Bakana ``Şap`` sorusu

Bakana ``Şap`` sorusu

Havutça, Tarım bakanına Balıkesir`deki Şap`lı Hayvanlar için ne yapıldığını sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hayvancılığın merkezi olan Balıkesir’de AKP hükümetinin şap hastalığı ile mücadele eylem planını Meclis gündemine getirdi. Son 3 yıldır Balıkesir’i ablukası altına alan şap hastalığının hayvanları telef ettiğini, besicileri de ekonomik zarara uğrattığına dikkat çeken Havutça, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.  Bakana, “Balıkesir’de şap hastalığı için bir eylem planınız bulunmakta mıdır? Bu plana göre hedefleriniz nelerdir? Hedeflerin ne kadarı gerçekleşmiştir?” diye soran Havutça, besicilerin mağduriyetlerini gidermek için AKP hükümetinin planının bulunup bulunmadığını da sordu.

Havutça önergesinde şu görüş ve sorulara yer verdi:

Türkiye’nin hayvancılıkla ilgili ana merkezlerinden birisi olan Balıkesir, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, ekonomik kayıplara neden olan şap hastalığı besicimizi zor durumda bırakmaktadır. Bigadiç ve İvrindi ilçelerinin ve bazı köylerde Kurban Bayramı öncesi görülen şap hastalığı en son 13 Kasım 2013 tarihinde Manyas ilçesinde görülmüştür. Yeniköy`de şap hastalığı görülmesi üzerine, Yeniköy ile birlikte çevresindeki üç kilometrekarelik alanda bulunan Eşen, Eskiçatal, Haydar, Tepecik köyleri koruma altına; Kızık, Bölceağaç, Kayaca, Kapaklı, Hekim, Cumhuriyet, Boğazpınar Eskimanyas, Çamlı, Kulak, Salur, Kızıksa ve ilçe merkezi gözetim altına alınmıştır.

Balıkesirli besicilerimiz, son 3 yıldır bölgeyi ablukası altına alan şap hastalığından bıkmış durumdadır.  Besiciler hastalığın belirli bir sarmal içinde dolaşarak her yıl tekrar ortaya çıktığından şikayet etmektedirler. Şap hastalığı hayvanları telef ederken hayvan sahiplerini de büyük ekonomik zarara uğratmaktadır. Özellikle iki yıl vadeli besi kredisi kullanan işletme sahipleri şap karantinası sebebiyle işletmelerine besilik hayvan alamadıkları için mağduriyet yaşamaktadır. Süt işletmeleri içinde şap hastalığı önemli bir tehdit unsurudur. Besicilerimiz, şap hastalığına karşı büyük bir zafiyet yaşandığını bir an önce bu sorunun kaynağına inilip köklü bir çözüm istemektedir.

Bu bağlamda;

1- Son 10 yıldır Balıkesir’de kaç şap hastalığı vakası ve karantina yaşanmıştır?
2- Balıkesir ekonomisin şap hastalığı yüzünden yıllık ekonomik kaybı ne kadardır?
3- Balıkesir’de şap hastalığı için bir eylem planınız bulunmakta mıdır? Bu plana göre hedefleriniz nelerdir? Hedeflerin ne kadarı gerçekleşmiştir?
4- Son 3 yıldır şap hastalığı yüzünden ekonomik kayba uğrayan kaç besicimiz maddi olarak desteklenmiştir?
5- 2013 yılı içerisinde bu hastalık yüzünden mağdur olan besicilerin mağduriyetlerini gidermek için planınız var mı?
6- Şap hastalığı nedeniyle zarara uğrayan besicilerin kredi ödemelerinde kolaylık sağlamayı planlıyor musunuz?