Balıkçılar sezondan umutlu

Balıkçılar sezondan umutlu

Bandırma ilçesinde ve Kapıdağ Yarımadası´ndaki balıkçılar sezonun son hazırlıklarını sürdürüyor.

Bandırma Balıkçı barınağına bağlı tekneler adeta gelin gibi süsleniyor. Bakımları, tamirleri yapılan ve son deneme turlarını atan tekneler boyanıyor.

/resimler/2019-8/28/1723012744942.jpg

 ?Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı bu sene balığın bol olmasını beklediklerini söyledi.

Bu sezon özellikle hamsilerin iri olmasını öngördüklerini ifade eden Sarı, "Geçen yıla göre daha çok hamsi çıkacağını düşünüyoruz. Kaldı ki hemen avcılık sezonu başlar başlamaz hamsinin çıkmasını beklemiyoruz. Balıkçılarımız Marmara Denizi´nde palamutla, uskumru ile genellikle sezona başlıyorlar. Bu 1,5 ay Marmara´da avcılık yapıyorlar, daha sonra Karadeniz´e gidiyorlar. Sezonun bitmesine yakın da Kuzey Ege´ye doğru geçiyorlar." diye konuştu.

/resimler/2019-8/28/1723234776622.jpg

Sarı, şöyle devam etti, ? Marmara Denizi üç tarafı denizlerle kaplı  ülkemizde, dip balıkları yönüyle Akdeniz, yüzeyden gelen su ürünleriyle Karadeniz´e daha çok benzerlik gösteriyor. Bu yüzden de Marmara Denizi´nin balıkları dipte Akdeniz kökenli,  Yüzeyde daha çok Karadeniz kökenli balıklardan oluşuyor. Yazı Karadeniz´in  besince bol sularında geçiren balıklar, palamut, uskumru, kolyoz, lüfer gibi göç balıkları, Sonbahar´ da havaların soğumasıyla birlikte Marmara Denizi´ne dönüyorlar, Marmara Denizi´nde kışı geçirdikten sonra, İlkbahar^da tekrar Karadeniz´e çıkmış oluyorlar. 1 Eylül itibariyle avcılık sezonu açılmış olacak. Balıkçılarımız hazırlıklarını yaptılar, teknelerini, tamir ettiler boyadılar, ağlarının bakımlarını yaptılar. Şu anda deniz çıkmak için hazır bekliyorlar. Ve gözlerinin birisi hep denizde ,´acaba balık bu sene nasıl çıkacak´ ? Acaba bol balık avlayacakmıyız´ borçları kapatabilecekmiyiz diye,  kaygı içindeler. Bu sene için balığın bol olmasını bekliyoruz. Çünkü daha yağışlı bir yaz sezonu geçirdik. Dolayısıyla denizde daha çok besin oldu. Geçen yıl hamsi boyu küçülmüştü. Hamsi bir türlü büyüyememişti. Bu sene büyük hamsiler olacağını tahmin ediyoruz. Ve geçen yıla göre daha çok hamsi çıkacağını düşünüyoruz. Kaldı ki hemen avcılık sezonu başlar başlamaz hamsinin çıkmasını beklemiyoruz. Balıkçılarımı Marmara Denizi´nde palamutla, uskumru ile genellikle sezona başlıyorlar.Bu 1,5 ay Marmara´da avcılık yapıyorlar, daha sonra Karadeniz´e gidiyorlar. Sezonun bitmesine yakında Kuzey Ege´ye doğru geçiş yapıyorlar.

/resimler/2019-8/28/1723523370909.jpg

Bir rivayete göre balıkçının karnını yarmışlar, 40 tane gelecek sezon çıkmış, şu anda balıkçılarımız borçlu durumdalar, tekne bakımı için, ağ almak için çok fazla para masraf ettiler, işçilerine peşin para ödüyorlar. Dolayısıyla borçlarını kapatabilmek için ümit ile denize bakıyorlar, denizi bekliyorlar. Ancak avcılık filomuzun kapasitesi çok yüksek, bu denizler bu avcılık filosunu kaldıracak durumda değil. Avcılık filomuzun küçülmesi lazım. Bir taraftan da sürekli denizlerimizi kirletiyoruz. İklim değişikliği ile sıcaklıklar her yıl oynamaya başladı denizlerde. Bir yıl öbür yılı tutmaz durumda, Buma bağlı hem insan kaynaklı, hem iklime bağlı sorunlar yüzünden balık stoklarımız sürekli olarak azalıyor.?

/resimler/2019-8/28/1724078839944.jpg

S.S Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kenan Çınar´da yeni sezon ile ilgili şunları aktardı:

? Balıkçılarımız için sezon inşallah hayırlı olur. Denize her zaman ümitle çıkıyoruz. Tabi ki denizden ümit kesilmez. Ama balıkçılarımız geçinemez duruma geldi. Sıkıntılarımız her gün fazlalaşıyor, teknoloji geliştikçe işler kolaylaşacağı yerde bizim işlerimiz zorlaşıyor. Avcılığı yapıyor muyuz ? yapıyoruz da balığın sahası da daralıyor. Teknoloji geliştikçe biz hızlı koştukça balığın kaçacak pek fazla yeri kalmıyor. Bu konularda çok da radikal tedbirler alamıyoruz. Allah verecek inşallah,  herkesin rızkını verecekte biz bunu iyi değerlendirmeliyiz. Gerektiği kadar balık avlamalıyız. Arz talep dengesini değerlendirmeliyiz.? Ahmet PESEN

/resimler/2019-8/28/1724301340423.jpg