BALIKESİR BOŞNAKLARI

BALIKESİR BOŞNAKLARI

Araştırmacı Tarihçi Yazar Şevket Koç'un kaleminden adetleri, yemekleri, gelenek, görenekleri ve kültürleri ile Balıkesir Boşnakları

Balıkesir ili Marmara ve Ege Bölgesinde toprakları olan geniş bir ildir. Balıkesir, Türkiye'nin bir ilidir. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde yer alan ilin hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunur. Türkiye genelinde ise iki deniz ile komşu olan sadece 6 il vardır. İl, Kuzeybatı Anadolu'da bulunmaktadır. Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, güneyinde Manisa ve İzmir illeri ve batısında ise Çanakkale ili vardır. Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşudur.

2023 yılı verilerine göre nüfusu 1.273.519'dur.Bu nüfusuyla Marmara Bölgesinin İstanbul, Bursa ve Kocaeli'den sonraki dördüncü büyük ilidir. İlin yüzölçümü 14.583 m²'dir. İlde km²'ye 82 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe, 254 kişi ile Karesi'dir. İlin denizden yüksekliği 145 metredir. 2016 yılında TÜİK verilerine göre 20 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1129 mahalle bulunmaktadır.

Boşnakların Yerleşmesi

Günümüzde Boşnaklar Ayvalık, Küçükköy, Sarımsaklı, Erdek, Susurluk, Gömeç ve Burhaniye ilçelerinde yaşamaktadırlar.

Şimdi Balıkesir'de yaşayan Boşnakların yaşadığı yerleri gezmeye başlayalım..

KÖRFEZ BÖLGESİ BOŞNAKLARI ( KÜÇÜKKÖY-AYVALIK-SARIMSAKLI)

Balıkesir'de şüphesiz bu üç yeri birbirinden ayıramazsınız. Artık meşhur üçleme oldular .Biraz da birbirine yakın mahaller olduğu için bu bölgeyi bir arada anlatmayı tercih ettik. Küçükköy veya Yeniçarohori (Boşnakça karşılığı: Novičarohori), Ayvalık ilçesine bağlı bir köyken 1970 yılında belde yapılmıştır. Aynı zamanda halk arasında Sarımsaklı olarak bilinen bölgedir. Belde, 2013 yılında çıkan Büyükşehir Belediyesi yasası ile aynı adla tek mahalleye dönüşmüş ve Ayvalık Belediyesi'nin mahallesi olmuştur.2023 verilerine göre 11.733 kişi yaşıyor. Küçükköy, Ayvalık ilçesine bağlı bir köyken 1970 yılında belde yapılmıştır. Üç mahallesi vardır, bunlar; Küçükköy, İlkurşun, Kahramanlar mahalleleridir. İlkurşun ve Kahramanlar mahalleleri aynı zamanda halk arasında Sarımsaklı olarak bilinen bölgedir.

Küçükköy İsminin Kökeni

“Yeniçarohori =Yeniçeri Köyü“ demek. Küçükköy’ ün tarihini irdelemek için 1462’lere doğru bir gezinti yapmamız gerekir… O tarihlerde Küçükköy’ün tam karşısındaki Midilli Adası’nda Gateluzio isimli prens vardı. Gateluzio, ağabeyi Dominiko’yu öldürüp, yönetimi eline geçiren gaddar, ama oldukça da kurnaz bir yöneticiydi. Midilli Prensliği, daha önce yapılan anlaşmaya göre Osmanlı’ya yılda 4000 altın veriyordu. Gateluzio, bir yandan Osmanlılara bağlı görünüyor, öte yandan Latinlerle gizlice haberleşiyor ve onların donanmasının yardımına güvenerek vergi ödemeyi ihmal ediyordu. Ayrıca Akdeniz’de Osmanlı kıyılarını tahrip ederek Midilli’ye sığınan Katalan korsanlarından da hisse alıyordu. Daha önemlisi, Papa’nın, Doğu Akdeniz adalarına hâkim olmak için gönderdiği donanma, Midilli’ye gelip, onunla Osmanlı aleyhine ittifak yapmıştı. Osmanlının uyarıları fayda vermiyordu. Nihayet 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet, komutanlarından Mahmut Paşa’yı 200 gemilik donanma ile Midilli’ye gönderdi ve savaş başladı. Diğer yandan kendisi de Bursa üzerinden Edremit Körfezi’ne doğru yola çıktı. Tozu dumana katan atlılar önce Yayaköy’ e (Gömeç), oradan da Ayvalık’ın güneyindeki Ayazment’e (Altınova) geldi. Bir ara Midilli’ye geçti. Ada, kısa zamanda prensleri ile teslim oldu…

İşte, Küçükköy bu tarihte doğdu. Midilli Adası’nda kaleye 200 yeniçeri, 300 azap muhafızı yerleştirildi. Ada yeniden korsanların ve diğerlerinin eline geçmesin diye şimdiki “Küçükköy”ün olduğu yere de yeniçeriler yerleştirildi. Köyün ismi de, yeniçeri köyü anlamına gelen “Yeniçarohori” oldu… Zamanla burada yönetimi Rumlar ele geçirmiş. Onlar da buraya “Küçükköy” demişler…

 

Küçükköy deki Boşnaklar

Küçükköy’ de şimdi çoğunluğu “Boşnak” dediğimiz, Yugoslavya’dan gelen Türkler, biraz “Adalı” diye tabir edilen Midilli’den gelenler, biraz da Serezli’ler var.1970’te belde olan Yeni çarohori, Balıkesir’in ilçesi Ayvalık’a 7 km mesafede yer alıyor. Araç ile Ayvalık merkezinden 10 dakikada, Gömeç’ten 20 dakikada, Cunda Adası’ndan yarım saatte, Burhaniye’den 40 dakikada, Edremit’ten 50 dakikada ulaşılabiliyor.1980’lere kadar burada yaşayan halkın büyük bir kısmı geçim kaygısıyla oldukça yakında bulunan sahil kasabası Sarımsaklı’ ya taşınmışlar. 1920’lerden 1980’lere kadar burada yaşayan Boşnaklar da daha sonra maddi sebeplerden ötürü evlerini terk edip, 1 kilometre uzaklıktaki sayfiye kasabası Sarımsaklı’ya taşınmaya başlamışlar. Köy eskiden bir Rum köyü olduğundan köydeki tüm evler tipik Rum mimarisi özelliklerini taşıyor. Sarımsaklı Plajlarına sadece 2 km . Yani 5 dakika da köydesiniz. Küçükköy 2019 yılı itibari ile Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalle olup, Ayvalık merkez, Alibey Adası, Şeytan Sofrası ve Sarımsaklı Plajı gibi turistik çekim merkezlerine oldukça yakın mesafededir.

Boşnakların Bölgeye Yerleşmesi

Elde ettiğimiz kaynaklara göre Boşnaklar ilk kez 1893 ve 1913 tarihinde bölgeye gelip yerleşmiştir. Sancak Bölgesinin Karadağ işgali altında yani günümüzdeki ifadesi ile Güney Sancaklı Boşnaklar iskan edilmiştir..

Balkan Savaşları sonrasında Sırp ve Karadağ zulmünden kaçan Boşnaklardan bazıları Balya. Havran. Edremit .Burhaniye ve Ayvalık!a yerleştirilir. Ayvalık!a yerleşen Boşnaklara düşman gözüyle bakıldı ve Sarımsaklı beldesindeki Boşnaklar ile Küçükköylü Rumlar arasında çatışmalar şiddetlenmiştir.

Körfez denince; Altınoluk’tan Altınova’ya kadar uzanan kıyı çizgisinde, içinde Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köyleri(mahalleri)saymak gerekir.

Boşnakların nüfusa göre en fazla olduğu yerleşimler Gömeç ilçesi ile Ayvalık’a bağlı Küçükköy kasabası. Ayvalık, Altınova ve Karaağaç kasabasında az da olsa Boşnak var. Geldiklerin yerin kültür izlerini hala taşıyan bu insanlar misafirperver, sıcak kanlı, açık sözlü. Çoğu tarımla, bağ bahçe ve hayvancılık işleri ile uğraşıyor. Genel de uzun boylu, sporu seven, sarsın kumral karışımı, çalışkanlar insanlar.

Küçükköy Boşnakları, Karadağ Sancak kökenli” Kolaşin” diye tanımlanıyor. Köydeki sülaleler Martinoviç, Sadıkoviç, Curceviç, Hot, Podborovas, Cihiç, Cidiç, Musliç, Derdemez, Briskoviç, Rapoviç, Banbur, Bahor, Boşkoviç, İsmailoviç, Megiç, Baboviç, Memiş, Taranin, Berenaç gibi isimlerle anılıyor.                                                                                                Sarımsaklı

Sarımsaklı ise Ayvalık bölgesinde Küçükköy mahallesinin bir kısmını oluşturan yerleşim yeridir. Ayvalık ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır. İlkurşun ve Kahramanlar mahalleleri Sarımsaklı'yı oluşturur. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Ege'nin en uzun kumsallarından birine sahip olması ile öne çıkan Sarımsaklı; tertemiz denizi, tarihi evleri, canlı gece hayatı ve nefis Ege lezzetleri ile tatilcilerin beğenisini kazanan yerlerden biridir. Sarımsaklı Plajları: Ayvalık'ın Küçükköy beldesinde bulunan Ege Denizi kıyısındaki plajlardır.

Ayvalık

Ayvalık, Balıkesir il sınırında bulunan, Ege sahillerinin kıyısında, küçük bir ilçedir. Küçük olmasına karşın turizm bakımından oldukça tercih edilen, gezilip görülecek yerleri, plajları ve doğası ile yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği bir bölgedir. Ayvalık, Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılıyordu. Bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden ya da Girit'in Kydonies bölgesinden gelmiş olabilecekleri düşünülmektedir. Bazı görüşler de Ayvalık'ın (Eolya'nın) bozulmuş şekli olduğudur. İlçe karayolu ile İzmir'e 155, Bursa'ya 277, Susurluk'a 170 km, Çanakkale'ye 167, Ankara'ya 657, Bergama'ya 45, Truva'ya 154, Behramkale'ye 155, Efes'e 239, Alibey Adası'na 8 kilometre mesafededir.

2023 nüfusu 74.643'tür. Belediye Başkanı Boşnak kökenli Mesut ERGİN'dir. Ayvalık ilçesine bağlı irili ufaklı 22 kadar ada vardır. Bu adaların en büyüğü Alibey Adası ya da diğer ismi ile Cunda Adası olup 1964 yılında bir köprü ile Lale Adası'na oradan da ilçe merkezine bağlanmıştır. [Bu köprülerden biri aynı zamanda Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşır. Alibey Adası dışındaki tüm Ayvalık Adaları 1995 yılında millî park ilan edilmiş ve yerleşim yasaklanmıştır.

Boşnaklar büyüklerine karşı çok saygılıdırlar, bayramlarda büyükler ziyaret edilir, eller öpülür, hal hatır sorulur. Gönülleri gibi sofraları da zengin olan Boşnaklar, ziyarete gelen misafirleri ağırlamadan bırakmazlar.

Boşnakların Adet Gelenek ve Görenekleri ile Yemek Kültürünün Durumu

Yemek kültürlerinin çok zengin olan Boşnaklarda et, yoğurt, peynir ve hamur işi sofralardan eksik olmaz. Potoplika, Ribisa, Sispara, Papara, Masanisa, Püryan, Potmeta gibi yemek ve çorbaların yanı sıra hamurlu yemeklerde olduğu gibi yufkası elle açılan Boşnak böreği, kıymalı, peynirli, patlıcanlı, kabaklı, ısırganlı ve pırasalı olarak yapılır. Boşnak yemeklerine doyum olmaz.

Zengin mutfakları olan Boşnaklarda, bir de soka denilen peynir ile yapılan turşu ile şekerpare denilen insana parmak yalatan bir tatlıları var.

En ünlü oyunları, Karadenizlilerin Horon dedikleri oyuna benzer “Hora” denilen oyundur. El ele tutunarak veya kollar yan yana birbirinin omzuna atılarak oynanan bu oyunda, ayaklar seri hareketlerle üç bitişik adımla sola(bazı yörelerde sağa) doğru, önce ağır hareketlerle başlayan oyun gittikçe hızlanır.

Boşnakların geldikleri yerde atalarının müzik aletleri “Gusla” denilen iki diz arasında kemençe gibi çalınan sazın yanı sıra, tambur, kemençe gibi çalınan sazın yanı sıra, tambur, kemençe ve nefesli sazlardan genelde çift borulu “Ney “ vardı. Boşnaklar, Küçükköy’e geldikten sonra bu çalgıların yerini önceleri davul, klarnet şimdi ise org denilen elektronik alet aldı.

Boşnaklar gelen misafiri yedirip içirmeden göndermezler. Hatta uğurlarken bir de çantalarına evde yiyecek içecek türü ne varsa doldurulur öyle yolcu ederler.

Misafir ağırlamak onlar için zevktir. Misafirleri kendi namusları gibi korurlar. Boşnaklardaki bu ahlaki kural, ülkemize gelen yerli ve yabancı turistler için de geçerlidir, onları da kendilerinden biri sayarak korurlar. Küçükköy Sarımsaklı ’ya gelen turist, kendini evinde gibi hisseder. Kumsal da sere serpe güneşlenir, denize girer, sabahın karanlığında yürüyüşünü yapar. Onlara kimse dönüp bakmaz, tam tersi zarar gelmesin diye kol kanat gererler.

Boşnaklar da, bu sıkı ahlaka kurala, geldikleri Bosna ve Karadağ’da rastlıyoruz.10 ve 15 nci yüzyıllar arası, Balkanlarda yaygın olan, Fatih’in 20 Mayıs 1463 Bosna kuşatması ile son bulan “Tanrı Dostu” anlamındaki “Bogomilcilik” bunu gözlüyorsunuz.

İşte bu ahlaki kural, o günden bugüne geldi. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, Boşnaklarda bu kural geçerlidir.

Geçmiş yıllarda yaşanan göç nedeniyle nüfusu yarı yarıya azalan Küçükköy’de Ayvalık Belediye Başkan Ergin’in girişimleriyle başlatılan çalışmalar doğrultusunda geri göç ile birlikte Küçükköy yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

GÖMEÇLİ BOŞNAKLAR

Adını bal peteği manasından alan Gömeç, Balıkesir’in küçük ve şirin bir ilçesidir. Nüfusu 2023 verilerine göre 17556’dır. Çanakkale yolu üzerinde İzmir’e 170 km uzaklıkta ve Ayvalık ile Burhaniye’nin ortasındadır.Gömeç,1956 yılında Belediye statüsüne ulaşmış ancak 1991’de ilçe hüviyetini almıştır. İlçe daha önce 1913’te belediye teşkilatına kavuşmuş daha sonra ise 1928’de belediye hüviyeti kaldırılmıştır.

Gömeç ilçe merkezinde Boşnaklar, Bulgaristan ve Yunanistan göçmenleri ,Ege Adalarından göçenler, Girit Müslümanları, yerel Türkler, çok az sayıda Çerkez ve Kürtler vardır.

Gömeç deyince Akla Atatürk siluetli kayalar gelir. Nitekim Gömeç Belediyesinin amblemini de bu siluet oluşturmaktadır. Bu kayalar Gömeç’in en çok ziyaret edilen yeridir.

Gömeç halkının ana geçim kaynağı tarımdır. Toprakları o kadar verimli ki “ bu tarlalara adam eksen biter “ derler. Pamuk, Zeytin, Buğday en çok yetişen ürünlerdir. Hayvancılık ve balıkçılık da diğer geçim kaynaklarıdır.

Gömeçli Boşnaklara gelecek olursak ortalama 300 Boşnak kökenli aile yaşamaktadır.. Genelde Pljevlja, Kolaşin, Sjenica ve Tutin ağırlıklı Sancaklı Boşnaklar oluşturmaktadır. Belediye başkanlarından son başkan dahil 6 tanesi Boşnak'tır. Bunlar;

Nuri Bozyel ( Hadzibuliç)- Şefik Birdar ( Brodaverac)-Orhan Babayiğit ( Babaiç)-Naim Kocabıyık ( Derdemez) ve Kazım Arslan( Podborovac)

Gömeç’te yer alan nüfusa baktığımızda %35’i Boşnak, geri kalanlar Bulgaristan, Yunanistan, Adalılar, Girit göçmenleri ve az sayıda Çerkez ve yerli nüfustan oluşmaktadır. Gömeçin yüzde 40’ı Boşnak'tır.

Gömeç’e gelen Boşnaklar I. Balkan Harbi sırasında gemi ile Türkiye’ye gelerek önce Hakkari, Sivas, Kütahya gibi şehirlere yönlendirilir. Ancak sonra da Burhaniye tarafında Boşnakların olduğunu duyunca buralara yerleşirler.

Gömeç’te yer alan Boşnak sülalelerinden bazıları şunlardır:

Dautoviç- Hasanbegoviç- Derdemez- Hot-Nisiç- Aleomeroviç- Sadıkoviç- Drupljanin- Podgoriçanin

Duran- Preleviç- Şeniçak- Krijeştorac- Potborovac- Redzoviç- Mehonjiç- Akova- Sadıkoviç- Adiloviç- Dzinoviç- Ljuca- Niziç- Kaliç- Hadzibuliç-Babajiç- Dzukela- Ljaljevic

Gömeç’li tanınmış kişiler İzmir Bosna Sancak Derneği eski başkanı ve Bornova Meclis üyesi Şenay Biçer, Hüseyin Kansu (Anne tarafı),Prof. Dr. Fazlı Çoban, Futbolcular Cihat Arslan ( Redozvic) ve Osman Arslan ( Redzovic) Eski MHP milletvekili Ahmet Duran Bulut.

Kurtuluş Savaşında Yunanlılara karşı gösterilen Kuvayı Milliye direnişine Gömeçli Boşnaklar da katıldı. Ali Çetinkaya önderliğindeki direnişe katılan Boşnaklardan bazıları ;

Boşnak Arabacı Bele Abdullah- Boşnak Faik- Boşnak Nuşkaoğlu Bekir- Boşnak Derviş- Boşnak Recep Çavuş- Boşnak Nazif- Boşnak Habib- Boşnak Aziz Redzoviç - Boşnak Kocabıyık Muammer Boşnak Topal Ramazan - Boşnak İlyas -Boşnak Üzeyir

Ali Çetinkaya ,anılarında Ayvalık’ta silahlar patladığında Gömeçli Boşnakların da savunma adına ilk koşanlar olduğunu yazar. Bunların yanında Boşnak Elmas beyi de görüyoruz. Kendisi ve arkadaşları başarılı savunmaları ve kahramanlıklarına mukabil İstiklal Madalyaları ile taltif edilirler

Boşnak Kasım ve çetesini de unutmamalı. Göç ettikten sonra bugün ki Hamdibey’e yerleşirler .Burada çetecilik yaparken Yunanın ilerlemesiyle Kuvayı Milliyecilere katılırlar.

Gömeçli Boşnaklar her ne kadar dil konusunda zayıflamış olsalar da kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Papara, Kaçamak, Pita, Masinisa, Şeranik ve Uştipak gibi yemek kültürleri unutulmamıştır.

 BURHANİYE BOŞNAKLARI

Balıkesir İlinin zeytin üretimi ile ilgili meşhur ilçesidir Burhaniye.. İsmini Şehzade Büyük Mehmet Burhan Efendi’den alan ilçe, eski medeniyet kalıntılarının bulunması ve deniz kenarı olması hasebiyle turistlerin ilgisini çeker.

Burhaniye’nin nüfusu 2024 yılı verilerine göre 65.790’dır. İlçenin Milli Mücadele’de ayrı ve özel bir yeri vardır. İlk kurşunu atma şerefini Burhaniyeliler taşımaktadır. İlçe, 29 Haziran 1920’de Yunan işgaline uğramış ve 8 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtulmuştur. Yunan geri çekilişi sırasında, ilçe merkezinin yıkılıp, yıkılmasını önlemek için Pelitköylü Borazan Çavuş, bir minareye çıkarak, düşman birliklerini gördüğünde hücum borusu çalmaya başlar, düşman kuvvetleri de ilçe merkezi Türkler’in eline geçmiş düşüncesiyle merkeze girmeden geri çekilmeye devam ederler.

Burhaniye’nin geçmiş dönem belediye başkanlarından Boşnak adaylar da seçilmiştir.. Fikret Akova (2004-2014 arası kesintisiz 10 yıl belediye başkanlığı yapmıştır) ve  Necdet Uysal kazanarak belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştur.

Boşnakların İlçeye Yerleşmesi

Burhaniye ilçesine Boşnakların yerleşmesi genel itibarıyla 1912-1913 yıllarında cereyan eden Balkan Savaşları sonrası olmuştur.

Burhaniye Boşnaklarına baktığımızda genelde Sancak Boşnaklarının olduğunu görürüz. Sancak’ın Pljevlja, Kolaşin, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj, Nova Varoş ve Sjenica bölgelerinden gelen Boşnakların belli başlı sülaleleri şunlardır:

Martinoviç, Kaliç, Sinanoviç, Mehonjiç, Kajeviç, Alomeroviç, Crnovrşanin, Babaiç, Diznoviç, Podborovac, Djurdjeviç, Mekiç, Rapoviç, Beliçkoviç, Derdemez, Hasanbegoviç, Sadıkoviçve Tutiç’tir

.Bunun dışında da Boşnak sülaleleri vardır. Burhaniye aynı zamanda Sancak’ın Bijelopolje şehri ile kardeş şehirdir.

Burhaniye’deki Boşnak sayısına baktığımızda Balıkesir, İzmir, Bursa, İstanbul ve Ankara’ya gidenler hariç 5.000 civarı denilebilir.

Buraya yerleşen Boşnaklar ’a zeytin ağaçları verilmiş (1912-13’lü yıllar) ancak yeni gelenler biraz da dil bilmemenin getirmiş olduğu nedenden dolayı bu ağaçları söküp verimli tarlalara dönüştürmüşlerdir.

Daha sonra ise zeytincilik yapmaya başladıklarında ise ,tüccarlara zeytinleri götürdüklerinde uyanık tüccarlar düşük fiyatlar vermişlerdir. Böylece hemşerilerimize büyük haksızlıklar yapmışlardır. Burhaniye ve Ayvalık’a yerleşen Boşnak muhacirleri hem iklimden hem de toprağın verimliliğinden dolayı zengin olmuşlardı.

Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlılara karşı ,bölgenin savunulması için oluşturulan Kuvay-ı Milliyelerde Boşnakları da görürüz.Mesela bunlardan biri Sülejman Martinoviç (Eruzun)’tir.Martinoviç,burada oluşturulan Kuvayı Milliyecilerdendir ve bölge savunmasını hakkıyla yerine getirdiği için savaş sonrası İstiklal Madalyası almaya hak kazanmıştır.

Martinoviçler ,Arnavutluk’tan Türkiyeye tekrar göç etme kararı aldıklarında çok iyi derecede Arnavutça bilerek dönmüşlerdir.Eruzunlar Petrol işletmesinin de sahibi olan aileden Süleyman Eruzun da Burhaniye Balkan Göçmenleri Derneği başkanlığını yürütmektedir.

SÜLEYMAN ERUZUNLAR

Eruzunlar ya da diğer ismiyle Martinovicler’in hayat hikayesine bakacak olursak ; 1868 yılında eski adıyla Yugoslavya şimdiki adıyla Karadağ olan ve bu ülkenin Kolaşin bölgesinde dünyaya gelen Süleyman Eruzunlar oradaki soyismiyle “Martinoviç” 1912 yılında Türkiye’ye göç edip Bursa Karacabeyê beş kardeşi ile yerleşmiş olup, burda bir kardeşinin Yunanlılar tarafından öldürülmesi sonucu Burhaniye’ye göç etmişlerdir.

KADİR ERUZUNLAR

Burhaniye’de Naile Hanım ile yaptığı evlilikten sonra Ali ve Kadir isimlerinde iki oğlu olmuştur. Bu esnada Burhaniye çevresinde yunan işgalleri başlamıştır. Buna karşı Burhaniye’de ilk karşı koyma örgütü yani Boşnak milis kuvvetini oluşturmuştur ve örgütün adı daha sonra “Kuvayi Milliye” ismini almıştır. Bu mücadelenin sonunda Boşnak Süleyman Ağa istiklal madalyasıyla ödüllendirilmiştir. Bu süreçten sonra oğullarıyla birlikte tarımla uğraşmıştır. küçük oğlu Kadir Eruzunlar daha sonra sebze-meyve ticareti ile uğraşmış olup 2011 yılında Eruzunlar Petrol ün temellerini atmıştır. Daha sonra çocuklarına bayrağı devretmiştir. Gücünü geçmişten gelen Dürüstlük, Doğruluk, Saygı ve Çalışkanlık temelleri üzerine kuran 3. kuşak temsilcileri Eruzunlar adını daha yukarıya taşımak için var gücüyle çalışmaya devam etmektedir. Yaşadığı şehre bağlı geleceğine güvenen ve inanan bir düşünceyle daha fazla istihdam için daha fazla katma değer üretmek için üretmeye devam etmektedir.

İlçedeki diğer tanınmış Boşnaklar Kolaşinli markası ile Zeytincilik üzerine firma kuran Kolaşinlier vardır.1914 tarihinde Kolaşin Bölgesi’nden gelerek Burhaniye’ye yerleşmişlerdir.Burda Kolaşin’de olduğu gibi zeytincilik üzerinden çalışma yapmışlardır.2005 tarihinde de Kolaşinli markasını çıkarmışlardır.

Balıkesir ilinde yaşayan diğer Boşnaklar ise Erdek ve Susurluk ilçelerinde yaşamaktadırlar. Susurluk Alibey köyünde Yörükler ile beraber yaşarken( 1893 yılında Boşnaklar köye yerleştirilmiştir.)  Erdek'te (1924 Mübadillerinden sonra Boşnaklar yerleştirilmiştir )  ise Balıklı (Girit ve Boşnak muhacirleri ) ,Harmanlı, Ocaklar, İlhanlar ( 1926 yılında Boşnaklar yerleştirildi ), Tatlısu  ve Turanköy'de ( 1927'de Bosna Bihke'den gelen Boşnak muhacirler ) yaşarlar. Bunun yanında da Edremit'te de Boşnak'lar vardır.

 Kaynaklar:

-wikipedi

-Türkiye’nin Sadık Vatandaşları Boşnaklar-Sait Kaçapor

-http://www.eruzunlar.com/tarihce.aspx

-burhaniye.bel.tr

-https://www.bosnahersek.ba/bosnak-goclerine-karsi-devletin-uyguladigi-iskan-yerlestirme-politikasi/

-https://www.journavel.com/ayvalik-kucukkoy-gezi-rehberi-ve-yenicarohori-sanat-koyu/

-https://www.nufusune.com/147097-balikesir-ayvalik-kucukkoy-mahallesi-nufusu

-https://www.tourmag.com.tr/ayvalikta-gorulesi-bir-yer-kucukkoy/

-https://www.huseyinbeykonagi.com/deneme/

-https://www.turkcebilgi.com/k%C3%BC%C3%A7%C3%BCkk%C3%B6y,_ayval%C4%B1k#post

-https://bosnakhaber.com/korfez-bolgesinde-gomec-ve-ayvalik-kucukkoy-bosnaklari/

-Etnik Kültürel Mirasın Turizmde Değerlendirilmesi: Küçükköy Boşnak Göçmenleri

Örneği** (Evaluation of Ethnic Cultural Heritage in Tourism: The Case of Küçükköy Bosnian

Immigrants)* Kudret GÜL , Melike GÜL

-https://www.ajansbakircay.com/turizm/murat-solmaz-yazdi-sanatcilarin-soluk-aldigi-yer-kucukkoy-h944.html

-https://ayvaliktayasam.com/kucukkoy-yenicarohori-hakkinda/

-https://www.turkcebilgi.com/alibey,_susurluk

-https://bosnakhaber.com/kucukkoy-ayvalik-bosnaklarini-taniyalim/

 

Araştırmacı Tarihçi Yazar Şevket Koç 1977 İstanbul'da  doğdu.

1966 Yugoslavya göçmeni bir ailenin oğlu.  2003 mezunu  tarih öğretmeni ve aynı zamanda Boşnak tarihi araştırmacısı. 

İstanbul üniversitesi mezunu olup evli ve bir çocuk babasıdır.



Anahtar Kelimeler: BALIKESİR BOŞNAKLARI
  • Perşembe 10.3 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 5.9 ° / 3.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 6.7 ° / 4.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu