Azra Mila´nın okul sorunu çözülüyor

Azra Mila´nın okul sorunu çözülüyor

Azra Mila eğitimine devam edecek

?Kaynaştırma öğrencisi olabilir´ raporuna rağmen 4 buçuk yaşındaki Azra Mila Engür´ün okula kaydı kabul edilmedi. Aile ´başvuru kabul edilmek zorunda´ derken kurum ´bu öğrencilere yönelik teknik altyapımız yok, özel öğretmen ve özel okul gerekli´ diyor. Konu ile ilgili bilgi veren Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan: ?Ortada bir iletişim eksikliği olmuş. Öğrencimizi en uygun okula yönlendireceğiz? dedi.

 Balıkesir´in Bandırma ilçesinde Williams Sendromu olan 4 buçuk yaşındaki Azra Mila Engür´ün özel bir okulun anaokuluna başvurusu kabul edilmedi. Aile ´kaydın kabulü zorunlu´ derken okul ´teknik olarak altyapımız yok, öğrenciye yetersiz kalırız´ diyor.

ANNE ENGÜR: RAPOR VARSA BAŞVURU KABUL EDİLMELİ

Konu ile ilgili konuşan Azra Mila´nın annesi Gözde Konuşkan Engür şu bilgileri verdi: ?Azra Mila 4 buçuk yaşında. 3 yıldır özel kreşe devam ediyor ve özel psikologu da var. Diğer çocuklar ile iletişiminde hiçbir sıkıntısı yok sadece diğer çocuklardan daha yavaş öğreniyor. Bu yüzden bir alt yaş grubunda eğitim görüyor. Biz de zaten özel öğretmen ve destekle bunu telafi ediyoruz. Bu yıl daha kurumsal bir eğitim kurumunda eğitim alması ve sosyalleşmesi için koleje vermek istedik. Bandırma Doğa Kolejine gittik ancak Mila´nın ?kaynaştırma öğrencisi olabilir´ raporunu duydukları anda bize kurum prensibi olarak kaynaştırma öğrencisi kabul etmediklerini belirttiler. Hâlbuki bu konuda yasal düzenleme var. Her sınıfta en az bir kaynaştırma öğrencisi alınmak zorunda ve eğer rapor varsa da başvuruyu kabul etmek zorundalar. Bunları söyledim fakat  kabul etmediklerini söylediler. ?Destek odamız yok´ diyorlar. Bizim istediğimiz zaten destek odası değil Mila´nin diğer çocuklarla sosyalleşmesi. Diğer çocuklarla eğitim alabileceğine dair raporumuz var. Bu reddi yazılı olarak talep ettik ?haftaya size yazılı olarak verebiliriz´ dediler. Üzücü olan durum Bandırma´daki diğer kolejlerde de durum aynıymış. Bandırma´daki hiçbir kolej yasal zorunluluk olmasına rağmen kaynaştırma öğrencisi kabul etmiyor. Çocuklarımıza güvenli, nitelikli bir kurumda eğitim aldırmak her anne-baba gibi bizim de hakkımız.?

VELİNİN TALEBİNE SİSTEM MÜSAADE ETMİYOR

Kaydı kabul etmediği iddia edilen Bandırma Doğa Kolejinin yetkilisi bilgi vererek; ?Velinin talebi öğrencinin 3 yıl daha anaokulu okuması. Bizim 3 yıl anaokulu okutabileceğimiz bir sistem yok. Şöyle düşünün; yaş itibarıyla ilkokul üçüncü sınıfa gitmesi gereken bir öğrenci var fakat siz üç yıl boyunca birinci sınıf okumasını talep ediyorsunuz. Zaten sistem böyle bir şeye müsaade etmiyor. Yaşı itibarıyla alma şansımız yok. Bunun yanı sıra bu öğrencilerin alması gereken eğitim için özel donanımlar ve özel öğretmenler gerekiyor. Biz Milli Eğitimin bize verdiği programı uyguluyoruz. Aynı şekilde üstün zekâlı olarak tabir edilen öğrencileri de kabul edemiyoruz çünkü onların da ayrı bir eğitim programına ve ayrı bir öğretmene ihtiyacı var. Biz bu öğrencilere yetersiz olacağımız için kabul edemiyoruz. Bu öğrenciler için farklı bir öğretmen, farklı bir sınıf ortamı, hangi program nasıl uygulanmalıdır bunu bilen öğretmen gerekir. Her teşhisin farklı uygulaması var. Her okulda buna uygun materyal yok, ders araç gereci yok? dedi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİMİ MÜDÜRÜ MUTLU ASLAN: SORUN İLETİŞİM EKSİKLİĞİ

Konu ile ilgili telefon ile ulaştığımız Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu ASLAN ?Konu bir iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Daha önce bu öğrencimizi Kız Meslek Lisesinin anaokuluna yönlendirmiştik ve orada eğitimine devam ediyordu. Ancak oradaki sınıfın mevcut yetersizliği nedeniyle kapanmasıyla aile başka bir alternatif aramış. Kendileriyle görüşüldü ve Bandırma içinde uygun bir anaokuluna yönlendireceğiz. Azra Mila´nın eğitimine devam etmesinde herhangi bir sıkıntı olmayacak? denildi.

Kaynaştırma öğrencisi nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı´na (MEB) göre zihinsel, işitme, görme, bedensel yetersizliği, dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizmli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar kaynaştırma öğrencisi adıyla okullarda öğrenim görebiliyorlar. Bu öğrencilerin sosyalleşmesi, çevrelerinde kabul görmeleri için kaynaştırma eğitimi almaları şart. Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor. Bu öğrencilerin özel alt sınıflarda ya da evde eğitim almaları gerekiyor. Ozan ERTUĞRUL