedisi, saz kedisi: 25 bin lira

Akdeniz foku: 22 bin lira

Su samuru: 11 bin lira

Karaca: 10 bin lira

Kurt, Alaca Sancar, Oklu Kirpi: 5 bin lira

Porsuk, Gelincik, Kokarca, Sincap: 1.100 lira

Kuyruk Süren: 550 bin lira

Dağ Horozu: 9 bin lira

AYININ ÖZELLİKLERİ

Boz ayılar, çok farklı habitatlarda yaşayabilirler. Genellikle yapraklı ve karışık ormanlarda, taşlık ve kayalık alanlarda, ormansız, bodur bitki örtüsüyle kaplı sarp dağlarda yaşarlar. Koku ve sesle iletişim kurarlar. Ağaçlara çizik atarak ya da sürtünerek bölgelerini belirlerler. Koku alma duyuları çok gelişmiştir. Görme duyuları ise zayıftır. Yavaş yürümelerine rağmen çok hızlı koşabilir, yüzebilir ve ağaçlara tırmanabilirler.

Göç etmezler. Sıcak kanlı hayvanlardır. Hava koşullarına bağlı olarak ekim ve aralık aylarında derin uykuya geçerler ve vücut sıcaklıkları birkaç derece santigrat düşer. İstedikleri zaman uykudan uyanabilirler.



  • Pazartesi 16.8 ° / 6.7 ° false
  • Salı 17.7 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.3 ° / 7.1 ° false