Dünya´da yalnızca 9 adet bulunan ?Yüksek Güç ve Yüksek Gerilim Laboratuvar?nın Bandırma´da yapılması için çalışmalar devam ediyor. Yatırımın 250 milyon Avroya mal olacağı açıklandı.
Erikli Mahallesi yakınlarında bulunan 330 dönüm araziye yapılacak yatırım, Türkiye´de bir ilk olacak. Yaklaşık 350 mühendisin çalışması beklenen tesiste14 ayrı Laboratuvar bulunacak. Beyaz eşya, alçak, orta ve yüksek gerilim ürünlerinin tamamı burada akredite edilecek ve öylelikle ürünler satışa girebilecek. Yatırımın yaşama geçmesinin ardından depo alanları, yan sanayi ve limanların önemi artacak, bu sektörlerde de gelişecek. Çevreye hiç bir zarar vermediği açıklanan yatırımla Bandırma, ekonomik olarak çok önemli bir avantaj elde edecek.
2019´DA TEMEL ATILACAK
Yatırımın Bandırma´ya kazandırılması için bugüne kadar çalışmalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Aydın Özen, Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında ilk olarak Sakarya´ya kurulması planlanan ?Yüksek Güç ve Yüksek Gerilim Laboratuvarı? için Bandırma´nın doğru tercih olduğunu yatırımcılara anlattıkları belirterek tesisin 12 Temmuz´da fizibilite ve proje ihalesinin yapıldığını, temelinin 2019´un ilk aylarında atılacağını söyledi. Yatırım tutarı yaklaşık 250 milyon Avro olan kompleksin yüksek katma değerli üretim için alt yapı sağlayacağının altını çizen Özen, ?Elverişli konumuyla göz dolduran Bandırmamızın Türkiye´de yüksek teknolojiye dayalı, dışa bağımlılığı azaltan, yüksek katma değerli bir sanayi yapısının oluşmasında öncü olmasını istiyoruz. Dünyada 9, Avrupa´da 3 tane yüksek güç laboratuvarı bulunuyor. Ülkemizde üretilen elektrikli ürünleri şuan İtalya ya da İngiltere´de akredite ediliyor, ardından satılıyor. Bu tesisle beraber bu ürünler Bandırma´da akredite edilecek. Türkiye´nin gereksinimlerine uygun olarak özel ölçüm ve test sistemlerinin kurulması ve uygun ölçüm metotlarının oluşturulması Bandırma ve bölge adına büyük bir kazanım olacak. Laboratuvarlar teknolojik gücün göstergesi olan yerli elektromanyetik ekipman üretimini ve bu alanda istihdamı arttıracak. 2019´un ilk aylarında temeli atılacak olan 14 ayrı laboratuvarda 350 mühendis çalışacak.? dedi.
DAYANIKLI TÜKETİM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GELİYOR
Büyükşehir olarak Bandırma´nın yatırımlar noktasında cazip hale getirilmesi için alt yapı hazırladıklarının devam ettiğine işaret eden Özen, şunları söyledi; ?Laboratuvar kompleksi Bandırma´nın gelişmesinde önemli bir rol üstlenecek. Edincik´te 6 bin 300 dönümlük alanın yaklaşık 4 bin dönümlük kısmını ?Dayanıklı Tüketim Organize Sanayi Bölgesi´ olarak planlıyoruz. Burada üretilen ürünler Ömerli´deki laboratuvarlarda akredite edildikten sonra ihraç edilecek. Dayanıklı tüketim malları konusunda aynı sektör işletmeleri belirli bir düzen içerisinde bir araya gelecek. Böylece rekabet gücü ve verimlilik artacak, topluma ve çevreye duyarlı sanayi yapısı oluşacak. Hem düzenli çevre hem de güçlü sanayileşmeyi aynı anda hayata geçirmiş olacağız. Buraya ?Serbest Bölge, Küçük Sanayi ve Ticaret Borsasını da dahil ettiğimizde Bandırmamızı ilgilendiren birçok kalkınma hamlesini bir arada yürütme imkanı elde etmiş olacağız. ?