Balıkçılar yeni tebliğe uyacak

Balıkçılar yeni tebliğe uyacak

Ümit Çetinkaya, bakanlığa karşı eylem içinde olmadıklarını belirterek, "Biz de balıkları koruma tarafındayız. Yeni tebliğdeki düzenlemelere birebir uyacağız" dedi.





Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından kabul edilen İstanbul Su Ürünleri Kooparatifi Başkanı Ümit Çetinkaya, bakanlığa karşı eylem içinde olmadıklarını belirterek, "Biz de balıkları koruma tarafındayız. Yeni tebliğdeki düzenlemelere birebir uyacağız" dedi.


İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ümit Çetinkaya, su ürünleri avcılığındaki yeni düzenlemeye karşı balıkçıların eylem yapmadığını belirterek, ``Bakanlığımıza ya da hükümetimize karşı bir eylem içerisinde değiliz. Biz de balıkları koruma tarafındayız. Tekneler de zaten denize açıldı, üretime devam ediyor, yeni tebliğdeki düzenlemelere birebir uyulacak`` dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, balık av sezonunun açılması ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen yeni tebliğin yürürlüğe girmesi ardından, balıkçılık sektörü temsilcilerini makamında kabul etti.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Görüşmenin ardından, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ümit Çetinkaya, Bakan Eker ile yeni tebliğdeki derinlik yasaklarını ve diğer konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Bakan Eker`in av sezonunun açılışındaki davetleri üzerine görüşmeye geldiklerini ifade eden Çetinkaya şunları kaydetti:

``Bir yanlış anlamayı düzeltmek isteriz. Balıkçılarımız Türkiye genelinde bir eylem tarzında değil, sadece sayın Bakanımızın Pazartesi günü bu konuyu görüşelim buyurun Ankara`ya bekliyorum demesi üzerine bir bekleme sürecine geçildi. Bu çok önemli. Biz eylem yapmadık, Bakanlığımıza karşı ya da hükümetimize karşı bir eylem içerisinde değiliz. Biz de balıkları koruma tarafındayız. Alınan kararların doğru olanları var ama uygulamada yapabilecek ortaya çıkabilecek aksaklıkları, bunun endüstriye, balıkçıları ve balık tüketicilerine zarar vermemesi için tekrar gözden geçirilmesi gereken bir kaç konuyu görüşmede ele aldık. Bu görüşme de çok olumlu geçti``

Kendilerinin söylentilerin dışında bilimsel, teorik, ekonomik ve sosyo-politik gerçekleri masaya yatırdıklarını ve bilgi alışverişinde bulunduklarını anlatan Çetinkaya, teknelerin de zaten denize açıldığını, bir eylem durumunun söz konusu olmadığını, üretime devam ettiklerini söyledi. Çetinkaya, yeni tebliğdeki düzenlemelere de birebir uyacaklarını vurguladı.

-``24 metre uygulamasını doğru buluyoruz``-

Düzenleme ile gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesinin yeni dönemde 24 metre olacağını hatırlatan Çetinkaya, Türkiye`nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu, ancak derinliklerin her denizde değiştiğini söyledi. Çetinkaya, şöyle devam etti:

``Ege`de biliyorsunuz koylar var ama Karadeniz`de koylar yok. Kıyılarımızda farklılıklar var. 24 metre dediğiniz zaman bir İskenderun Körfezini, bir Mersin`deki av sahasını tamamiyle dışarı atıyorsunuz, çünkü orada 12-14 mil gitseniz 24 metre su yok,böylelikle balıkçı orada cezai müeyyideleri uyguluyor. Bu cezalar da sektörden avlanma tezkeresinin yok olmasını ve bir daha bu sektöre girememesine neden olacak. Bu yanlışları düzeltmeye çalışıyoruz``

Balıkçılıkta türlere göre yasak getirilmesi gerektiğini savunan Çetinkaya, denizin ekolojik, coğrafi yapısına göre derinlik farklılıklarının yapılması, koordinatlarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Tebliğde yer alan 24 metre uygulamasını doğru bulduklarını ve buna sahip çıktıklarını belirten Çetinkaya, ``Ancak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında göç eden balıklar için zaten bundan önce sirkülerde istisnai bir durum vardı bu 11 metreden 24 metreye çıktı, bu istisnai durumun ya eskisi gibi kalmasını ya da mümkünse makul bir seviyeye çekilmesini istedik`` dedi.

-``Balıkçılarımız provokasyona uymadı, vira bismillah denildi``-

Bakanlığın da bu talepleri değerlendireceğini ve kendilerine bilgi vereceğini ifade eden Çetinkaya, ``Bakanımız açılış yaptığı zaman vira bismillah denildi. Eylem yapıyoruz denildi ama bu bir provokasyondu, ben tüm balıkçılara teşekkür ediyorum bu provokasyona uymadılar. Bakanlığımız bugüne kadar bize sahip çıktı. Yeni çıkan bir şeye karşı tepki de doğabilir, farklı sesler de düşünceler de çıkabilir ama bu geneli bağlamaz, genelde balıkçı eylem yapmamıştır, sirkülere uyacaktır, üretime devam edecektir`` şeklinde konuştu.

Balık fiyatlarının yükselmesinin enflasyona da etki ettiğine işaret eden Çetinkaya, üretimle birlikte balık fiyatlarının da düşeceğini sözlerine ekledi.