Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aytekin, birliğin günlük yumurta üretiminin 2 Milyon yıllık üretimin ise 700 milyon dolayında bulunduğunu açıkladı.
2019 yılının ilk 3 ayında sektörün durumunun iyi olmasına karşın daha sonra Irak´ın, ülkemizden yumurta ithalatını durdurması nedeniyle sektörün yine zor günler yaşadığına dikkati çeken Aytekin, şu değerlendirmede bulundu:
?Birliğimize kayıtlı 24 üyemiz var. Sektörün içinde bulunduğu zor durum nedeniyle yumurta üreticileri bu yükü daha fazla taşıyamayarak piyasadan çekilmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle kurulduğu günlerde 45 üyesi bulunan üye sayımız 24´lere kadar düştü. Buna Bursa´da bulunup, birliğimize üye olanlar da dahil bulunuyor. Şu anda bir yumurtanın maliyeti 35 kuruş olmasına karşın 30 kuruşa bile yani zararına satılmak zorunda kalınıyor. 2006 yılında kurulan birliğimizin üretiminin yüzde 70´i Irak´a ihraç ediliyordu. Ancak bu ülke Türkiye´den ithalatını sonlandırınca yumurta sektörü için kriz başladı. En büyük pazarımız olan Irak´ın vazgeçmesine karşın yetersiz de olsa Katar, Suriye ve Kuveyt´e ihracat yapıyoruz. Bu arada ağırlıklı olarak İstanbul ve Trakya´ya satışlarımız sürüyor.?
SEKTÖRDE ÜRETİM PLANLAMASI YOK
Birliklerinin tavuk kapasitesinin 3 milyon olup, hâlen 2 milyon tavuğa sahip bulunduklarını vurgulayan Aytekin, 21.08.2019 tarihinde, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı´nca yapılan, ?Yumurta sektöründe üretim planlaması toplantısı?nda alınan kararlar hakkında şu bilgiyi verdi:
?Toplantıda şu noktalar belirlendi. Bu kanuna bağlı olarak kurulan üretici birliklerinin yetkileri artırılıp güçlendirilmelidir. Üretim planlaması kapsamında yurt içi üretim ve ticari civciv ihracatı dikkate alınarak damızlık civciv ithalat ihtiyacı belirlenmelidir. Mevzuata aykırı yumurta pazarlamasının önüne geçilmeli ve denetimler artırılmalıdır. Yumurta ve yumurta ürünleri(yumurta tozu, likit yumurta vb.) üretimi, ulusal ve uluslararası pazarlama tekniklerinin geliştirilmesi konusunda sektörün ve sektörün dahil olduğu üretici örgütünün AR-GE ve pazarlama çalışmaları yapması gerekir. Mevcut kurulu ve fili kümes kapasiteleri yeniden belirlenmelidir. İhtiyaç ve üretim planlaması doğrultusunda ihtiyaç fazlası yatırımlarla ilgili desteklemenin yapılmaması gerekir. 100 haftalık yumurtacı tavukların üretimden çıkarılması(zorunlu kesime gönderilmesi), değişik kurum/kuruluşların civciv ve tavuk üretiminin yasaklanması, çıkma tavukların zorunlu kesime gönderilmesinin takibinin araç takip sistemiyle yapılması,21 gün olarak uygulanan ara dönemin uzatılması zorunludur.?
2005 ve 2015 yıllarında yaşanan ?Kuş Gribi?nin sektörü sarstığına dikkati çeken Aytekin, şöyle konuştu:
?Sektörde sık sık görülen dalgalanmalar yüzünden üreticiler, yaşlanan tavukların yerine genç tavuklar koyamıyorlar. Bağlı olduğumuz 5200 sayılı yasanın alt yapısının hazır olmaması ve üretim planlaması bulunmaması nedeniyle üretici, üretiminin karşılığını alamıyor ve sektörden çekilmek zorunda kalıyor. Bölgemizde de tavukçuluk azalıyor.?
?GEZEN TAVUK? ALDATMACASI
Son dönemlerde tüketicinin, ?gezen tavuk? yumurtası denilerek aldatıldığına dikkati çeken Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aytekin, ?Bu yumurtaların çok önemli bölümü ?merdiven altı´ denilen yerlerde, sağlıksız ortamlarda, yasa ve yönetmelikler dışı üretilip vatandaş aldatılıyor? dedi.
KİŞİ BAŞI YUMURTA TÜKETİMİMİZ DÜŞÜK
Ülkemizin şu andaki haftalık yumurta ihracatının haftalık 200 tır olduğunu belirten Aytekin, ?Yumurta en önemli protein kaynaklarından biridir. Ancak ülkemizde kişi başına düşen yıllık yumurta tüketimi sadece 180-200 iken bu tüketim, ABD ve Japonya´da 300´lerin üzerindedir. Tabii, bu konu bir kültür işidir. Vatandaşlarımızın protein konusundaki bilinci arttıkça yumurta tüketimini da artış göstereceğine inanıyorum? diye konuştu.
Mehmet Aytekin´in başkanlığındaki Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği yönetim kurulunda Recep Güngör, Mustafa Akuçar, Yasin Yurtsever ve Şevki Tan görev yapıyor. ÖNDER BALIKÇI