GÜBRE FABRİKASININ ATIKLARI HALK SAĞLIĞINA TEHDİT Mİ? DEĞİL Mİ? DETAYLICA ARAŞTIRILSIN!
Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ`ün Bandırma Bagfaş Gübre Fabrikası`nın insan sağlığına olası tehditlerini konu alan soru önergesine Sağlık Bakanlığı`ndan yanıt geldi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu`nun imzasını taşıyan belgede her ne kadar fabrikanın denetleneceği sözü verilse de kronik hava yolu hastalıklarının ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açtığı da ifade edildi.
GÜMÜŞ: "EĞER RİSK VAR İSE, FABRİKA NASIL ŞEHRE BU KADAR YAKIN KURULABİLİYOR?"
GÜMÜŞ, Bagfaş Gübre Fabrikası`nın Bandırma şehir merkezine yakın bir yerde kurulmasına izin verilmesiyle ilgili hazırladığı soru önergesinde şöyle demişti: "İlçe merkezine oldukça yakın bir yerde kurulacak olan bu gübre fabrikasında yapılacak üretimin sonucu çıkacak atıkların ciddi miktarda florür ve arsenik içereceği, bu atıkların havaya, yer altı ve yüzey sularına, toprağa ve denize karışmak suretiyle çevreyi kirleteceği yönünde iddialar vardır. Bandırma İlçemiz ne yazık ki kanser ve solunum yolları rahatsızlıklarında bölgede birinci durumdadır. Halkın sağlıksız durumunun, mevcut olan gübre fabrikasının atıklarıyla doğrudan alakalı olduğuna dönük kanaatler çok güçlüdür."
"BAKANLIKTAN GELEN YANIT YETERSİZ"
Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Sağlık Bakanlığı`ndan gelen yanıtın yetersiz olduğunu ifade ederek, Bakanlığın cevabında kanser teşhislerine ilişkin 2008 yılı sonrası veri bulunmadığını ve kurulacak gübre fabrikasının kanser vakalarına ne şekilde etki edeceğine ilişkin bir öngörü içermediğini ifade etti. Balıkesirlilerin sağlığını her şeyin önünde tutacaklarını ifade eden GÜMÜŞ, denetimlerin düzgün yapılması gerektiğini belirtti.
"EKSİK BİLGİ İLE HALKI RİSKE ATMIYORLAR MI?"
Söz konusu gübre fabrikasının atıkları konusunda Sağlık Bakanlığı`nı daha detaylı bilgi vermeye davet eden Haluk Ahmet GÜMÜŞ, eksik verilen her türlü bilginin konunun yeteri kadar araştırılamamasına neden olacağını, dolayısıyla halkın sağlığını riske atacağını ifade etti. Atıkların sadece havaya değil, denize ve toprağa karışma riskinin de olduğunu, bu riskin bertaraf edilmesi için nasıl önlemler alındığının detaylı olarak dile getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı`nın halkın sağlığını gözeterek daha sorgulayıcı bir konum alması gerektiğini söyleyen GÜMÜŞ, eksik verilen her türlü bilginin halk sağlığını daha fazla tehdit edeceğini dillendirdi.