Aykan, "Fay Yasası Çıkmalı!"

Aykan,

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen Panelde konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; “Marmara Denizi Depremi ile Kaos Yaşanabilir!”

  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen Panelde konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; “Marmara Denizi Depremi ile Kaos Yaşanabilir!,  Fay Yasası Çıkmalı!"

  Yerleşim alanlarının içinden diri faylar geçen kentlerimizde hazırlıksız bir şekilde yaşamlarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de bugüne kadar olan en büyük aletsel dönem depremi 1939 tarihinde,7.9 büyüklüğünde olan Erzincan Depremidir. Kuzey Anadolu Fay Zonunun üzerinde oldu o zaman yaklaşık 40Bin kişi yaşamını yitirdi. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde 1939 da doğudan batıya doğru başlayarak 1942, 1943,1944, 1951, 1957,1967 ve 1999’a kadar olan depremlerde birçok kişi yaşamını yitirdi. Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde yine büyük depremler olacak!  Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde Elazığ-Sivrice’de 2020 yılında meydana gelen Mw=6.8 büyüklüğündeki Depremde 41 kişi hayatını kaybetti. Ege Denizi’nde meydana gelen depremde 80 kilometre uzağında İzmir’in Bayraklı ilçesinde 117 kişi hayatını kaybetti. İran- Khoy, Van-Başkale Depremlerinde de can ve mal kayıpları yaşandı. 6 Şubat ta Kahramanmaraş Depremlerinde 50  Bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bu depremler, ülkemizde deprem risklerinin azalmadığını aksine arttığını göstermiştir.

                  AYKAN; “ 24 KENTİMİZ DİRİ FAY ÜZERİNDE!”

   Ülkemizde 24 kentimiz, 110’u aşkın ilçemiz, 500’ü aşkın mahallemiz,  5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000’e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız son depremle gözler önüne serilmektedir.

   Ülkemizde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir, illerimiz diri fay üzerindedir.  Dolayısıyla Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde büyük bir depremin olması bizim için sürpriz bir durum değil! 

                       AYKAN; “MARMARA DENİZİ DEPREMİ İLE KAOS YAŞANABİLİR!”

   Türkiye'nin birçok yerinde deprem tekrarlama zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var. Yapılan çalışmalara göre, sismik boşluk olarak değerlendirilen faylar, yakın bir gelecekte tekrar deprem olacağını gösteriyor; fakat depremin tam zamanını bilemiyoruz. Marmara Denizi içinden geçen kuzey koldaki deprem dağılımları ise en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200–250 yıllık dönüş periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olduğu yani kırılma zamanı geldiğini göstermektedir; burada mutlaka 7’nin üzerinde maksimum 7.6 büyüklüğe çıkabilecek bir deprem olacak, Burada olacak büyük bir depremde, Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm iller; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkilenecektir. Ülkemiz Kahramanmaraş Depremi ile çok büyük yıkım yaşadı, Marmara Denizinde olacak büyük bir depreme hazırlıksız yakalandığımız bir durumda ülkemiz bu durumu kaldıramaz, büyük bir kaos yaşanabilir; O yüzden hiç vakit kaybetmeden gerekli tedbirlerimizi almamız ve eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. 

              AYKAN, “BANDIRMABELEDİYESİ AFET RİSKAZALTMA ÇALIŞMALARI YAPMALI!” 

   Marmara Denizinde deprem üretecek faya, Bandırma İlçemiz sadece 50km mesafede olduğu için en fazla etkilenecek ilçelerimiz arasındadır; Ayrıca Bandırma’nın yerleşim birimlerinden geçen; Sinekçi Fayı, Edincik Fayı, Bandırma Fayı deprem riskini arttırmaktadır. Bandırma deprem tehlikesi en yüksek ilçelerimiz arasındadır. Bu yüzden Bandırma Belediyesi’nin gerekli tedbirler alması gerekiyor; Afet risk azaltma çalışmaları yapması, Deprem Master Planı yapması gerekiyor..

                    AYKAN: “FAY YASASI ÇIKMALI!”

   Ülkemizde meydana gelen depremlerde fay zonu üzerindeki binaların yıkıldığını gördük. Kahramanmaraş Depreminde Fayın üzerindeki binalar yıkıldı. Fay yasası birçok ülkede uygulanıyor. ABD’de, Yeni Zelenda ve 27 AB ülkesinde fay zonlarının sakınım bantlarında yapı yapılmasına sınırlama getirilerek yapı yapılması yasaklanmıştır. Fay Yasası Bizim ülkemizde de uygulanmalı!