Bandırma´da, Koyunculuk Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen II. Balıkçılık Çalıştayı´nda ?Balıkçılık yönetim araçları ne derece etkin kullanılıyor?? konulu paneli yöneten Doç. Dr. Vahdet Ünal, ?Balıkçılığımızın dengeli ve sürdürülebilir olması için, yönetim araçlarını ve etkilerini iyi bilmeliyiz. Uygulandığı ülkelerin deneyimlerinden yararlanmalıyız. Kendi balıkçılığımız için doğru yönetim araçlarını tercih etmeliyiz? dedi. Ünal, her denizin özelliğine göre denetim araçlarının devreye sokulması gerektiğine dikkat çekti.
Ardından, kotalar konusunda Doç. Dr. Ali Cemal Gücü düşüncelerini açıkladı. Kota belirlenmesinde dikkate alınacak verilerin ?ne kadar?? ve ?nasıl dağıtılacak?? olduğunu vurgulayan Gücü, şunları söyledi:
?İyi veriler, iyi, kötü veriler kötü sonuç verir. Denizdeki balık stoklarına, bu stokların ne kadarının yenilenebilir olduğuna ve balıkçıların, denize baskısının stoktan ne kadar kayıp verdiğine bakılmalıdır. Denizlerimizde hâlen çok azalan kalkan balığı için acil eylem plânı uygulanmalıdır. Hamsi stoklarımız da eskiye göre çok küçülmesine karşın bugün için çok büyük tehlike yok. Stokların durumuna göre avlanma miktarları belirlenmelidir. Hâlen Karadeniz´de toplam 400 bin ton hamsi avlanıyor. Bu avdan Karadenizlinin payına yılda sadece 170 bin ton düşüyor. Gürcistan, Karadeniz´den 300 bin ton avladı. Çünkü onlarda kota uygulaması var, bizde yok. Karadeniz´de şu anda en fazla 250-300 bin ton hamsi avlanmalı. Şu anda ülkemizde avlanan 15 bin tekne var. Bunların hepsi, hamsi avlama hakkına sahip. Ancak hamsi, izinle avlanıyor. Hamsi avlayan 400 tekne var. Stoklar azalıyor. Bu nedenle mutlaka kota uygulamasına geçmek zorundayız. Bireysel kotalara geçilmeli, balıkçılar, avladıkları balıkları, günü gününe, ama eksiksiz biçimde seyir defterlerine işlemelidir. Balıkçılığı iyi bilen, doğru uygulayan balıkçı, asla iflas etmez.?
Türkiye´nin çeşitli bölgelerinden gelen balıkçıların da sorunlar, çözüm önerileri, kısa, orta ve uzun dönemde yapılması gerekenler ve izlenmesi gereken stratejiler hakkında düşüncelerini açıklarken sert tartışmaların yaşandığı çalıştayda balıkçılar, sektöre balıkçılığın daha fazla destek vermesini istediler. Ardından konuşan M. Binhan Ganioğlu da, ?küresel bazda balıkçılık sektörlerinin sürdürülebilirlik gereksinimleri, Avrupa Birliği ve ortak balıkçılık politikaları? konusunda düşüncelerini açıkladı. ÖNDER BALIKÇI