Konseyin 2021-2023 dönemindeki yönetim çalışmalarını değerlendirmek, diğer kurum ve sivil toplum kuruluşları ile iletişim düzeylerini ölçmek, Bandırma’ya ve kent sorunlarına ilişkin görüşleri öğrenmek amacıyla, Bandırma Kent Konseyi Proje Araştırma Komisyonu’nca hazırlanan anket çalışması, 12-16 Haziran 2023 tarihleri arasında, Kent Konseyi paydaşlarıyla telefon aracılığıyla konuşularak gerçekleştirildi.
125 kişinin katıldığı ankette görüşülen katılımcılara 8 “çoktan seçmeli” ve 2 “açık uçlu” olmak üzere 10 soru yöneltildi.
POLAT’TAN MEMNUNİYET ORANI YÜKSEK
Ankette, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat’ın vizyonu ve stratejik yönlendirmesine yönelik memnuniyet düzeyinin saptanmasına da çalışıldı. Katılımcıların yüzde 74’ü(92 kişi) “çok memnunum”, yüzde 17’si(21 kişi) “memnunum”, yüzde 4’ü(5 kişi) “kararsızım”, yüzde 3’ü(4 kişi) “memnun değilim” ve yüzde 2’si(2 kişi) “hiç memnun değilim” yanıtlarını verdi. Buna göre, Polat’tan memnuniyet oranı yüzde 91, memnuniyetsizlik oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.
BANDIRMA’NIN BAŞLICA SORUNLARI
Ankette katılımcılara, Bandırma’nın en önemli üç sorunu da soruldu. Yanıtlarda sorunlar şu sıralamayla belirtildi:
Ulaşım, plansız kentleşme, çevre kirliliği, yeşil alan eksikliği, altyapı, sahil bandı düzenlemesi, kaldırım işgalleri, deprem riski, konut yetersizliği, Bandırma’nın il olamaması, kentsel dönüşüm, kültürel çalışmalarda eksiklik, yerel yönetimlerin organizasyon becerisindeki eksiklik, gençler ve çocuklar için tasarlanmış kentsel alan eksikliği, sportif çalışmalarda eksiklik, kentsel bellek mekânlarında eksiklik, gürültü kirliliği, işsizlik, engelli bireylere yönelik çalışma eksikliği ve İstanbul Deniz Otobüsleri’nin(İDO), Bandırma-İstanbul arasındaki arabalı feribot seferlerini kaldırması.
ANKETE GELEN ÖNERİLER
Ankete katılanlar, gerçekleştirilmesi gereken şu etkinlik önerilerine de yer verdi:
X Deprem ve dayanışmanın önemi ile ilgili etkinlikler yapılabilir. Afet çalışmalarına ek olarak toplanma alanlarına konteyner konulup, içine gerekli malzemeler yerleştirilebilir.
X Çamlıkta satranç etkinliği düzenlenebilir.
X Akademik bir platform oluşturularak kentsel mekanizmalar aktive edilebilir. Kentsel yaşam vizyonu planlanarak, sıfır enerjili “kent planı” yapılmalı.
X Spor salonu yapılması konusunda Kent Konseyi’nin aktif bir yönelim izlemesi gerekir.
X Kütüphane bahçesinde yazarlar için imza günleri düzenlenebilir.
X Sportif etkinliklerin artırılması gerekir.
X Marmara Medya Akademisi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nin başlattığı projede Kent Konseyi de paydaş olarak yer alabilir.
X Yerel tarih çalışmaları artırılmalı.
X Emekliler için sosyal tesis yapılması konusunda Kent Konseyi ile iş birliği içinde olmayı arzuluyoruz.
X Engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalık çalışmaları yapılmalı.
X Kentin entelektüel altyapısını besleyen etkinlikler gerçekleştirilmeli.
X Derneklere yer sağlanmalı. Ayrıca köpek barınağı konusunda çalışmalar yapılabilir.
X Dans etkinliklerin yapılması gerekiyor.
X Gençlere spor sevdirilmeli. Amatör spor kulüplerinin sayısı az. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak için spor çok büyük bir araç. Bu yüzden amatör spor kulüplerinin sayısı artırılmalı ve daha çok destek sağlanmalı.
X Engellilere yönelik çalışmaları sadece ‘Engelli Haftası’ ile sınırlı tutmamak gerekir. Bu etkinliklere ‘Sahil Şenlikleri’nde yer verilmeli. Örneğin engelli ressamlara sahilde bir stant verilebilir.
X Kent Konseyi, maddi destek gerektiren projelerde katkı sağlamıyor. Bu konuda çalışmalar yapılabilir.