Tarih: 16.09.2014 09:58

Balıkesir'in 1/100.000 Çevre Düzeni Planı onaylandı

Facebook Twitter Linked-in

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı onayladı. Plana göre 2040 yılında Balıkesir’in nüfusu 3 milyon 282 bin olarak hesaplanırken, ilin sektörel gelişim alanları, çevre ve mekansal kararlar, üniversite, sanayi başta olmak üzere tüm alanların hangi yönde olacağına karar verildi.

Balıkesir’in geleceğine yön verecek, sanayi, turizm, eğitim, çevre, enerji yatırımları başta olmak üzere kentsel gelişime yön verecek 1/100.000 binlik Çevre Düzeni Planı bakanlık tarafından kabul edildi.

KARESİ VE ALTIEYLÜL ULAŞIM, EĞİTİM VE SAĞLIKTA BÖLGE MERKEZİ

Bakanlığın onayladığı Çevre Düzeni Planı’nda Altıeylül ve Karesi ilçeleri sektörel kararlar kısmında ulaşım alanında geliştirilebilecek bölgeler arasında gösteriliyor.

İki ilçeye yönelik kentsel hizmetlerin eğitim, sağlık sunumu açısından Bölge Merkezi olarak öngörülüyor.

Altıeylül ve Karesi ilçeleri öncelikli sektörel gelişim faaliyetleri dışında sanayi gelişimi bakımından da merkez niteliği devam ettirilecek.

Balıkesir Merkez İlçenin sektörel yapılanma içerisinde 2040 yılı plan projeksiyonu dahilinde sektörel faaliyetlerinde ilk sırada hizmetler, ikinci sırada sanayi ve üçüncü sırada ise tarım sektörü açısından gelişim göstereceğine dikkat çekildi.

Balıkesir Merkez İlçe sektörel yapıda temel belirleyiciler açısından; idari yapıdaki rolü ve çevre yerleşimlere ilişkin üretim biçimlerini destekler yaklaşımlar ortaya koyduğu ve yatırımlar için öncelikli şartların geliştiği/geliştirilebileceği bir yerleşim alanı olarak adlandırılıyor.

HİZMET, SANAYİ VE TARIM ALANLARI GELİŞECEK

Planda, Altıeylül ve Karesi’de 2040 yılı plan projeksiyonu dahilinde sektörel faaliyetlerde ilk sırada hizmet, ikinci sırada sanayi ve üçüncü sırada ise tarım sektörü açısından gelişim göstereceği kaydedildi. 2 ilçede kentsel gelişme yönü olarak kuzeydoğu ve kuzey batı ve batı yönleri belirlendi. Bu gelişme yönleri paralelinde topografik durumunda dikkate alınması ile aynı yönlerde kara ulaşımını güçlendirecek 1.derece karayolu bağlantıları öneriliyor. Kentsel gelişme yönü dışında sanayi için OSB gelişim aksı aynı şekilde korunmuş olup, tarımsal üretim ve yerel üretim biçimlerine bağlı olarak Sanayi ve Depolama Alanları ile OSB yerleşimin güneyi, ayrıca bu kullanımlarla bütünleşik konumda içerisinde Küçük Sanayi Sitesi yapılmak üzere Bölgesel Çalışma Alanı önerildi.

ALTIEYLÜL VE KARESİ HİZMET, EDREMİT TURİZM, BANDIRMA TARIM SANAYİ GELİŞİM BÖLGESİ OLDU

Balıkesir’in 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Kapsamında nüfusun mekansal dağılımı, dikkate alınarak hazırlanan sektörel gelişim bölgelerinde 3 Gelişim Bölgesi açıklandı.

Buna göre Balıkesir Sektörel Gelişim Bölgesi ‘Hizmetler Sektörü Gelişim Bölgesi’ olarak adlandırılıyor ve Karesi, Altıeylül, Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Savaştepe, Sındırgı, Kepsut, Susurluk ilçelerini kapsıyor.

EDREMİT TURİZM SEKTÖREL GELİŞİM BÖLGESİ

Edremit Sektörel Gelişim Bölgesi ’Turizm Sektörü Gelişim Bölgesi’ olarak adlandırılıyor ve Ayvacık, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran İlçeleri ile Gülpınar, Küçükkuyu, Altınova, Küçükköy, Pelitköy, Akçay, Altınoluk, Güre, Zeytinli, Kadıköy, Karaağaç, Büyükdere yerleşimlerini kapsıyor.

BANDIRMA TARIM ODAKLI SANAYİ GELİŞİM BÖLGESİ

Bandırma Sektörel Gelişim Bölgesi ‘Tarım Odaklı Sanayi Gelişim Bölgesi’ olarak açıklandı. Bölgede Bandırma, Erdek, Manyas, Gönen ve Marmara İlçeleri ile Yeniçiftlik, Balıklıçeşme, Kozçeşme, Gümüşçay, Karabiga, Çardak, Umurbey, Aksakal, Edincik, Karşıyaka, Ocaklar, Salur, Kızıksa, Sarıköy, Avşa, Saraylar yerleşim yerlerini yer aldı.

Kabul edilen planda Balıkesir Bölgesi sınırları dahilinde yer alan üniversite alanları ve yüksek öğretim alanları ve bu alanları içeren kampüs alanları da belirlendi.

Balıkesir’de Bandırma Balıkesir İl Merkezi ve Gönen üniversite alanları olarak kabul ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —