Tarih: 10.03.2012 22:01

Bandırma'da kanser konferansı

Facebook Twitter Linked-in






Bandırma Rotary Kulübü, meme, tiroid ve deri kanserlerinde erken tanı ve tedavi” konusunda bir konferans düzenledi. Bandırma Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleşip, kadınların büyük ilgi gösterdiği toplantıda açış konuşmasını yapan Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Osman Muslubaş, Rotary'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ardından, Bursa'dan gelip, 25 yıldır meme kanseri üzerinde çalışmaları bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Opt. Dr. Ceyhun İrgil, meme kanserinde erken tanı ve tedavi” konusunda bilgiler verdi. Son yıllarda, dünyada ve ülkemizde meme kanserinde önemli artış bulunduğuna dikkati çeken İrgil, şunları söyledi:

Öyle ki, neredeyse grip olaylarından daha çok meme kanseriyle karşılaşmaya başladık. Kadında meme, bir cinsel obje değil, süt verme organıdır. Meme kanserlerindeki artışın en önemli nedeni, kadınların, erkek gibi yaşam sürmeye başlamasıdır. Yani, daha az ve geç doğurmak, daha az emzirmek bunların başında gelir. Bu arada ortalama ömrün uzaması da kanserin artmasında olumsuz bir faktördür. Türkiye'de ortalama ömür, şu anda erkeklerde 70, kadınlarda ise 68'e yükselmiştir. Tüm dünyada ortalama ömrün arttığı düşünülecek olursa dünyanın her yerinde, her dört kişiden biri, yaşamının bir döneminde kanser olacak demektir. Doğal yaşamın, ortalama ömrü uzatacağı doğru değildir. Ortalama ömür, teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde uzamaktadır. Düşünün ki, doğal yaşamın fazla olduğu Orta Afrika'da insan ömrü 50, hatta Afrika'da ise ancak 45'tir. Buna karşılık teknolojinin büyük gelişme sağladığı Japonya'da insanın ortalama yaşam süresi 78 yılı bulmaktadır. Meme kanserinde erken tanının ancak kişinin, öncelikle kendi vücudunu kontrol etmesiyle sağlanacağı gerçeğini hiçbir zaman unutmayalım.”

Kanserin, çok âdil bir hastalık olup, zengin-fakir, ünlü-ünsüz, vatandaş-devlet adamı ayırmadığının altını çizen Dr. Ceyhun İrgil, her dokuz kadından birinin, yaşamının bir döneminde meme kanserine yakalanma olasılığı bulunduğuna işaret ederken, Kanser tedavilerinde de, hastalara aynı ilâç ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır” dedi.

Kadınları, erken tanı için şikâyetleri olmasa bile her yıl mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğinin altını çizen İrgil, Unutulmasın ki hiçbir kadın, kontrolde meme kanserinden ölmez” diye konuştu.


Başbakan kanser değil”

Son günlerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kanser olduğu dedikodularının ise gerçek dışı olduğunu vurgulayan İrgil, şunları söyledi:

Başbakanımızın kolon kanseri olduğu söylentileri doğru değil. Başbakanımızın kalın bağırsağında bulunup, ileride kanser riski taşıyan kolit alındı, o kadar. Bu operasyon, gelecek için bir güvenlik anlamını taşımaktadır.”

Ardından, yine Bursa'dan gelip, 10 yıldır ağırlıklı şekilde tiroid ve deri kanserleri üzerinde çalışmakta bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Opt. Dr. Can Başaran, bu hastalıklarda erken tanı ve tedavi yollarını anlattı. Başaran, Dünyada şu anda en çok gerçekleşen kanser türü, deri kanseridir. Ancak sağlık kuruluşlarına zamanında başvurulmadığı için bu gerçek, rakamlara yansımamaktadır” dedi. Dr. Can Başaran, vücutta rengi değişen benler olduğunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğine işaret ederken, Halk arasında, benlere bıçak değdirmemek gerektiğine ilişkin düşünce kesinlikle doğru değildir. Tam tersine, kanser riski taşıyan her ben, operasyonla mutlaka alınmalıdır” diye konuştu. Başaran, vücuttaki et benlerinin, kanser riski taşımadığını, ancak kişiyi rahatsız etmesi durumunda operasyonla alınabileceklerini sözlerine ekledi.

Her iki doktor da, konuşmalarının sonunda, izleyenlerin sorularını yanıtladı.

Toplantının sonunda Rotary Kulübü Başkanı Osman Muslubaş, Dr. Ceyhun İrgil ve Dr. Can Başaran'a birer buket verdi.








Orjinal Habere Git
— HABER SONU —