Tarih: 15.06.2015 16:09

Bandırma ve Çocukluk Günlerimdeki Ramazanlar...

Facebook Twitter Linked-in

 

/resimler/2015-6/15/1611348521443.jpg

Ramazan ayının her gelişinde heyecanlanırım? Çocuksu bir sevinç kaplar içimi? Çocukluk günlerimin pidesi gibi sıcak anıları canlanır gözümün önünde?

?..

          Nereden başlatsam anlatmaya? Rahmetli büyüklerimizin komşularıyla birlikte kızgın sac üzerinde hazırladıkları çıtır çıtır, gevrek gevrek hamurlardan mı? Teravih namazlarının  o zamanlar bizlere sağladığı gece sokağa çıkma özgürlüğünden mi? Yoksa teravih namazı ve sonrası yaşadığımız ramazan eğlencelerinden mi? Daha daha davulcunun ritimle söylediği ramazan manilerinden mi?

/resimler/2015-6/15/1612199303588.jpg

           KOMŞULUKLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜYDÜ?.

          Ramazan ayının tüm hazırlıklarının tüm komşular tarafından ?Bugün sana, yarın bana..?şeklinde ortaklaşa yapıldığını hatırlıyorum? Yakılan bir ateş? Üzerinde yağ gezdirilen kızgın bir saç? Onun üzerine oklavayla atılan hamurlar?  Hane başına açılmış yüze yakın tepsi dolusu hamur tepeleri hatırlıyorum? Hem de çıtır çıtır? Kenarından koparıp koparıp kaçardık!... Yeme de yanında yat cinsinden. TERAVİH NAMAZLARI BİZİM İÇİN ÖZGÜRLÜK DEMEKTİ?.

         O yıllarda aile disiplini gereği sokak faslı biz çocuklar için akşam ezanı okununca  kapanırdı? Gece sokağa çıkmazdık. Çıkamazdık? Teravih namazları bizler için bir yerde adam olmanın, delikanlı unvanı almanın. her şeyden önemlisi gece sokağa çıkmanın bir anahtarı gibiydi? Allah günah yazmasın o yıllarda teravih namazlarına gitmediğimiz çok olmuştur... Eve söylediğimiz yalanlar da işin çabası? Çocukluk işte... Ne derseniz deyin artık?

 /resimler/2015-6/15/1612028834549.jpg

   RAHMETLİLER EŞEKÇİ MUSTAFA ve HAFIZ HAMDİ?.

           Ramazan bizim için hem ibadethem  eğlence ayı demekti? Büyüklerimizden dinlediğimiz Bandırmaspor´un eski yöneticilerinden Rahmetli Eşekçi Mustafa (Mustafa Kılkışlı)´nın Hacı Bekir´de yaşadıkları ve yaşattıkları?; Rahmetli Hafız Hamdi´nin Ulu Cami´de semt sakinlerine yaşattığı anılar bugün de hayatını sürdüren büyüklerimizin belleklerinde sanırım zenginliğini korumaktadır? Eşekçi ve Hafız Hamdi´lerin  o günlerin Bandırması´nda birer Hacivat-Karagöz, birer Kavukçu Hamdi, birer Pişekar rolünü  üstlendiğini rahatlıkla söyleyebilirim? Allah gani gani rahmet eylesin... Toplum tarafından sevilen nüktedan kişiliklermiş? Hiç teraviyi hızlı kıldırsın diye imamla söyleşi yapılır mı? Namazı hızlı kıldıran imamlar mutebermiş o zamanlar? Şimdi de öyle mi bilmiyorum? O zamanların çocukluğu işte?

/resimler/2015-6/15/1612462117482.jpg

 KAPI KAPI DOLAŞAN ÇOCUKLAR:?YAĞLI KAPI. BALLI KAPI??

         O dönemlerde mahalle arkadaşlarınauyar, ihtiyacımız olmadığı halde komşuların kapılarını çalar. kendilerini över. bahşişlerini toplamaya çalışırdık? Kuvvetli harçlık veren kapıların ismi belliydi: ?Yağlı kapı, Ballı kapı??

/resimler/2015-6/15/1618106654195.jpg

   BANDIRMASPOR İÇİN TOMBALA: İKİ KAZIK ON BİİİİR!....

         Geçmiş ramazanlarda Bandırmaspor´a yardım amacıyla Eski Belediye Düğün Salonu´nda (Kapalıçarşı) oynanan tombala oyunları ?  Naylon Kaptan´ın torbadan çektiği numaraları okurken ?iki kazık 11?, ?Rampapa 1? ve ?Yalnız 7? gibi süsleyici espriler katılımcıların zevkini daha da artırırdı. Numarayı yanlış duyup kazandığını zannedip sandalyesine büyük bir hayal kırıklığı ile oturan katılımcının yüzündeki değişimleri artık siz hayal edin? Bu dediklerimi masa aralarında dolaşan Baba Fahri ve üye Mustafalar da iyi hatırlayacaktır?

/resimler/2015-6/15/1613181023588.jpg

         SAHUR HEYECANI ve RAMAZAN BÖREĞİ?

Gecenin ortasında büyükler tarafından sahura kaldırılma çocuklar için büyük bir onur demekti? Uykulu gözlerle de olsa sokakta gezen davulcunun  nağmeleri ile yatağımızdan fırlayıp kalkmak isterdik? Beş katlı kıymalı ya da peynirli ramazan böreği tepsi içinde sofraya gelir gelmez kaşıklarımızın gözü soğuk soğuk erik hoşafını arardı?

/resimler/2015-6/15/1614444306572.jpg

RAMAZAN DAVULCULAR ve MANİLER?

Salonda sahur yemeğini yerken çocuksu aklımız dışarıdan gelen seste davulcunun nağmelerinde kalırdı? Davulcular da bahşişi bol veren evlerin önünde daha uzun çalarlardı o zamanlar?  Şimdi de öyle mı bilmiyorum? ?NE UYURSUN, NE UYURSUN?/ UYKULARDA NE BULURSUN?/AL ABDESTİ, KIL NAMAZI / CENNET ALA-YI BULURSUN?? ya da ?PİLAVIN KOKUSU VAR/ MANİMİN ARKASI VAR/ BAHŞİŞİMİ YOLLAYIN /GÖZÜMÜN UYKUSU VAR?? Gel de  sevme bu güzel rahmet ayını ve ritüellerini?  YARIM GÜN ORUÇ? EHHH ÇOCUKLUK İŞTE?

Uzun yaz günlerinde  (bugünkü gibi)  bizim oruçlarımız yarım gündü? Ya da tuttuğumuz oruçların büyüklerimiz tarafından satın alınacağına inandırılmıştık? Oruca alıştırılma yöntemi böyleydi bizlerin? Yine uzun yaz günlerinde ?Bilmeden su içtik! Orucumuz bozulur mu?? sorularını tekrar tekrar büyüklerimize sorardık?

?

Camiler, şerefeler, minareler arasında yazılan mahyalar? Son yıllarda kullanılan  ulvi bir yeşil tonu bu anlamlı aya daha da büyük bir zenginlik katmada?

?

 /resimler/2015-6/15/1616203995817.jpg

         BERBER EROL´UN ANLATTIKLARINDAN ?

Bandırma´nın aile boyu berberlerinden Berber Erol´a traş olurken, kendisinin anlattığı ramazan davulu eşliğinde mahallede oynanan oyunları düşünüyorum? Bu ritüeller rahmet ayı olan Ramazan´ın geliş sevincini bende daha da arttırıyor? Keyifliyim? Berber usturasının altında da fazla konuşulmaz ki?

?

Ramazan ayında yardımlaşmanın, nefsi kontrol etmenin, açın halinden anlamanın, yardımların onurları zedelemeden gizli yapmanın, her şeyden önemlisi de kalp temizliğinin en önemli unsur olduğunu bir kez daha vurguluyorum?

Hoş geldin Ya Şehr-i-Ramazan.. Bütün İslam Alemi´ne olduğu gibi Bandırma´ya da hoş geldin...

/resimler/2015-6/23/0948471385324.jpg

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —