Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Kula:

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Kula:

Balıkesir'in yıllık 1 milyar dolarlık ihracatını 3-4 milyar dolara yükseltmeliyiz”





Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Kula:


Balıkesir'in yıllık 1 milyar dolarlık ihracatını 3-4 milyar dolara yükseltmeliyiz”

Tarım alanlarında sanayi tesisi olmamalı”

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir'in hâlen yıllık ortalama 1 milyar dolarlık ihracatı bulunuyor. Bu ihracatımızı 3-4 milyar dolara çıkarmalıyız” dedi.

1065 üyeye sahip bulunduklarını belirten Kula, şunları söyledi:

İlimiz sınırları içinde şu anda yaklaşık ihracatımız 380 milyon dolar, ithalatımız ise 390 milyon doları buluyor. Kayıtları Ankara'da tutulan Eti Madencilik İşletmeleri ve kayıtları İstanbul'da tutulan BAGFAŞ'ı da buna eklerseniz, ihracatımız yılda yaklaşık 1 milyar dolara ulaşıyor. Tabii, câri açıkları düşünerek, ithalatımızı daha aşağı çekmemiz gerekiyor. İhracatımızı yeterli bulmuyorum. Bu konuda Manisa, İzmir, Bursa gibi illere göre gerideyiz. İhracatımızı 3-4 milyar dolara yükseltmeliyiz. Bunu gerçekleştirmek için Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızda, tarım ürünlerimize daha ağırlık vermeliyiz. Ortadoğu pazarlarına beyaz ve kırmızı et, yumurta ihracatı daha çok olmalı. Ancak ülkemizin jeopolitik sıkıntıları, beyaz-kırmızı et ve yumurta ihracatımızın daha ağırlıklı olmasını engelliyor.”

Beyaz ete devlet desteği artmalı

Bandırma'da bulunan Banvit, Şeker Piliç ve Bupiliç gibi kuruluşların, ülkemizin beyaz et pazarının yüzde 15-20'sini ellerinde bulundurduklarına dikkati çeken Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Kula, şu değerlendirmede bulundu:

Ancak ülkemiz, yem maddeleri konusunda dışa bağımlı durumda. Yani yem hammaddelerini ithal ediyoruz. Devletin, yem hammaddeleri konusunda, ton başına 75 dolarlık desteği yetersiz. Bu destek, 350 dolar düzeyinde olmalı ki, dünya ile rekâbet şansı yakalayıp, dış pazarlara açılabilelim.”

Tarım alanlarında sanayi olmamalı

Tarım alanlarının sanayiye açılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Kula, Sanayi tesisleri, tarım alanlarında değil, her çeşit alt yapısı hazır durumdaki organize sanayi bölgelerinde kurularak, böylece toplu sanayi hareketi gerçekleşmeli. Şu anda Balıkesir'deki 1. Sanayi Bölgemizin doluluk oranı % 60'tır. Yaklaşık 3 bin hektarlık bu alanımıza 1500 hektarlık yeni bir bölüm daha kazandırmaya çalışıyoruz. 2. Organize Sanayi Bölgemiz ise 750 bin metre karedir. Organize Sanayi Bölgelerimizde ağaç sanayi ve transformatör tesisleri büyük istihdam yaratmaktadır” dedi.

Gökköy, ihracatçıya nefes aldıracak

Organize Sanayi Bölgesi'nin karşısında yapımı süren Gökköy Lojistik Merkezi'nin de bir yıl içinde tamamlanacağına dikkati çeken Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kula, şu değerlendirmede bulundu:

Devlet demiryolları bağlantılı olarak ülkemizde oluşturulan beş yerden biri konumundaki Gökköy Lojistik Merkezi, sanayicilerin ihracatlarını daha da artırarak, nefes almalarına yol açacak. Yükler, buradan Avrupa ülkelerine, hatta Çin'e dek gidecek.”

3. Yatırım Teşvik Bölgesi'ne girmemiz büyük avantaj

2009 yılında 2. Yatırım Teşvik Bölgesi'nde yer alan Balıkesir'in, 2012 yılında çıkan yasaya paralel şekilde 3. Yatırım Teşvik Bölgesi'ne alınmasının önemine dikkati çeken Kula, şöyle konuştu:

2009 yılında Manisa, Gaziantep, Konya, Kayseri gibi iller 3. Teşvik Bölgesi'nde bulunurken, Balıkesir'in 2. Bölge'de yer alması büyük haksızlıktı. 2012 yılında bu haksızlık giderilerek, biz de 3. Bölge'ye girdik. Bu durumu çok önemsiyorum. Çünkü, 3. Bölge'ye diyelim ki 1 milyon liralık bir yatırım yapan yatırımcının, vergi indirimleri, işçi stopajları dahil yaklaşık 250 bin liralık avantajı bulunuyor.”

Büyükşehir'in yararları büyük olacaktır

Son çıkan yasa doğrultusunda Balıkesir'in de Büyükşehir kapsamına alınmasının yararlı olacağına inandığına da işaret eden Kula, şu değerlendirmede bulundu:

Balıkesir'in tümüne bakacak olursak, Büyükşehir statüsüne resmen geçmemizin ardından, 2050'ye dek düzenli bir plânlamanın yapılacağına inanıyorum. İlimizin gelir düzeyi de artacağı gibi profesyonel-amatör kulüplerimiz de bu gelirden pay alarak rahatlayacaklardır. Büyükşehir uygulamasının ayrıca ilimizde yaşayanların sosyo-ekonomik düzeylerinin artmasına, sosyalleşmeye katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Balıkesir'in Büyükşehir olmasının, Bandırma'nın il özlemi ve Körfez bölgesinde yarattığı hayâl kırıklığı da konunun bir başka boyutudur.”

Daha önceki yıllarda Ege Bölgesi Sanayi Odası'na bağlı bulunmasının ardından 1981 yılında kurulan Balıkesir Sanayi Odası'nda başkanlığı yürüten Ahmet Kula'nın yönetiminde başkan vekili olarak Sırrı Yırcalı görev yaparken, Hasan Eğinlioğlu, Erdem Aydın, Serdar Albayrak, Servet Tellioğlu, Fahri Ermişler, Uğur Vural ve İlker Akça da üye konumunda bulunuyor.

Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevinde ise Rona Yırcalı bulunuyor.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli