Enstitünün, 20.456 dönüm arazisinin 15 bin dönümü "dönüşümlü" olarak ekiliyor. Ekilen bu arazide yemlik ve tohumluk buğday ve arpa yetiştiriliyor. Ayrıca yemlik fiğ, yulaf otu üretiliyor. Enstitü arazisi içinde halen yılda 5 bin dönüm arazide, yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleştirilerek millî ekonomiye katkı sağlanıyor.
HAYVANCILIKTA SÜREKLİ YENİ ATILIMLAR
Enstitü, hayvancılık alanında da sürekli olarak Araştırma-Geliştirme(AR-GE) çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında yeni atılımlara imza atılıyor.
Enstitü bünyesinde halen, 5 ırkta küçükbaş hayvan yetiştiriliyor. Bu ırklar, Karacabey Merinosu, Bandırma Koyunu, Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız’dan oluşuyor. Bu ırklardan Bandırma Koyunu, tescil aşamasında bulunuyor.
Kurumda ayrıca, az sayıda "Türk Zeanen Keçisi" de yer alıyor.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN IRKLARI
"Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü" bünyesinde halen büyükbaş hayvan ıslahları da gerçekleştiriliyor.
Kurumda, "Sütçü Manda Islahı" ve genetik kaynaklarının korunması amacıyla "Boz Irk Sığır" yetiştiriciliği yapılıyor.
YERLİ KAZ VE SÜRÜ KORUMA KÖPEĞİ
Ayrıca 3 yıldan beri “Yerli Kaz” ıslahının yanı sıra yine 3 yıldır "Akbaş" ve "Kangal" ırklarında köpekler yetiştiriliyor. Dişi ve erkek yavruları Sivas'tan getirilen Kangallar'ın, 2025 yılında üretim aşamasına geçmesi beklenirken, bu iki ırk köpeklerin vatandaş tarafından sürü koruma amaçlı yetiştirildiği belirtiliyor.
SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ
Enstitü bünyesinde "Su Ürünleri Araştırma Bölümü" ve "Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şubesi" de yer alıyor.
Başlıca sorumluluk alanı Marmara Denizi olan araştırma bölümü, Ege Denizi, iç sular ve hatta dünya çapında projeler yaparak, Güney Kutbu dahil projeler yürütüyor. Su Ürünleri Araştırma Bölümü", müsilaj konusunda da çalışmalar gerçekleştiriyor.
"Su Ürünleri Araştırma" ve "Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şubesi" bünyesinde, "Çift Kabuklu Kuluçkahane" ve AR-GE Merkezi'nin yapımı da sürüyor. Bu yatırımların tamamlanması durumunda, bölgeye büyük yarar sağlayacağına işaret ediliyor.
MÜDÜR KORAY POYRAZ
"Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü" Müdürlüğü görevini Ziraat Yüksek Mühendisi Koray Poyraz yürütüyor.
1979 yılında, İzmir'de doğan Poyraz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu. Kurumda 9 yıldan beri çalışan Poyraz, müdürlük görevini üstlenmeden önce "Üretim Bölüm Başkanlığı" ve "Teknik Müdür Yardımcılığı" görevlerini yürüttü.
Kurumda çalışan işçi sayısı, diğer personelin sayısından fazla bulunuyor. Toplam 180 personelin 100 dolayını işçiler oluşturuyor. Bu çalışanların büyük çoğunluğunu, Bandırma ve yöresindeki ilçelerin insanlarının oluşturması dikkati çekiyor.
Kurumda, İdari Müdür Yardımcılığı görevini Serkan Süleyman Şengül, Teknik Müdür Yardımcılığı görevini ise Dr. Alpaslan Kara yürütüyor. ÖNDER BALIKÇI