BAKAN'I YALANLAYIP İSTİFA ETTİ

BAKAN

Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.

28 yıldır TOBB’a bağlı olarak faaliyet gösterirken torba yasa ile feshedilen ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak oluşturulan DEİK’in yeni yönetimi 20 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan yönetmelik ile Ekonomi Bakanlığı tarafından atanmıştı. Yeni DEİK’in dün yapılan ilk yönetim kurulu toplantısı öncesinde, 27 Eylül 2014 saat 19.00’da toplanan TOBB Yönetim Kurulu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yeni DEİK’in yönetim kurulunda yer almaması hususunda görüş birliğine vardı. Hisarcıklıoğlu, yeni kurulan DEİK’in Yönetim Kurulu üyeliğinden istifasıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye de bir mektup gönderdi. Hisarcıklıoğlu’nun Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye yazdığı mektupta DEİK’in kamulaştırılmasından duyduğu rahatsızlık öne çıktı. DEİK’in TOBB bünyesindeyken gerçekleştirdiği etkinlikleri ve başarılı çalışmaları uzun uzun anlatan Hisarcıklıoğlu, 11 Eylül 2014’te çıkarılan yasayla mevcut DEİK’in kapatılması ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı yeni bir DEİK kurulmasının takdir edildiğini dile getirdi. Yurtdışı özel sektör kuruluşları arası ilişkilerde özel sektörden özel sektöre ilişki kurulmasının esas olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Yeni DEİK’e desteğimizin dışarıdan sürdürülmesinin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz. Yeni DEİK’te şahsıma lütfettiğiniz görevden istifamın kabulünü saygılarımla arz ederim.” ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIĞIN HABERİ YOK’ DEMİŞTİ

Bakan Zeybekci, DEİK’in yabancı ülkelerin ekonomi bakanlarını ya da başbakanlarını Türkiye’ye davet ettiğini ancak bundan Ekonomi Bakanlığı’nın haberinin olmadığını da belirterek DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasına gerekçe olarak koordinasyon eksikliğini gerekçe göstermişti. Ancak Hisarcıklıoğlu, mektupta Bakan Zeybekci’yi yalanladı. DEİK’in TOBB bünyesindeyken yurtiçi ve yurtdışında düzenlediği etkinliklerde 28 yabancı devlet başkanı ve başbakanın ağırlandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Tüm bu etkinliklerimiz Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisi ve yönlendirilmesi dahilinde yapıldı.” ifadelerine yer verdi.

Hisarcıklıoğlu, mektubunda Bakan Zeybekci’nin sarf ettiği sözlere cevap niteliğinde ifadelere yer verdi: “DEİK, dış ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığımız, Ekonomi Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla eşgüdüm içinde birçok faaliyet yürütmüştür.”

Hisarcıklıoğlu’nun şok istifasının ardından DEİK yönetiminden yeni istifaların gelip gelmeyeceği tartışılıyor. DEİK’in yönetiminde TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker gibi iş dünyasının önemli isimleri yer alıyordu.

DEİK’in yeni başkanı Vardan

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yeni Yönetim Kurulu, ilk toplantısını dün yaptı. DEİK Başkanlığı’na MÜSİAD eski Başkanı Ömer Cihad Vardan getirilirken yönetim kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu: Abdulkadir Konukoğlu, Abdullah Tivnikli, Ahmet Çalık, Ahmet Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Kibar, Ali Koç, Başaran Ulusoy, Berna İlter, Çetin Nuhoğlu, Ebru Özdemir, Ender Yorgancılar, Ferit F. Şahenk, Fuat Tosyalı, Güler Sabancı, Haluk Dinçer, Hasan Sert, İbrahim Burkay, İbrahim Çağlar, İdil Yiğitbaşı, Latif Aral Aliş, Lucien Arkas, Mahsum Altunkaya, Mehmet Büyükekşi, Mithat Yenigün, Murat Ülker, Nail Olpak, Ömer Cihad Vardan, Remzi Gür, Rona Yırcalı, S.Pınar Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Vahap Küçük, Zeynep Bodur Okyay. TOBB temsilcisinin ismi ise listede yer almadı.