Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, belediyeye bağlı sokak hayvanları geçici bakımevini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.
Hayvan bakımevinin sorumlu veterineri Yıldıray Elik, hâlen barınakta 350 köpek bulunduğunu vurgularken, kısırlaştırma operasyonlarının yanı sıra tümör operasyonları yaptıkları gibi kırıklara müdahale ettiklerini, hayvanların sağlığı için her çeşit çalışmayı yaptıklarını belirtti. İki yıl içinde binin üzerinde kısırlaşma operasyonu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Elik, yine aynı süre içinde bakımevinden, 217 hayvanın vatandaşlar tarafından alınarak sahiplenildiğini açıkladı.
Hayvan sever vatandaşların, her ay ortalama 15-20 hayvanı buradan alarak sahiplenmesinin sevindirici olduğuna dikkat çeken Elik, şunları söyledi:
?Buraya getirilen sokak köpeklerinin, en iyi koşullarda tedavi ve bakımları yapılmakta, iyileşen köpekler, yeniden alındıkları ortama bırakılmaktadır. Bakımevimizde bir veteriner hekim, iki veteriner sağlık teknisyeni, bir veteriner sağlık teknikeri ve sekiz işçi personel görev yapmaktadır. Yedi gün, 24 saat, nöbet esasına dayalı veteriner hekim, tekniker veya teknisyen ve bir yardımcı personelden oluşan iki kişilik ekip, her çeşit acil durumda hizmet vermektedir. Bu kapsamda trafik kazaları, zehirlenme veya ısırma olayları gibi durumlar değerlendirilmektedir. Son dönemde maliyetleri düşürmek için düzenli olarak yemek toplama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın da sokak hayvanları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim çalışmaları da tarafımızca yapılmaktadır. Ayrıca, Bandırma Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği ile ortak çalışmalar da yürütülmektedir. Bandırma´nın çevre il ve ilçelerle olan geçiş noktası durumu ve bölgenin en büyük aktif ilçesi konumunda bulunması nedeniyle komşu il ve ilçelerimiz tarafından, Bandırmaya sürekli şekilde hayvan bırakıldığı bilinmekte ve bu durum, zaman zaman tarafımızdan da belirlenmektedir. Bu durum, hem bulaşıcı hastalıkların yayılması, hem kendi köpek popülasyonumuz, hem de vatandaşlarımız açısından büyük sorun ve sıkıntılar yaratmaktadır. Ayrıca rutin çalışmalarımızı da aksatmakta ve belediyemize maliyetini de katlayarak artırmaktadır. Konuyla ilgili olarak İl Hayvan Kurulu da dahil olmak üzere ilgili kurumlara gereğinin yerine getirilmesi için başvurular yapılmıştır. Belediyemizin yasal olarak cezai yaptırım gücü bulunmaması nedeniyle çaresin kalınmaktadır.?
Veteriner Elik, hayvan bakımevine 2014, 2015, 2016 yıllarında toplam 1447 hayvan geldiğini, 1044 hayvanın kısırlaştırıldığını, 7656´sının tedavi edildiğini, 3423 hayvana parazit tedavisi yapıldığını, 1179´una kuduz aşısı yapıldığını, 217´sinin sahiplendirildiğini, 598´inin doğaya bırakıldığını, 843 adet şikayetin değerlendirildiğini bildirdi.
BAŞKAN YARDIMCISI ONUR: ?HAYVANLARLA BİRLİKTE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ?
Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur da yaptığı açıklamada, ?Nasıl ki biz insanların hakları varsa, hayvan hakları olduğunu da unutmamalıyız. Hayvanlarla birlikte yaşamaya alışmalıyız? dedi. Belediye yönetimi olarak her alanda Bandırmayı huzurlu ve mutlu yaşanabilir bir kent durumuna getirmek amacıyla çaba harcadıklarına dikkat çeken Onur, hayvan bakımevinin alanının genişletilmesi çalışmalarının da sürdüğünü, göreve seçilmelerinden bu yana hayvan barınağının hizmet çıtasının yükseldiğini sözlerine ekledi. Önder BALIKÇI